Pillanatfelvétel

  • 2016. március 8.

Snoblesse

Time Stands Still - a Broadway után Budapesten.
false

Volt szerencsénk eredeti otthonában, a Broadwayen látni Donald Margulies színdarabját, a Time Stands Still című, négyszereplős kamaradrámát. Nagyon is kortárs alkotásról van szó, Laura Linney és Brian d’Arcy James (a Spotlight egyik oknyomozója) egy nagyon is mai, nagyon is brooklyni párt játszottak benne: Linney egy Irakban megsérült haditudósító fotóst, James pedig a nő lelkiismeret-furdalásos újságíró barátját. Rajtuk kívül még két színész tartózkodott a manhattani Cort Theatre színpadán: Eric Bogosian és Christina Ricci – ők is egy párt alkottak, az idősebb férfi és jóval fiatalabb barátnőjének kapcsolata is döccenőkkel jut csak el a végkifejletig.

false

A magyar változatban Linney, vagyis a haditudósító szerepét Pokorny Lia alakítja, rajta kívül Bereczki Zoltán, Földes Eszter és Seress Zoltán alakítják a főbb és egyedüli szerepeket.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.