snoblesse oblige

  • 2003. szeptember 11.

Snoblesse

Kis különbségek:

Snoblesse Oblige

galeriGianni Caruso videoművész (Torino-Imperia), Roberta Acerboni festő-installátor (Brescia), Daniele Schivardi festő-szobrász (Brescia), Carlo Maglitto szobrász (San Remo), Török Judit festő (Budapest-Cipressa) és Peter Hruebesch installátor (Berlin-Dolcedo) különleges kiállítása, amelynek megnyitója szeptember 12-én, pénteken 19.00-tól lesz, olasz ízekkel fűszerezve. A kiállítást, amely szeptember 25-ig tart nyitva, Szkárosi Endre költő nyitja meg.

(Z`art Galéria, Bp. V., Széchenyi utca 3.)

Hybride: Hans Schüle festő és szobrász a Müncheni Képzőművészeti Akadémia és a Berlini HdK elvégzése után, 1997-ben Jürgen Reipka professzor mestertanítványaként fejezte be tanulmányait. Idén a berlini sphn Galéria szervezésében részt vesz a Stockholm Art Fair és az Art Frankfurt nemzetközi vásárokon. E nem-zetközi kiállítássorozat keretén belül mutatja be munkáit nálunk szeptember 27-ig.

(Godot Galéria, Bp. VII., Madách út 8.)

Szerencsés balesetek/Happy Accidents: Szacsva y Pál readymade technikával készült talált képei, melyek képzeletbeli szerencsétlenségek adatbankját alkotják: autóbalesetek, vasúti és légi katasztrófák, összezúzott ipari tájak és törmelékké vált épületek a traumatikus realizmus jegyében. Szeptember 11. után mindez sajátos felhangot kap. Október 17-ig látható a kiállítás.

(Vintage Galéria, Bp. V., Magyar utca 26.)

Dívák, primadonnák, színésznők: Hogyan lett valakiből vezető színésznő Magyarországon az 1870-es években, a századfordulón és a második világháború előestéjén? Az október 22-ig tartó nagyszabású kiállítás célja, hogy ezt a jelenséget bemutassa a középpontban három meghatározó jelentőségű magyar színésznővel: Jászai Mari, Fedák Sári és Karády Katalin személyében. A tárlat nagyobb tematikus egységei a három művésznő karrierjének hasonló fordulópontjaihoz igazodnak. A társadalmi és magánéletük izgalmas helyszínein készült fotók is láthatók többek között.

(Ernst Múzeum, Bp. VI., Nagymező u. 8.)


klasszik

Szüreti szezonkezdés

A szüreti mulatságok hangulata idéződik meg pénteken, szeptember 12-én 19.30-tól a pesti Vigadó Kamaratermében (Bp. V., Vigadó tér 2.). A bor és a komédia jegyében összeállított zenés irodalmi műsorban Gregor József énekel, zongorán Harazdy Miklós működik közre, a prózai részeket Mécs Károly adja elő.

Szombaton 20.00-tól a Mátyás- templomban (Bp. I., Szentháromság tér 2.) a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Stúdió Kórus és a Baptista Központi Énekkar jeles szólisták társaságában Mozart egyházi műveiből szólaltat meg néhányat, Strausz Kálmán vezényletével.

Vasárnap 16.00-tól Farkasrét Mindenszentek templomában (Bp. XII., Hegyalja út 139.) Spányi Miklós ad olasz szerzők műveiből hangversenyt - a Finnországban élő csembalóművész ezúttal orgonán játszik. Szeptember 15-én, hétfőn a Zeneakadémia Nagytermében (Bp. VI., Liszt F. tér 8.) Vásáry Tamás zongoraestjén Chopin négy balladáját és Liszt h-moll szonátáját hallhatják az érdeklődők. A kezdés időpontja az itt szokásos 19.30. Ugyanekkor a Magyar Állami Operaházban (Bp. VI., Andrássy út 22.) Rico Saccani vezényletével magyar és cseh zenét játszik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara. A műsorban Erkel ünnepi nyitánya és Smetana Hazám című hat szimfonikus költeménye hallható. Ismétlés kedden.

