Akvárium kertmozi: Csapd le csacsi!

  • 2012. augusztus 10.

Snoblesse

Filmtörténeti lelet 1990-ből. Timár Péter esete a sötétben bujkáló munkásőrökkel.


Volt egy kis fanyalgás is, amikor bemutatták Timár Péter szatíráját, a Csapd le csacsi!-t, egyes kritikusok nem nézték jó szemmel, hogy az Egészséges erotika és a Moziklip rendezője (még jóval a Csinibaba előtt vagyunk – az csak hét évvel később robbant) a humor kétségkívül olcsóbb megoldásait alkalmazta – azt viszont igen emlékezetesen. Bár a kertek alatt munkásőrök gyakorlatoznak, a főszereplő házaspár mégsem a fegyveres erőktől, hanem a nemibeteg-gondozóból kap behívót, a nemzetközi helyzet pedig Béla szomszéd vezetésével egyre csak fokozódik. Timár Péter még talán az Üvegtigrisnél is több aranyköpést ajándékozott a nemzetnek, ami nem kis teljesítmény, és az is felhozható a film védelmében (már ha újra támadnának a kertek alatt állomásozó kritikusok), hogy Pap Verát, Gáspár Sándort, Eperjes Károlyt, Koltai Róbertet, Szacsvay Lászlót, Törőcsik Marit és Hollósi Frigyest mostanában nem túl gyakran lehet egy filmben látni.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt.