Fonó 20 - Jazz előszilveszter

  • 2015. december 28.

Snoblesse

Zenél: Dresch Quartet, Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint duó, BG5

A jazz-rajongókat kényezteti a zenei kényeztetést immár 20 éve, igen magas fokon művelő Fonó. A kényeztetés és az előszilveszterezés jegyében fellép a Japánban sem ismeretlen énekesnő és az oslói zeneakadémián tanult gitáros duója - még jó, hogy kitalálták (jazz-rajongóknak kötelező a feladvány!), hogy Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint kettőséről van szó, mely kettős igen régóta, igen összeszokott párost alkot. A nagyon is összeillő felek a  budapesti jazz tanszék végzőseiként találtak zeneileg egymásra, s azóta is számos felállásban – duóban, kvartettben és a közösen alapított Bin-Jipben is – lépnek együtt színpadra. A jól bejáratott duókoncerteken többnyire a Harcsa Veronika Quartet dalai szerepelnek alkalmi feldolgozások formájában, de más forrásból származó közös kedvencek is gyakran előkerülnek, természetesen ugyancsak átdolgozva.

false

Az előszilveszteri hangulatot a Dresch Quartet fokozza, a Dresch Mihály-vezette formációról nemrégiben ezt írta jazz-szakértőnk (a teljes szöveg itt):

"Amióta a szaxofonos rátalált saját útjára (és ezzel a Szabados Györgyöt követő irányzat nagyjából legfontosabb zenekarvezetőjévé vált), azóta mindig előre néz, nem tesz nagyobb kitérőket, legfeljebb szélesíti az utat. Utoljára akkor volt radikális újrakezdés a pályáján, amikor „szétzavarta” az eredeti kvartettjét, amellyel befutott. Jellemző módon most is tagja zenekarának az akkor feloszlatott együttes dobosa, a pótolhatatlan Baló István. Azt sem lehet újdonságnak tekinteni, hogy kvartettjében Horváth Balázs vette át a bőgőszólamot, mert Dresch és Borbély közös zenekarában ő alapember. Egész pontosan ugyanannyi autentikus népzenét hallottunk, mint etnodzsesszt; egy-egy órát. Az egyszerre meghatott és kajlán tréfálkozó Dresch előrebocsátotta: szünet nincs, kimenni nem lehet. Azt is mondhatnánk tehát, hogy Dresch számára akár patikamérlegen kimérve is ugyanolyan fontos a népzene, mint a dzsessz. A szaxofonos már valójában inkább fuhunos (ez saját hangszertalálmánya)."

Végül, de messze nem utolsósorban a BG5 zenekar színesíti a Fonó előszilveszterét!

Figyelmébe ajánljuk