A sznobhét utolsó napján, csütörtökön a Régi Zeneakadémián (Bp. VI., Vörösmarty u. 35.) 18.00-kor Telemann-kamaraművek szólalnak meg a L`Eclisse Együttes hangversenyén. A szegedieket aznap a 19.00-kor kezdődő jótékonysági koncertjére invitálja Schiff András, aki az Új zsinagógában Haydn, Beethoven és Schubert egy-egy szonátáját szólaltatja meg. További klasszik a Café Momusban (www.momus.hu).


szüret

Csorog a hegy leve

Még mindig tart a szüreti szezon, és a vele járó mulatságok csak egyre szaporodnak. Többek között a hét végén is akad egy, szeptember 13-án és 14-én a Millenárison (Bp. II., Fény u. 20-22.). Az első napon 10.00-kor kezdődik a bál kézműves sokadalommal, a somlói borvidék borkóstolójával, bortáncoltatóval, ökörsütéssel, céllövöldével, Mindent Járó Körhintával és számos hangoskodó, gólyalábaskodó szabadtéri előadással.

19.30-tól a Gencsapáti Táncegyüttes hagyományőrző szüreti mulatságán lehet részt venni, majd a Szentendre Táncegyüttes Táncszínháza jár kalotaszegi táncokat és 22.00-tól id. Fodor Netti Sándor és zenekara muzsikájára zajlik a táncház.

Másnap, vasárnap újra mesterség- és borbemutatóval kezdődik a nap, majd tánccal, színházzal és szüreti felvonulással folytatódik. 17.00-tól Babocsai Máté deák históriáját adják elő vásári bábjátékosok, aztán 18.30-kor a Csepel Táncegyüttes szüretbúcsúztató táncos mulatságával zárul a móka.


konc

Orgonaszó Debrecentől Montrealig

A békásmegyeri Szent József-plébániatemplomban (Bp. III., Békásmegyer-"falu, Templom utca 13.) szeptember 13-án, 19.00-kor Dunkel Nepomuk Norbert Budapest legrégebbi orgonáján játszik. A műsorban ezeréves magyar gregoriánok, magyar barokk szerzők, Guillaume Machault, valamint Dunkel saját művei és szabad improvizációi hallhatók (reneszánsz, barokk klasszikus és romantikus stílusban). A belépés ingyenes.

Dunkel Norbert zenész, zeneszerző tanársegéd volt az egri Eszterházy Károly Főiskolán, és rendkívüli népszerűségnek örvendett a debreceni egyetem filozófiatanáraként. Orgonakoncertjei mindig egyediek, sok bennük a nem orgonára szánt muzsika. Területe a régi zene, a gótika és a barokk, valamint az improvizáció. Hazánkban elsőként tanított zeneterápiát a debreceni egyetemen. Két könyve a zenével és a lélek világával, valamint a zeneterápiával foglalkozik.


közérdekű

Romológia szeminárum

A Humanista Társadalmi Szabadegyetemen (http://hute.fw.hu) megrendezett romológiai órákat Diósi Ágnes vezeti vasárnaponként 12.00-tól 13.15-ig a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban (Bp. XIII., Kárpát u. 49-53.).

A szeminárium vezérfonala Diósi Ágnes Szemtől szemben a magyarországi cigánysággal című, 2002-ben megjelent könyve.

Azokat aharmad- vagy negyedéves pedagógus- és szociálismunkás-, szociálpolitikus-hallgatókat várják, akiket érdekelnek a cigánysággal kapcsolatos társadalmi problémák, és ebből szeretnének szakdolgozatot írni. Az ő munkájukat, elméleti felkészülésüket, gyakorlati kutatásaikat segítené ez a féléves, hetenként egyszer kétórás program.

A szeminárium ingyenes. Vidékieknek a szabadegyetem útiköltséget térít.

"ramegbeszélés (tematika, követelménye stb.) szeptember 14-én, 11.30-13.00.


filmhét

Támad a középnemzedék

A bolgár filmgyártás középgenerációja szeptember 11. és 17. között mutatkozik be az Örökmozgó Filmmúzeumban (Bp. VII., Erzsébet krt. 39.) a bolgár filmhét alkalmával. A korrupciót és bűnözést ábrázoló nagyjátékfilmektől a Dinoszaurusz kisasszonyról szóló varázslatos animációig az eltérő szellemiségű és stílusú filmeknek azonos az üzenete: nem tudsz hova menekülni önmagad elől, tedd varázslatosabbá az életed! A következő filmeket vetítik le: Emigránsok (szeptember 11., 14.) Az utolsó mozi (12., 17.), Dinoszaurusz kisasszony (13.), Az ördög tükre (13., 16.), A nyeremény (13.), A tegnapi ebéd felmelegítése (15.), Fehér rapszódia (14., 15.), Utazás Jeruzsálembe (16., 17.).

