Rontása tört

Publicisztika

Érdekes, bár újnak talán nem mondható aspektusokkal gazdagodott a kampány véghajrája: mind többen vannak, akik sajátos ezoterikus, misztikus, (naná: fekete-)mágikus kontextust igyekeznek a választás egyes eseményei mögé illeszteni, ami ugye kicsit premodern és egy csöppet irracionális, ám hatása így is garantált. A választás asztrológiai természetű interpretációja még csak a tabloid sajtótermékek hasábjain bukkant fel - mint megtudhattuk, az MSZP, meg általában Gyurcsány kormányfő szolárja, vagy mije jobban áll Orbánénál, nem is szólva a házakról (itt ne [csak] az összesíbolt ingatlanokat és a pártházakat tessenek érteni), így nem is meglepő a koalíció első fordulós sikere.
Nos, ez legalább oly meggyőző magyarázat, mint a Majom éve és a növekvő munkanélküliség közti szoros kapcsolat tételezése két évvel ezelőtt. Miután az emberek állítólag szeretnek hinni abban, hogy a világ sorsát mélyebb, igazabb (esetleg: ősibb, gonoszabb) erők irányítják, nem meglepő a következő lépés sem (elvégre egy politikustól el is várják, hogy saját sorsának kovácsa legyen).

A Fidesz egyik (egykori?) tanácsadója és (legalábbis Hír TV-s szinten) médiakompatibilis képviselője, Hankiss Ágnes ilyet bírt szólni: Gyurcsány és híveinek narancsosbukta-evése nem volt más, mint színtiszta fekete mágia - a legyőzött ellenfél testét falták fel szimbolikusan, ami ugye a rontás egyik fajtája: csak éppen rendre fordítva szokott elsülni, s a rontás visszahullik az átokmondó fejére, aki azután nyilván békává változik, és nem veheti át az újabb kinevezést. Mielőtt ez az undorító szokás elterjedne, felhívnánk a figyelmet arra, hogy a tulipán és a szekfű igen rossz ízű, a szabad madaraktól pedig, influenzás időkben némileg indokoltan, parázik népünk: nemhogy lenyelni, de még babusgatni sem merné őket.

Amúgy az említett buktaevést látva elsőre nem éppen a feketemise jutott az ember eszébe, csupán annyi, hogy nyert meccs után talán nem kéne (továbbá felesleges) belekönyökölni az ellenfélbe. Tudjuk, a káröröm jólesik ám a zúzának, de jobb ezt a négy fal között, a kameráktól távol gyakorolni, a nyilvánosság előtt meg inkább gratulálni, elvégre az is nagyon tud fájni - meg azután a klasszikus (Chamfort) is megmondta: a képmutatás a bűn bókja az erénynek. Azon most felesleges rágódni, hogy az említett feltételezésnek s annak kiötlőjének műsort biztosító, neve alapján hírcsatornának tűnő adó miért foglalkoztat eszementeket - a választások végével a Hadseregtábornok esetleg elgondolkodik a kontraproduktív kampányeszközök és -szereplők hasznáról, káráról.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.