Tartalom

(2014-05-07)

Snoblesse
Egotrip

Mérő László: Maga itt a tánctanár?

Egotrip

Béta

A görög ábécé második betűjének van egy speciális közgazdaságtani jelentése is. Ezzel a betűvel jelölik az úgynevezett szisztematikus kockázat értékét. Ez magyarázza meg, hogy miért ér ugyanaz a munka Hegyeshalmon innen sokkal kevesebbet, mint néhány kilométerrel odébb, Nickelsdorfban akkor is, ha a hegyeshalmi bolt eladója vagy az ottani iskola tanára pontosan ugyanolyan szakképzett ember, mint nickelsdorfi kollégája, és pontosan ugyanolyan becsületesen végzi pontosan ugyanazt a munkát.

A szerk.

A szerk.

Alibidó - A magyar EP-kampányról

Az Európai Unió a választási előkészületekből kétségkívül egy kudarctörténetnek tűnik, pedig nem az, még nekünk sem. Csupán eminens politikai érdeke az ország jelenlegi vezetésének, hogy még legalább öt évig kudarctörténet is maradjon.

A szerk.

A szerk.

Lesül a fejünkről a bőr

Sneider Tamás volt parlamenti bizottsági elnök, korábban tévészékház-felgyújtási konzulens, azelőtt szubkulturális főosztályvezető, még azelőttebb cigányrugdalási előadó országgyűlési alelnökké választása kétségkívül jelentős politikai innováció, az out of the box gondolkodás príma példája, engedjék meg, hogy röviden méltassuk mi azt.

Publicisztika

Szántó T. Gábor

Publicisztika

A három fiú – A holokauszt és a családom

Bekeretezett, beüvegezett fotó áll az asztalomon. Lekerekített sarkú paszpartu veszi körül, a hátán papírborító és fólia, körben gondosan, légmentesen leragasztva. Nem porosodik a kép, állja az időt. Éveken át lógott a falon egy másik lakásban, meleg színű faliszőnyeg egyik tartószögén, hasonlóan bekeretezett, beüvegezett, más fényképek társaságában, egy fiókos írószekrény fölött, melyben családi relikviákat őrzök.

Külpol

Külpol

"A gáz nem áru: fegyver"

Mikola Rjabcsuk politológus Ukrajna jövőjéről

Ha rendezett módon történik, a három keleti megye - Harkiv, Donyeck és Luhanszk - leválása Ukrajnáról önmagában nem lehet katasztrófa, csakhogy az ottani lakosság többsége nem akar Oroszországhoz tartozni. Interjúalanyunk, az orosz-ukrán viszony kutatója elégedett a Jacenyuk-kormány teljesítményével, és úgy véli, Putyin addig megy el, amíg meg nem állítja valaki.

Iraki választások

Külpol

Múltba fúlva

Április 30-án első ízben tartottak parlamenti választásokat Irakban azóta, hogy az amerikai csapatok 2011-ben eltávoztak az országból. A jelek szerint továbbra sincs olyan politikai erő, amely a hagyományos felekezeti (síiták és szunniták), illetve nemzetiségi (arabok és kurdok) ellentéteken túllépve szavahihető országegyesítő politikai elképzelésekkel igyekezne és tudná elnyerni a szavazók bizalmát.

Gazdaság

Gazdaság

Unortodox kalandozásaink

Az ország az utolsó másfél évtizedben alaposan lemaradt vetélytársaitól a gazdasági növekedésben. Vajon milyen unortodox megoldásokkal lehet e sanyarú helyzeten változtatni? - töprengett az 1964-ben megválasztott új munkáspárti kormány. Éceszgébernek két hazánkfia jelentkezett...

Belpol

Az Európai Bíróságon az Erzsébet utalvány

Belpol

A rendszer jegye

A hazai étkezésiutalvány-piacot uraló három francia érdekeltségű cégből egyet bedöntött, kettőt a tönk szélére sodort az Orbán-kormány az Erzsébet utalvány bevezetésével. Az Európai Bizottság évek alatt sem tudta rávenni a magyar kormányt az uniós jogba ütköző szabályok megváltoztatására. Az európai közösségi jogot több ponton sértő ügyről az Európai Bíróság fog dönteni.

Országgyűlési bizottsági elnökségek

Belpol

Oktat a Jobbik

Lapunk megjelenésekor már tudható, hogy tényleg lehet-e a magyar Országgyűlés egyik alelnöke egy skinheadmúltú jobbikos. Az viszont már most biztos, hogy a szélsőjobbé az igen fontos parlamenti kulturális-oktatási bizottság elnöki tiszte.

