pincefilmek #02 mesék és zenék a Balkánról

  • 2012. február 14.

Snoblesse

Filmvetítés szexedukátorral.


Jó helyre került az adóellenőr nagybácsi öröksége, a megörökölt pénzből ugyanis Peter Strickland leforgatta a Varga Katalin balladáját, s a balladiszitikus erdélyi bosszúfilm meg sem állt a Berlináléig. De ennél is nagyobb fegyverténynek bizonyult az angol fogadtatás; a brit filmkritikusok krémje alig bírt betelni sosem hallott honfitársuk filmjének szépségével. Strickland azóta már túl van egy Toby Jonesszal forgatott, Itáliában játszódó horrorfilmen (várható premier: 2013), de a pincefilmek-sorozat a Varga Katalint veszi újra elő, s mutatja be beszélgetős-kisfilmes-zenés kísérettel. 19.00 órakor rövidfilmvetítéssel, a Balkan Beyond Borders Rövidfilm Fesztivál nyerteseivel indul az este, majd 19.20-kor Strickland filmje következik, 21.00-től pedig Mester Dóra, szexedukátor és Szilágyi Gyula, szexuálszociológus beszélget a vidéki és a városi szexuális  szokásokról. Ezt követően a nagyvárosi bulizási szokásokról szól a program, korántsem beszélgetős formában.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.