Tartalom

(2015-01-22)

Snoblesse
Kis-Magyarország
Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Levelezőmunka

„Szeretném, ha tudnák, ha minden magyar tudná, a Sándor-palota díszes falai sem fogják eltakarni előlem a hazámat…” – áll a köztársasági elnök honlapjának nyitóoldalán egy idézet Áder Jánostól. Örvendetes, hogy a díszes falak nem takarják el a népet Áder elől, de mi van visszafelé?

A szerk.

A szerk.

A csatár félelme az üres kapu előtt

„Visszavonulok!” Lehet, hogy nem emlékszünk pontosan, és 2006 tavaszán, az országgyűlési választások második fordulója előtt az volt olvasható Csiha Judit szocialista jelölt átragasztott plakátjain a XIV. kerületi Vezér úton, hogy „Visszavonultam!”.

A szerk.

A szerk.

Rossz pénz

Hogy ebben az egész kibebaszott devizahiteles történetben legyen egy, egyetlenegy nem elrontott kormányzati intézkedés, ahhoz az is kellett, hogy a forint elszálljon az euróhoz meg főként a svájci frankhoz képest. Ami még akkor is rossz, ha a gyenge forint jó az exportőröknek – mert az importőröknek meg rossz, és ha a forint leértékelődik, akkor minden ebben az országban kevesebbet ér, ingó és ingatlan vagyon, munka, tudás, személy, mi is, Önök is, de még a nénikénk báli legyezője is.

Publicisztika

Polónyi István

Publicisztika

Fogpiszkáló lesz az

A felsőoktatás az orbánizmusban

Magyarország elmúlt éveiben már megszokottá vált, hogy valamilyen bombasztikus című fejlesztési koncepció elfogadásának kormányzati ígéretével vág neki az új évnek a felsőoktatás.

Strasszer Bendegúz

Publicisztika

Saulus Rt.-ből Paulus Rt.

A polgári engedetlenség és a vállalatok – vitában Csabai Tamással

Csabai Tamás (Ne légy cinkos! A polgári ellenszegülés lehetséges programjáról, Magyar Narancs, 2014. november 27.) polgári engedetlenséget javasol a Nemzeti Együttműködés Rendszerével szemben.

Belpol

Orbán nekimegy a bevándorlóknak

Belpol

Az Európa-erőd embere

A válságövezetekben fokozódó humanitárius katasztrófa miatt nő a migrációs nyomás az ország déli határterületein. Válaszul a miniszterelnök egybites bevándorlóellenes szövegekkel hergeli az amúgy sem toleranciájáról híres magyar közvéleményt.

Megadóztatott napelemek

Belpol

Borult időben

Gyakorlatilag veszélyes hulladéknak minősítette és ennek megfelelően környezetvédelmi termékdíjjal terhelte kormányunk a fotovoltaikus elven alapuló napelemeket, pedig erre kevés alapja van.

A zsidó hitközség átláthatatlan ügyei

Belpol

Viharos kilépő

Schwezoff Dávid alaposan felkavarta a zsidó hitközség ügyeit, ám „leleplezéseivel” nem lett tisztább a kép, még ha néhány akut problémára rávilágított is.

Nekrológ

Nekrológ

Véget nem érő beszélgetés – Hankiss Elemér (1928–2015)

Magamon érzem Hankiss Elemér gunyorosan szemrehányó tekintetét: „Ákos, Ákos, hát hogyan beszélhetsz valakiről a távollétében, a háta mögött? Anélkül, hogy visszaszólhatna, félbeszakíthatna, ellenkezhetne vagy tiltakozhatna, amikor azonosítod őt, besorolod, elmondod ennek-annak, fogalmi meghatározások satupofái közé szorítod életét és személyiségét? Hát ilyen nincs!” Valóban nincs. Az van, hogy ilyen nincs, mert nem tud lenni. A halál mit sem változtat a lényegen (Elemér itt majdnem ingerülten közbevág: „de mi a lényeg?”) – mármint azon, hogy véget nem érő, semmiféle külső kényszer, még a halál által sem elvágható beszélgetésben vagyunk mindenkivel, akit szeretünk, kiváltképp azokkal, akiktől a halál áthidalhatatlan távolsága választ el minket.

