Patti Smith és mások az OFF Fesztiválon

  • 2015. július 15.

Snoblesse

Míg a legtöbb zenei fesztivál azzal küszködik, hogy melyik húzónevet zsúfolja még be a programba, addig a háromnapos lengyelországi fesztivál valami teljesen mást csinál: különcködik.
false

Különcködik, mégpedig azzal, amit a fesztivál szervezői nemhogy bevallanak, de még büszkén hirdetik is: „az OFF nem trendi.” A 2006 óta minden évben nagy sikerrel megrendezett katowicei eseményen ugyanis nincsenek ún. nagy nevek, a legtöbb előadó létezésével a fesztivál programját átböngészve találkozhat először a közönség. Pedig a merítés nagy: Dániától kezdve Malin át Amerikáig rengeteget banda, stílus és irányzat képviselteti magát itt a hiphoptól a jazzig. A lengyelek természetesen többséget élveznek, de közülük sem a nagy sztárokat hozzák a szervezők, hanem az olyan, még a YouTube-on sem, vagy igen nehezen megtalálható előadókat, mint a peru, az Olo Walicki Kaszebe II, az LXMP vagy a Kortez. „A fesztivált összetartó filozófia a nyitottság. Nyitottság mindenre, ami nem egy »sütiformából« jön ki, mindenre, ami kevésbé nyilvánvaló és sokkal nagyobb kihívás, mint a mainstream által kínált produktumok” – vallják a szervezők. „Itt nem fogsz a televízióból ismerős arcokkal összefutni, és nem fogod a rádióban játszott slágereket hallani.” Augusztus első hétvégéjén azonban mégis lesz valami Katowicében, ami kicsikét ismerős lehet. Idén ugyanis Patti Smith, a punk nagyasszonya is ellátogat az OFF-ra, hogy előadja 1975-ös, Horses című, a punk történetében mérföldkőnek számító albumát. Így a számos új zenei élmény és jövőbeli reménység mellett egy élő legendát is láthat majd a közönség azon a híresen sötét sziléziai talajon.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.