Üzenetek Amerikából: nagy esélyt kapna Magyarország, ha kihámozná belőlük a lényeget

  • Haskó László
  • 2019. május 16.

Publicisztika

Két utazás: a harsány és a halvány.

Már az is arculcsapás a magyar polgárok többségének, hogy Orbán (nyakkendőjét, zakóját igazgatva) átléphette a Fehér Ház küszöbét.

Meglepetésről persze szó sem lehet. A jelenlegi főbérlőtől minden és mindennek az ellenkezője elvárható. Trump elnöknek önnön képességei felméréséhez, helyzete szilárd voltának mérlegeléséhez se kedve, se képessége.

Csakúgy, mint a felcsúti vendégnek, aki Európa legkeresztényebb DNS-ének tudja magát. Mindketten inkább a hülyét játsszák, mert a szavazóik ilyesmire vetődnek. De ahogy a ripacs sem szabadul könnyen színpadi szerepétől, ők sem. Jól elbeszélgettek, egymás nagyságát mély tiszteletben tartva. A modor tehát mindkét oldalon félelmetes.

Trump azt mondta Orbánnak, olyan mintha ikrek volnánk

Az USA budapesti nagykövete szerint Trump és Orbán nagyon hasonlóan látják a világot, okkal reméli, hogy kapcsolatuk nagyon jó irányba fog fejlődni. Biztos benne, hogy a magyar miniszterelnök testestül-lelkestül a NATO-val és a Nyugattal van, inkább mint bárki mással.

De sokkal nagyobb baj is van.

Ez a találka nem kevesebb mutat, mint a keresztény-demokrácia morális csődjét. Az, hogy a két politikai ripacs úgy kerülhetett ilyen pozícióba, hogy országuk polgárainak kisebbsége szavazott rájuk, az a félrevezetés művészetének igen magas foka.

A globális fals információ-bőség és a Finkelstein féle amorális manipulátorok pompás összjátéka ördögi. És távolról sem egyedülálló, még kevésbé lesz ritkaság a közeljövőben. Csak remélhetjük, hogy egyszer majd a keresztény világ kormányzása vissza tud térni a krisztusi erkölcshöz.

Biztosak nem lehetünk benne, de a kérdés most az, hogy addig mi lesz? Ugyanis ezek a kellemetlen, felelőtlen bohócok mindenre képesek, és módjuk is van veszélyes dolgokat cselekedni. Például, ha Trump – amint hírlik – fegyvereket ad el annak az Orbánnak, aki Kárpátalja autonómiáját áhítja és olyan később életveszélyt okozó ostobaságokat csinál, olyat, mint a budapesti Trianon-emlékmű.

Ilyesmi csak úgy fordulhat elő, ha az Egyesült Államok elnökének nemcsak fogalma nincs Közép-kelet Európáról és a NATO valós céljáról, de nem is akar tudni róla.

Az amerikai adminisztráció józanabbik fele

annyit talált ki, hogy a Kárpát-medence keresztény géniusza elnöki meghívásának ellentételezéseként meghívta a magyar ellenzék egyetlen sikeres emberét, akinek programja pillanatnyilag egyedül tűnik alkalmasnak a felcsúti rendszer megdöntéséhez.

Ezt az esélyt kapná Magyarország, ha venni tudná az üzenetet. Félek, hogy médium hiányában és az elkopott parlamenti ellenzék becsvágyó önzése miatt ezzel sem tudunk élni.

A szerző sebész.

Figyelmébe ajánljuk