III. Zsidó Filmfesztivál

  • 2014. november 10.

Snoblesse

Több mint két tucat film, köztük egy Oscar-esélyes alkotás.
false

Mit mesél az utolsó józsefvárosi lakásimaház a Teleki tér 22.-ben? Mit keres egy zsidó a vadnyugaton? Milyen megpróbáltatások várnak Viviane-re egy férfiak uralta világban, ahol a társadalmi konvenciók és a vallási szabályok még a válóperben sem biztosítanak azonos jogot a nők részére? Miként alakítja Benedict Cumberbatch Alan Turing brit matematikust, aki kódfejtőként háborús hőssé, meleg brit férfiként pedig a társadalom számkivetettjévé vált? Milyen kapcsolat alakul egy Berlinbe költöző palesztin fiú és az orosz zsidó öregember között? Mit keres Mahler Freud kanapéján és Mahlerné Gropius ágyában? Ezekre a kérdésekre mind választ adnak a Zsidó Filmfesztivál filmjei.

P. S. Na jó, egy kérdésre mi is választ adunk: a vadnyugatra keveredő zsidó természetesen az indiánok szószólójává válik.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.