Kassák-est

  • 2015. július 17.

Snoblesse

Harcsa Veronika és barátai Kassákról.


2013-ban, a Kassák-év beköszöntével ezt írtuk: nagyszabású rendezvénysorozat emlékezik meg a számos izmushoz köthető, költőként, íróként és festőként egyaránt jelentős, de csak kevesek által olvasott-becsült klasszikusról. Miként akkor, most is örömmel írjuk le, hogy Harcsa Veronika nagy Kassák-rajongó, s az énekesnő nem rest nagyközönség előtt is vallani Kassák-vonzalmairól. Ilyen irányú vonzalmai persze aligha érhetik váratlanul Lámpafény című lemezének ismerőit, hiszen a megzenésített versek között az Üzenj is helyet kapott, melyből megtudhatjuk sok más mellett, hogyan beszélgessünk „nem szegletesen kemény hanem puha, legömbölyített szavakkal”. A mai Kassák-esten Márkos Albert, Keszég László, Benkő Róbert és Pándi Balázs kassákol együtt az énekesnővel. És akkor most jöjjenek (az esten nem fellépő) TGM idevágó bölcs szavai Kassákról:

„Ahogy lenni szokott, mire elismerték, már nem értették. Mint minden forradalmárt, Kassákot is beleszorították a korszak satujába, amelynek ellensége volt. Ez az életmű a mai koravén Magyarországon bántóan korszerűtlen, mert keserűen ifjú, mert világkezdeti és nem világvégi, mert nem reménytelen, nem polgári, és mert darabosan, gorombán igaz.”

 


Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa.