Szervezett felvilág az alvégen – Érdemes-e harcolni a NER hűbérurai ellen?

Publicisztika

„Egy normális országban, egy működő jogállamban mindennek már régen meg kellett volna történnie.”

Az egyik szemem sír, a másik nevet. Nevet, mert a méltányos, a tisztességes politizálás híveként nem tudok nem örülni, hogy 2018. október közepén – ha sok év késlekedés után is – eljutott oda a Legfőbb Ügyészség, hogy a 2014 nyarán megindult nyomozás során összegyűlt bizonyítékok eredményeként, Simonka György fideszes országgyűlési képviselő mentelmi joga felfüggesztését kérte az Országgyűléstől.

Szervezett bűnözés miatt a Legfőbb Ügyészség kezdeményezi a fideszes Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését

A Simonka rendelkezései szerint lebonyolított beruházások kapcsán okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot. Indítványozza Simonka György országgyűlési képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését a Legfőbb Ügyészség. Az indítványt a sajtóközlemény szerint bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt, a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményei okán rendelte el Polt Péter legfőbb ügyész.

A másik szemem sír, mert egy normális országban, egy működő jogállamban mindennek már régen meg kellett volna történnie. A büntetőeljárás végén, egy jogerős ítélet birtokában lehetnénk ma.

Újságíróból politikus – jó okkal

A professzionális újságírói pályával felhagyva 2013-ban azért vállaltam közéleti szerepet, és Bajnai Gordon hívására lettem az Együtt alapító tagja, mert úgy éreztem, hogy a kiépülő fideszes rendszerrel szembeni harcban nekem is megvan a felelősségem és feladatom. A magam helyén, szerény eszköztárral. A Viharsarokban, a végeken, ahol élek és dolgozom.

Több mint öt évvel ezelőtt úgy láttam, hogy erre már az újságírás eszközei nem elegendőek. Így léptem a politikai színtérre. Az csak 2014 után vált világossá, hogy a gyulai választókerület határain át kell lépni, hogy ezt a csatát érdemben megvívjam. A sikerre nemhogy garancia nem volt, még halvány esély sem igen mutatkozott. A NER teljes mértékben kiépült, minden hatalmi ág csúcsán a Fidesz emberei ültek. Akkor is, most is Polt Péternek hívják a legfőbb ügyészt.

false

 

Erőfeszítéseimet sokan és sokszor lesajnálták. Nemegyszer némi arroganciával is tudomásomra hozták, nincs semmi esélyem, értsem meg, széllel szemben nem lehet. De legalább próbáljuk meg, kontráztam.

Mindig csak átöltözünk?

Az emberi mélypont talán az volt, amikor egy autókereskedésben véletlenül összetalálkoztam egy régi ismerőssel, egy korábbi Békés megyei vezető politikussal, aki egykor a szociálliberális tábort erősítette, majd néhány év kihagyás után reaktivizálta magát.

Újból polgármester lett és – számomra némiképp meglepő módon – beállt Simonka hűbéresei közé. Négyszemközt a hűbérúrról beszéltünk a vadonatúj autók között Békéscsabán, ahol soroltam és soroltam a hűbérúr minimum kétes és necces ügyeit.

Azt vártam, azzal hárít beszélgetőpartnerem, hogy csak a megélhetés és a család miatt hajtotta be a fejét. A rendszerváltás egyik nagy pártjának megyei elnöke azonban csak ingatta a fejét és nagy meggyőződéssel azt mondta: „Simonka olyan ügyes, hogy sem ti, sem senki más soha nem éri utol, nem kapja el.” Nem jó szájízzel váltunk el egymástól.

Méretes vadkan

A gyulai választókerület határait előbb kalandvágyból, majd egyre tudatosabban azért léptem át, mert láttam, hogy egy kifejezetten méretes politikai vadkan garázdálkodik Békés megyében, de az ellene való helyi ellenzéki fellépés a legfinomabb megfogalmazás szerint is elégtelen. Magabiztosságánál csak kétes ügyei voltak észrevehetőbbek.

