"Megunhatatlan trip" – Fülöp Adrián programszervező

  • rés a présen
  • 2014. május 8.

Snoblesse

Május 8-án kezdődik a Metamorphosis Fesztivál.

rés a présen: Hogyan emlékszel vissza az Instant alapítására?

Fülöp Adrián: Egy kis kocsmában dolgoztam pultosként, ahol a tulaj egy jó éjszakáján álmodott egy nagyot. Elújságolta nekem is, én pedig terveztem egy logót Paintben. Persze ez később nem maradt meg, de annyira megtetszett neki, hogy elvitt a kiszemelt épülethez. Tulajdonképpen rám bízta az arculatot, viszont mivel én nem vagyok se dizájner, se grafikus, felkerestem pár tehetséges barátomat, akikkel összehoztuk az Instant első, kissé talán kaotikus arculatát. A terv az volt, hogy egy összművészeti montázst hozzunk létre különböző eszközökkel, különféle stílusban alkotó művészek segítségével. Ezt próbáltuk követni a tartalomban is, próbáltunk minél több művészeti tevékenységnek teret adni, így színházi előadások, kiállítások, divat- és könyvbemutatók helyszínévé váltunk.

false

rap: Milyen korszakokra osztható a hely eddigi működése?

FA: Első ruhájában két évig szórakoztatta a nagyérdeműt. Szuhay Gergely, aki nyitás óta az Instant grafikusa és kommunikációs varázslója, ezután szabta rá az azóta népszerű elvarázsolt erdő öltönyt, a repülő nyulakat, a vaddiszkó-gömböt, a különféle baglyokat és társaikat. Ekkor készültek újabb terek és további táncterek, amelyek sokkal koherensebb egészet alkotnak, a hely tulajdonképpen egy megunhatatlan trip. Bizonyos táncterek pedig zenei szempontból akadálymentesítve lettek, hogy a szélesebb közönség is megtalálja a kedvencét. Rengeteg ajtó nyílt ki ettől kezdve, de sajnos párat be is kellett zárnunk.

rap: Idén nyárra ismét átalakítottátok a helyet. Ezúttal mi volt a cél?

FA: Átalakulásunk egy visszakanyarodás, főhajtás a régi értékeink előtt. Az Instant régen kulthely volt, a nagyközönség pedig szeret a trend után loholni. Most olyan sokan tolonganak körülöttünk, hogy eltorlaszolják a bejáratot az olyan vendégek elől, akik nekünk fontosak, így az a cél, hogy most őket engedjük előre. Mainstream, egy lépést hátra!

rap: Melyek a jelenlegi állandó programok, rezidensestek? Mennyire tudtok előre dolgozni?

FA: A hétfő mint nap jobb színben való feltüntetéséért a hetet egy improvizációs koncertsorozattal indítjuk. E sorozat, a Bandjob alkalmával a hó négy hétfőjén négy különböző stílusú zenekar improvizál. A keddek szintén koncertnapok, ismert és kevésbé ismert, de színvonalas underground zenekarokkal múlatjuk az időt. Mint minden programunk, természetesen ezek is ingyenesen látogathatók. A hét további napjain a dj-ké a főszerep, szerdán a Fish! zenekar frontembere a találó Senior Hal álnéven, csütörtökön Superman és Infragandhi közösen, pénteken pedig Vida G és népes baráti köre szórakoztat. A kisebb tánctereken pedig rezidenseink celebrálnak különféle mainstream táncmiséket.

rap: Neked melyek a kedvenc programjaid itt, és miért?

FA: Ezt a kérdést politikailag inkorrektnek érzem. Mindenki egyenlő, de az underground részleg képviselői egyenlőbbek!

rap: Milyenre tervezitek a május 8-án kezdődő háromnapos fesztivált?

FA: A Metamorphosis fesztiválra az aktuális a legjobb jelző. A modern tánczenék szinte teljes skáláját felvonultatjuk. A hazai dj-k élvonalának kétharmada megjelenik. A tört ütemeket többek közt a Zomblaze vezette ASAN kiadó teljes stábjától Dublicékon át a kötelező Palotai és Ludmilla mellett a francia trap bajnok Jurassic FightClub és a Szerbiát a nemzetközi drum & bass térképre delegáló Treo képviseli. Átugrik Ausztriából az elektroszving zseni Cab Canavaral, dj-zget mostanában Zságer Balázs is, és itt még sokáig sorolhatnám Jutasi új őrületét, a Budapest Burlesque-et vagy Infragandhit. Természetesen az egyenes ütemek szerelmesei is jóllakhatnak, jelen lesznek dj-k az Nvc-ből, a hairys dj-k, eljön Sikztah is és velünk lesz a Moti Brothers egyik fele például.

rap: Hogyan jellemeznéd a főváros éjszakai életét ma?

FA: Egy csordultig tele pohár, feszített víztükörrel, ami nem folyik ki. Megdöbbentően sok hely nyílik, sok közülük a tiszavirág-életű, sok megmarad. Elképesztően pezsgő, üdítő és színes, az biztos, hogy a főváros éjszakai élete napról napra jobban... produkál.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.