Külpol

Interjú

Külpol

„Ez egy történelmi pillanat”

Georgiosz Katrugalosz alkotmányjogász, a Sziriza EP-képviselője

A Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) nyerheti a hétvégi előre hozott választásokat Görögországban. Azt ígérik, véget vetnek a megszorítások politikájának. Az Európai Unió viszont attól tart, hogy összeomolhat Görögország.

Megszabadulhatunk-e az orosz gáztól?

Külpol

Függő játszma

Putyin visszatérő fenyegetése, hogy elzárja a gázt. De mi történne fordított helyzetben? Vajon mennyire lenne reális és ésszerű, hogy Európa (vagy akár Magyarország) csökkentse az orosz gáz vásárlását a következő egy-két évtizedben, és milyen szerepet játszhat ebbéli törekvéseiben a cseppfolyósított földgáz?

Zene

Lemez

Zene

Megint mellé

Marilyn Manson: The Pale Emperor

Valamikor a tévékorszak vége felé egy pillanatra még annak is megvolt az esélye, hogy Marilyn Manson felnőjön egyik nagy példaképéhez, David Bowie-hoz.

Interjú

Zene

„Szerettem volna szuperhős lenni”

Dave Wyndorf – Monster Magnet

Az egyik utolsó rocksztár – még ha nem is érzi annak magát. Tavaly a bluesosra szomorított Last Patrolt gondolta újra 60-as évekbeli pszichedelikus zeneként. A rocksztárság és a pszichedélia rejtelmeiről faggattuk.

Opera

Zene

Stravinsky úti lakótelep

Stravinsky: A kéjenc útja

„Én nem féltem az opera jövőjét. Csak a jelentől kérek némi megértést.” Igor Stravinsky nyilatkozott ekképp 1951-ben bemutatott „angol operája”, a The Rake’s Progress kapcsán, s a magyar operabarát bő hatvan évvel később is úgy érezheti: ez még mindig az idézetbeli jelen korszaka, s nem a megnyugtató jövő.

Könyv

Interjú

Könyv

„Nem tudom, mi vár rám”

Jaume Cabré író

A térben és időben is rendkívül tágas Én vétkem már az ötödik magyarul megjelenő regénye a szerzőnek, aki a katalán függetlenség egyik legismertebb és legaktívabb propagátora.

Könyv

Könyv

Egy liberális szószóló

Majtényi László: Romok ormán. Magyarország legújabb történetei

A kiváló kortárs irodalmi szerzők kiadójaként számon tartott Magvető jelentette meg Majtényi László alkotmányjogász, közéleti szereplő válogatott írásait.

Színház

Színház

Színház

Családon belüli

Dollár Papa Gyermekei: Szerelem; Otthon

A színház lehet önmagára vak. Úgy, mint az a már unalmas barátod, családtagod, ismerősöd, aki folyton ugyanazokat a köröket rója, ugyanarról panaszkodik: nem sikerülnek a párkapcsolatai, folyton próbálja kivívni szülei elismerését, minden éjszaka felébred, és nem tud visszaaludni. De rendszerint magunkra is vakok vagyunk. Más látja a csapdáinkat, visszatérő köreinket, mi a magunkéit ritkán. Lehet a színház vak, mert ott a néző, hogy lásson, értsen, értelmezzen.

Film
Interaktív

Rádió

Interaktív

A szülőföld hangja

Egy nap a Duna Worldön

Nem könnyű eldönteni, melyik ún. közszolgálati csatorna járt rosszabbul az új szignálokkal. Sokáig a Bartókot sajnáltuk legjobban, de csak azért, mert eddig elkerülte a figyelmünket a Duna World Kossuth-nóta-parafrázisa.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Kukavonat

Ciprian Mureşan: Egzisztenciátokat szerződés szavatolja

Egy kiállításról szóló írás címének megválasztása nem pusztán technikai kérdés: ideális esetben valamiképpen utal a kiállítás egészére, továbbá elvárás, hogy rövid, érthető, figyelemfelkeltő és olvasóbarát legyen.

Lokál
Gasztro
Ételhordó