Az adóhivatal rászáll a pékekre

Belpol

Fehérített kenyér

Kötelező jövedelmezőségi minimumokat állapított meg a sütőipari cégekre az adóhatóság erre az évre. A Magyar Pékszövetség egyeztetésre készül, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) viszont tartani fogja magát az idei adóévre vonatkozó ellenőrzési tervhez.

Belpol

"Gyorsított eljárás" - Biszku-per

Várhatóan még tavasszal ítéletet hirdetnek Biszku Béla perében első fokon. Az egykori belügyminiszternek a forradalom utáni megtorlásokban, például a Nagy Imre-perben betöltött szerepével nem foglalkozott az ügyészség. A vádirat szerint Biszkut azért állították bíróság elé, mert az MSZMP ideiglenes intézőbizottságának tagjaként felbujtója volt az 1956. decemberi sortüzeknek.

Interjú

Belpol

"Példát mutatni a Sorsok Házának"

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke

A holokauszt-emlékév konfliktusai nemcsak a zsidóságról szólnak, de egy vallási kisebbség mindig érzékenyebben tudja jelezni a társadalom betegségeit - mondja Heisler András. A Mazsihisz elnökét a kormánnyal folytatott tárgyalásokról és a szervezet megújulásáról is kérdeztük.

Film

Film

Film

Bérgavallér

Az nem hír, hogy ma már nem csak Woody Allen képes Woody Allen-filmeket készíteni, hiszen ott van bizonyságul a Harry és Sally - minden idők legjobb Woody Allen-filmje, amit ugye nem ő rendezett.

Film

Film

Tessék mosolyogni!

"Mi vagyunk az anyák, mi vagyunk az anyák, mi vagyunk Grúzia új anyái!" - szavalja mosolyba erőltetett arccal, tinglitangli zenére riszálva egy tucat jobb sorsra érdemes asszony és lány. Új társadalmat építenek az országban, ehhez pedig új értékek dukálnak - és ki lehetne a megújuló Grúzia jelképe, ha nem egy karakán édesanya, aki nemcsak főz-mos-takarít, de a képernyőn is jól mutat.

Film

Film

Flörti dancing

A produktum a szokott kisemberes komédia és egy kertévés celebshow egyvelege. Az előbbi műfajban a lúzerről kiderül, hogy csak akarnia kell, és övé a siker, a dicsőség meg a nő, az utóbbiban meg másodosztályú hírességek produkálják magukat valami olyasmiben, amiből aligha tudnának megélni.

Animációs film

Film

A szörny mentőakció

A kortárs animációs mesefilmek nemcsak formailag, dramaturgiailag és hivatkozási pontjaik megválogatásában léptek igen magas szintre, hanem olyan, eddig érintetlen területekre is betették a lábukat, mint az önreflexivitás vagy a hagyományosan nem cukinak tartott lények/embertípusok beemelése a pozitív, gyerekbarát hősök közé.

tévésmaci

Film

Malac a csúszdán

Amikor Sztupa és Troché lábukat lógázva és köpködve az állványon ültek, olyan, látszólag érdektelen dolgok is szóba kerültek, mint a cinkék píárja. Persze volt szó valóban fontos dolgokról is, de nem a fontos és kevésbé fontos témák váltakozása volt a lényeg, hanem az a tény, hogy az állvány tíz emelet magasságában volt, legalábbis az a része, ahol ők ücsörögtek.

Színház

Színház

Színház

Harold Pinter: Az utolsó pohár

Van másik! - kiáltja Szikszai Rémusz az ismert cirkuszi attrakcióval, és újabb hangszert vesz elő, amin elfújja ugyanazt az elnyomás természetéről, kicsit más hangszínben. És ahogy a cirkuszban, itt se örülünk kevésbé a dobnak attól, hogy korábban már láttuk a teljes hangszerarzenált.

Musical

Színház

Bevisznek az erdőbe

Sondheim-Lapine: Vadregény - Into the Woods

Hű, de megváltozott ez a mese... - szól a jól ismert vicc poénja Piroska és a farkas új típusú találkozásáról útban a nagymama felé, s egész estés változatban első pillantásra ugyanezt a felismerést kínálja számunkra Stephen Sondheim életművének egyik fődarabja, az 1987-es Into the Woods.

Képzőművészet

A kolozsvári Ecsetgyár

Képzőművészet

Van másik világ

Független, alulról szerveződik, és az állam sem kell hozzá: a kolozsvári Ecsetgyárban így működik együtt számtalan progresszív képzőművész és előadó-művészeti szervezet.

