Pesti Színház: A hetvenkedő katona

  • 2013. május 17.

Snoblesse

A jó katona, ahol tud, hetvenkedik. Plautus a Pestiben.
false

Tehetséges, a korszellemet nagyon értő, pimaszul szellemes szerző fiatalos darabját tűzte műsorára a Pesti Színház. A hetvenkedő katona, a jóval Krisztus előtt alkotó Plautus komédiája jóval Krisztus után, Térey János magyarításában, Szőcs Artur rendezésében került a Pesti színpadára. A kibírhatatlan címszereplőnek lépten-nyomon keresztbe tevő szolga több ezer éves sziporkákkal teli történetét Csőre Gábor, Telekes Péter, Mészáros Máté, Dengyel Iván, Bata Éva és Bartsch Kata keltik életre.

Figyelmébe ajánljuk

Tánc az ördöggel

  • SzSz

„Hé, van egy vicced?” – cukkolják naponta tucatszor az őrök Arthur Flecket, aki azután került elmegyógyintézetbe, hogy Jokerként öt emberrel is végzett. Arról, hogyan ég Nesszosz-ingként az emberre az antihős figurája, a rendező, Todd Phillips is tudna mesélni – gyakorlatilag erről szól a Kétszemélyes téboly.

 

Festett malaszt

Alá vagy fölé becsüljük-e a művészet erejét? Képes-e megváltoztatni minket? Woody Allen legújabb színdarabja meglehetősen szélsőséges körülmények között keresi a valódi értékeket, Raffaello Szűz Máriát ábrázoló festményét vetve az 1930-as évek Brooklynjának tenyeres-talpas gengszterei elé.

Ha tízig számolok

  • Pálos György

A szerző az Egyesült Államokban született dél-olaszországi kivándorlók unokájaként, siket szülőktől. S bár úgy tűnt, hogy a második emigrációs generáció is talajt fog Brooklyn környékén, a Durastanti szülők válása után a 6 éves Claudiát visszaviszik az óhazába, Basilicatába, ahol olaszul kezdi meg a tanulmányait.

A városarcheológus ravatalánál

A kiállítás Lugosi Lugo László személyes Budapest-fotográfiái köré épül, és egyik nagy érdeme az, hogy azt is megérinti, aki keveset tud a szamizdatról, vagy akinek a rendszerváltás előtti avantgárd végtelen távolságból ködlik csupán.