Carl Philipp Emanuel Bach-hétvége

  • 2014. október 10.

Snoblesse

300 éve született a legsikeresebb Bach fiú. Műveitől hangos ezen a hétvégén a Zeneakadémia.
false

Most, hogy jubilál és ez alkalomból a Zeneakadémia háromnapos koncertmaratonnal tiszteleg előtte, megszólalt maga az ünnepelt, Carl Philipp Emanuel Bach is:

– Milyen volt Johann Sebastian Bach fiaként felnőni?

– Sejtettem, hogy ez lesz az első kérdése. Nem lehetne, hogy saját jogon váljak interjúalannyá, és ne azért, mert a „nagy Johann Sebastian” fia vagyok (illetve voltam)? Nos, nyilván nem volt könnyű. Apám erős egyénisége mindenre kihatott: akár a munkájáról, akár rólunk volt szó, mindig világosan tudta, mit akar. Előfordultak közöttünk konfliktusok (kinek nincsenek az apjával), de a testvéreim közül alighanem én láttam a legvilágosabban, hogy milyen sokat tett értünk. Ha kellett, helyettünk írt bemutatkozó darabot egy-egy állásinterjúra, és mindig nagyon figyelt a szakmai előmenetelünkre. Részben miattunk költözött például Lipcsébe, hogy egyetemen tanulhassunk, ami neki nem adatott meg. Pedig utálta a várost. Az utolsó évekre rémesen elmérgesedett a viszonya a városi tanáccsal meg a Tamás-iskola vezetésével. Én akkor már nem Lipcsében laktam, de tudom, hogy a halála előtti években apám a szerződésében rögzített teendőit sem látta el: egykori diákjai vezényelték a heti kantátákat, és ők tanítottak helyette. Ennek a feszültségnek a számlájára írom, hogy 1750-ben és 1755-ben is elutasították a pályázatomat a Tamás-templom karnagyi állására, pedig még a keresztapám, Telemann is írt ajánlólevelet számomra. Szerintem a lipcseiek rosszul voltak annak gondolatától, hogy egy újabb Bachot kapnak a nyakukba.

Aki a síron túlról is flottul nyilatkozó Carl Philipp Emanuel szavaira kíváncsi, ide kattintva folytathatja a Fazekas Gergely által lejegyzett „interjú” olvasását, a Narancs viszont a korszak világhírű specialistáját, a nagyon is élő Spányi Miklóst faggatta ki (a teljes interjú itt) a legsikeresebb Bach fiúról (sorry, Carl!).

Spányi Miklós

Spányi Miklós

 

A háromnapos koncertmaraton nyitó hangversenyén, október 10-én az Ensemble MiMaGe (Spányi Miklós – csembaló, Ábrahám Márta – barokk hegedű, Schweigert György – violone, Bálint János – fuvola) nyújt hosszmetszeti képet a legnagyobb karriert befutott Bach fiú szonátaterméséből. A második, október 11-ei esten a Spányi Miklós művészeti vezetésével működő Concerto Armonico kamarazenekar egy hegedű-, egy csembaló- és egy fuvolaversenyét tűzi műsorra, az október 12-ei zárókoncerten pedig Spányi Miklós Aawaithaurgín című új műve mellett C. P. E. Bach egy monumentális, koncerten ritkán játszott csembalóversenye, valamint kalapácszongorára és csembalóra komponált kettősversenye szólal meg.

Figyelmébe ajánljuk