Zene

DVD

Zene

Gounod: Faust

Gounod Faust című operája behízelgő dallamokkal, hatásosan és látványosan, helyenként kifejezetten bombasztikusan népszerűsíti Goethe világdrámájának első részét. Amilyen nehéz olvasmány a költőóriás, olyan könnyű élvezet a francia zeneszerző.

Komolyzenei fesztiválkörkép

Zene

Néhány sztár nem elég

Fesztiválból csak Magyarországon évente ezernél több van, ha a Szilvásgombóc Napoktól a Múzeumok Éjszakájáig mindent beleszámolunk. Ha ezt lélekarányosan felszorozzuk egy régióra vagy földrészre, nemcsak nagy számot, de hallatlan sokszínűséget is kapunk, még a komolyzenei fesztiválok terén is.

Zene

Meghalt Jack Bruce

71 éves korában, májbetegségben elhunyt a rocktörténet egyik legnagyobb basszusgitárosa, a Cream valahai tagja, John Mayall vagy épp Ringo Starr partnere. Idén tavasszal beszélgettünk vele, ezzel az interjúval emlékezünk rá.

Lemez

Zene

V/A: Ronnie James Dio - This Is Your Life

Hogy a rockszakma nem az Elvis-féle relikviaipar fröccsöntött termékeivel, hanem feldolgozások sorával adja meg, ami a királynak jár, az bármiféle eulógiánál ékesebben szól a négy éve gyomorrákban elhunyt énekes rocktörténeti szerepéről.

Lemez

Zene

Fatima Al Qadiri: Asiatisch

A kilencvenes évek egyik nagy zenei hullámában elektronikus zenészek modernizálták a világzenét; korunkéban pedig világzenészek ültetik át hagyományaikat elektronikus zenére.

mi a kotta?

Zene

Kell? Muszáj!

"Jóllehet Tereza révén Tomás megszerette Beethovent, nem volt nagyon jártas a zenében, és kétlem, hogy ismerte volna a híres beethoveni motívum, a 'muss es sein? es muss sein!' hiteles történetét.

Interaktív
Könyv

Könyv

Könyv

Wehner Tibor: Tapló - Kíméletlen művészeti napló 1996-2006

A leginkább szobrászattal foglalkozó, a kilencvenes évek eleje óta a Képző- és Iparművészeti Lektorátusban dolgozó művészettörténész erősen szubjektív, bár állítása szerint hiteles, a napi művészeti történéseket lejegyző naplója igen érdekes olvasmány.

Könyv

Könyv

"Én diktálom a feltételeket"

Julian Assange: A letiltott önéletrajz

Sértettség és önimádat, nyakon öntve egy kevés gyermeki naivitással - ezek a legfontosabb attribútumai a WikiLeaks-alapító letiltott önéletrajzának. Julian Assange ellentmondást nem tűrően próbálja lenyomni az olvasók torkán a maga igazságát, ami lényegében arról szól, hogy ő azon kevesek egyike, akik tisztán látják, hogyan nyomják el mindenféle gonosz erők az embereket pusztán azáltal, hogy elzárják őket az információtól.

Interjú

Könyv

"A kor volt szélsőséges"

Kim Leine író

Többszörösen díjazott könyvét a Scolar Kiadó jelentette meg magyarul. A Végtelen-fjord prófétái című regény dán-norvég szerzőjével budapesti látogatásakor beszélgettünk az elérhetetlen szabadságról, Grönlandról és egy gyilkosságról.

Tudomány
Lokál

Lokál

Patent Othellónak

Kádár Ferenc gombbehúzó

Annak idején Budapest minden második mellékutcájában működött gombbehúzó kisiparos, ma jó, ha kettőt találni a városban.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Esztragon avagy tárkony

Csirkével, sárgarépával, hallal, hagymával, burgonyával, spenóttal, paradicsommal, gombával, tejszínes, tojásos ételekben érvényesül a leginkább. A friss tárkonyt méltatlanul elhanyagoljuk, pedig számos egyszerű ételt egészen új dimenzióba repít.

Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Sirens

Szeretjük elképzelni, hogy azok, akikre az életünket bízzuk (pl. mentősök, tűzoltók, orvosok) kevésbé esendők, mint mi. Komoly drámák és kórházsorozatok szólnak erről, arról viszont ritkábban, hogy mi van, ha az életmentő személyzet is épp olyan őrült és szórakozott, mint bármelyik sitcom szereplője.

Ételhordó