Simonka György és Budai Gyula falatoznak

Simonka György és Budai Gyula falatoznak

Fotó: Kallos Bea/MTI

 

Vagyonnyilatkozati hazugságai, a hozzá kapcsolható kétes földügyek és több mint bizarr ingatlanügyei miatt cikkeket írtam. Két évvel ezelőtt ezekben az ügyekben tettem névvel és címmel, egy sajtótájékoztató keretében Simonka György ellen büntetőfeljelentést a Legfőbb Ügyészségen. Ez jutott eszembe, amikor szerda kora délután megtudtam, hogy a vádhatóság a dél-békési parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte.

A nyomozás nehezen haladt, a malmok lassan őröltek. Azt is csak tíz hónapos késéssel tudtam meg, hogy sajtótájékoztatóim után, rágalmazás miatt, büntetőpert indított ellenem Simonka. Számára hol fontos volt, hol nem volt fontos ez a per, mert hol mondva csinált, hol hamisnak tűnő orvosi igazolással mentette ki magát az általa kezdeményezett perből! Hol meg vehemensen támadott és „ordas hazugságoknak” nevezte az általa kifogásolt kijelentéseimet.

Meglepetésre előzetesbe kerültek

Holott csak a feljelentésben foglaltakat ismertettem, és az ügyészség erre adott válaszát. A büntetőperben bizonyítási indítvánnyal éltünk, amelyben azt kértük a Központi Nyomozó Főügyészségtől, hogy fejtse ki és tisztázza azt a korábbi közlését, hogy a Simonka elleni feljelentéssel kapcsolatos nyomozásban „szoros tárgyi és személyi összefüggés” állt fent. Így megtudtuk, hogy Simonka üzlettársait nemcsak kihallgatták, hanem előzetes letartóztatásban is voltak.

Kiderült, hogy „a nyomozás részét képezi Simonka György esetleges érdekeltsége a Magyar Termés TÉSZ Kft.-vel kapcsolatos jogügyletekben”. Az ügyészség azt is nyilvánvalóvá tette, hogy „a nyomozás során mind a gyanúsítottak, mind a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmények és elkövetési magatartások köre bővülhet”. Ekkor 2018. február 22-ét írtunk. Innen, ha nem is villámgyorsan megrajzolható, de egyenes vonal vezetett el a Legfőbb Ügyészség mostani sajtóközleményéig. A felmerült gyanú többsége beigazolódott – legalábbis a Polt vezette vádhatóság szerint. Ami a NER-ben nem semmi!

false

 

A mindig magabiztos, óriási politikai befolyást és érdekérvényesítést kommunikáló Simonka Györgynek a mentelmi joga megvonására tett ügyészi indítványra adott vérszegény reakciója jelzi, bajban van. Közösségi oldalán annyit írt: „mindez annyit jelent, hogy engem is meg lehet hallgatni.” Mindehhez hozzátette, hogy a történteket „maga sem érti”, de elébe áll minden kérdésnek, hogy „mielőbb kiderüljön az igazság”.

Hűbérvilág jött létre

A 2018-as választáson azért indultam az azóta megszűnt Együtt színeiben a dél-békési körzetben, mert a stáb úgy gondolta, erős érv lehet a kampányban, hogy 3 évet – a közvélemény számára is láthatóan – keményen és következetesen harcoltam Simonka ellen. Ezt ezer és egy ok miatt a választók nem így gondolták. Szívük joga.

A fájó csak az, hogy közben politikailag, erkölcsileg Simonka lezüllesztett egy egyébként is kétségbeejtően rossz helyzetben lévő térséget. Dél-Békés ma katasztrófa és társadalmi depresszió sújtotta övezet. Ahol újabb évek vesztek el a felzárkózás reménye nélkül. Hűbérvilág jött létre, csicskáztatott polgármesterekkel, intézményvezetőkkel, megfélemlített emberekkel. A történtek fényében sok hűbéresnek, vagy azért, mert tudtak Simonka dolgairól, vagy azért, mert nem tudtak róla, el kell számolniuk a lelkiismeretükkel. Nagy valószínűséggel egy időközi országgyűlési választás is az esélyes opciók között van.

A játszmának még nincs vége. A Simonka-történet minden mozaikkockáját a helyére kell tenni. Hamarosan jelentkezünk egy újabb fejezettel – immáron ismét újságíróként foglalkozom az üggyel.

Figyelmébe ajánljuk