Egy világhírű oknyomozó: Carl Bernstein

  • 2013. május 15.

Snoblesse

Nixon megbuktatója a Hay Fesztiválon.


Dustin Hoffman emlékezetes alakítást nyújtott Carl Bernsteinként Alan J. Pakula filmjében, Az elnök embereiben, nála jobban pedig csak Carl Bernstein alakíthatná a Watergate-botrány kirobbantásában kulcsszerepet játszott oknyomozó újságírót. A Hay Fesztiválon éppen ennek lehetünk tanúi: Carl Bernstein a fesztivál egyik sztárvendégeként érkezik Budapestre, s nem lennénk meglepve, ha a vele folytatott beszélgetés első kérdésében előkerülne Tricky Dick. Mr. Bernsteinnek filmes kérdésekre is számítania kell, hiszen nem Az elnök emberei az egyetlen mozi, melyben egy hollywoodi nagyágyú alakítja becses személyét. Igaz, az 1986-ban készült, Mike Nichols rendezte Heartburn (Féltékenység) már korántsem fest olyan hízelgő képet Bernsteinről, mint Az elnök emberei. A forgatókönyvet az újságíró exfelesége, Nora Ephron írta, a Bernsteinről mintázott hűtlen férjet pedig Jack Nicholson alakítja.

 

Figyelmébe ajánljuk

Tánc az ördöggel

  • SzSz

„Hé, van egy vicced?” – cukkolják naponta tucatszor az őrök Arthur Flecket, aki azután került elmegyógyintézetbe, hogy Jokerként öt emberrel is végzett. Arról, hogyan ég Nesszosz-ingként az emberre az antihős figurája, a rendező, Todd Phillips is tudna mesélni – gyakorlatilag erről szól a Kétszemélyes téboly.

 

Festett malaszt

Alá vagy fölé becsüljük-e a művészet erejét? Képes-e megváltoztatni minket? Woody Allen legújabb színdarabja meglehetősen szélsőséges körülmények között keresi a valódi értékeket, Raffaello Szűz Máriát ábrázoló festményét vetve az 1930-as évek Brooklynjának tenyeres-talpas gengszterei elé.