Mindig csinálunk valamit - Kilián Zoltán basszusgitáros

  • rés a présen
  • 2015. január 23.

Snoblesse

Január 31-én a Korai Öröm visszatér a Katonába.

rés a présen: Mi volt állandó a Korai Öröm elmúlt 25 éve alatt, és mi változott?

Kilián Zoltán: Állandó a tettvágy, a hitelesség, az, hogy a koncertekbe minden energiánkat beleadjuk, a közös zenélés öröme, a csapatszellem, a nyitottság, az érzékenység a minket körülvevő dolgokra. Változott a csapat összetétele, voltak tagcserék, és rövidebbek lettek a turnék, már nem háromhetesek.

rap: Ha visszamehetnél az időben, melyik Korai-korszakba látogatnál el?

KZ: Nem szoktam nosztalgiázni. Mindig a jelen és a jövő érdekel. Persze néha anekdotázgatunk, mesélünk arról, amire még emlékszünk.

false

rap: Hol láthatunk benneteket játszani a jubi­leum alkalmából?

KZ: Január 31-én visszatérünk a Katonába, ahol a 90-es években játszottunk utoljára. A Korai Akusztik szűkített verziója, a Korai Acoustic Instrumental lesz műsoron a Kamrában. Ez a formáció egy ülve játszó etno-metál-tribal-trance zenekar, mely az utóbbi évben a Szimpla kertben és a Lámpásban csiszolódott össze havi rendszerességgel rendezett koncertjein. A tagjai rajtam kívül Csányi Viktor, Jócsik János, Kovács Andor és Paizs Miklós. Február 5-én pedig óriási Korai Öröm-jubileumi koncert az A38 hajón, ami Korai-turnéfilmek és videoklipek vetítésével kezdődik, majd a pszichedélia szlovák képviselője, a Dirty Disco Rockers zenekar játszik a Korai előtt. Vendégeink lesznek: Domokos Tibor, Fido, Lang András, Lukács Levente, Mbaye Ndiaye, Said Tichiti, Szántó Faszi és Vajdai Vilmos. Végül a Korai’s Banditos dj-k (Lejön, Tibióta, Ritmo, Vajdai) táncoltatják a népet.

rap: A koncertezésen túl vannak terveitek?

KZ: Mindig csinálunk valamit. Február elején hallgatható és letölthető lesz az akusztikus albumunk. Készül a Trancemission album is. Biztos lesz új Korai Öröm-lemez meg videoklip is, ahogy a koncertek között jut rá némi idő. Jelenleg több projektünk is van még a Korai Öröm mellett. Például a Korai Akusztik, ami hasonló az Acoustic Instrumentalhoz, csak kicsit dallamosabb, mert van benne zongora és egy másik perka is. Van még a Korai Trancemission formáció, az ozorai nagyszínpados, ami transzzenét játszik, a Korai’s Banditos a lemezesekkel és a Korai Ütősök akusztikus kézi dobos, tábortűzi alakulat.

rap: Hol helyeznéd el a zenekart most itthon?

KZ: Jelenleg nagyobb a külföldi elismertségünk. Itthon az utóbbi öt évben Budapest kivételével sajnos sokkal kevesebbet játszottunk klubokban és fesztiválokon. Viszont így van időnk a külföldi (cseh, szlovák, szlovén, horvát, román, osztrák, német, francia, belga, holland, angol) meghívásoknak eleget tenni. Így tulajdonképpen elégedett vagyok, mert 25 éve folyamatosan koncertezünk, turnézunk, és eddig 10 CD-nk jelent meg.

rap: Volt-e előképe a Korainak?

KZ: Mindannyian sokféle zenét hallgattunk, ami valószínűleg tudattalanul is hatással volt ránk. Kifejezett példaképek nem voltak. A zenekar ösztönből zenél, és nem az éppen aktuális trendeknek akar megfelelni. Biztos vannak, voltak és lesznek a világban hasonló zenét játszó zenekarok, de ezt nem szoktuk figyelni. Örülünk, ha áramlik az energia. Reméljük, mi is segítünk abban, hogy jobb legyen a világ. Ezért támogatjuk a civil mozgalmakat különböző rendezvényeken, már a megalakulásunk óta.

rap: Mi volna az első dolgod, ha egy reggel arra ébrednél, hogy ezt a zenekart csak álmodtad?

KZ: Nagyon sajnálnám, és nehéz lenne elhinni, de azt hiszem, beiratkoznék egy pilótaiskolába.

Neked ajánljuk