Szeptember 12-én, 20.30-kor Az utolsó mozi rendezője, Petar Popzlatev lesz a filmhét vendége.


tűsarok

Sex in the City

A népszerű tévésorozathoz hasonló nevet viselő tárlat a szexualitás transzformációját dokumentálja az internet és a média korának túlracionalizált, gazdasági szempontoknak alárendelt nagyvárosaiban.

A szeptember 27-ig a bécsi Kunsthalle project space-ben látható tárlat a női szexualitás és az urbánus társadalom viszonyát dolgozza fel Nadine Norman, Tany, Annie Sprinkle és Elke Krystufek munkái mentén. Nadine Norman Call Girl című, nagy vitát kavaró projektje 2000-ben még a kanadai alsóházat is felizgatta. A látogatók ugyanis időpontot kérhettek a projektben részt vevő prostituáltaktól. Az ügyfél-szolgáltató viszony ilyetén fenntartásával olyan kommunikációs közeg keletkezett, amelyben látogató és prosti beszélgethettek pénz, hatalom és test viszonyáról, valamint a kiszolgáltatottságról.

She loves SEX, and she hates SEX című videójában a fiatal japán művész, Tany különböző női szerepeket ölt magára, és arról beszél, milyen jogaik és lehetőségeik vannak a nőknek a szexre e férfiak dominálta, rigid normák uralta társadalomban.

A tárlattal egy időben ugyanitt látható Noritoshi Hirakawa japán művész Streams by the Wind Heat Stroke című diasorozata, amelynek középpontjában társadalmi és szexuális tabuk állnak. A kiállítás helyszíne: Kunsthalle Wien project space karlsplatz, Treitlstrasse 2., 1040 Bécs, info: www.kunsthallewien.at


buli

Három feles

A Másfél még most is az egyik legütősebb akusztikus ambient dub csapat Magyarországon. Zenéjükben egyaránt megtalálhatók a rock, a noise, a techno és a groove elemei, így szeptember 13-án az A38 állóhajón (Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő) a Másfél Tüll partin mindenki csemegézhet magának olyan hangzást, amilyen neki tetszik. A zenei meditációs bulin 21.00-kor Edi`son lemezlovász két gramofonon perget az Orrbárban, Beat Dis pedig a koncertteremben játszik ugyanebben az időben. Raster & Amb live actje hallható 22.00-tól a hajó gyomrában, és csak ezt követően, 23.30-kor kezd a várva várt Másfél zenekar.

A tetőteraszon közben zavartalanul folyik a filmvetítés: The Studio One story címmel a jamaicai lemezkiadás történetéről, utána pedig 23.00-tól Bosi, Dr. Dermot és Mc Kemon bulija következik.


felhívás

Rap-Port

A magukban tehetséget érző fiataloknak lehetőségük nyílik megmutatni tudásukat, gondolataikat, élményeiket a Rap műfajában Budapestnek a Rádió ©-n keresztül szeptember 13-án, szombaton 20.00-tól. A műsor másfél órájában 4-5 fiatal kap lehetőséget arra, hogy a műsorvezető által megadott témákban rappelve kifejtsék véleményüket. Ott, a helyszínen, az adott pillanatban bejelentett témát (pl. élet) előre megírt szöveg nélkül kell "elszövegelniük". Mindehhez segítségükre lesz egy tapasztalt dj, aki a műsor ideje alatt az instrumentális zenéket keveri. Az utolsó fél órában egy 3 számos demóval rendelkező előadónak, együttesnek adnak lehetőséget a bemutatkozásra. Októbertől kéthetente, szombatonként este 20.00-tól 21.30-ig RAP-PORT, melyet a Rádió © élőben közvetít.

Jelentkezés: szeptembertől kéthetente, 2003. szeptember 17-én és október 1-jén szerdán személyesen (lehetőség szerint demoanyaggal) 16.00-17.30 óráig a Roma Parlamentben (Bp. VIII., Tavaszmező u. 8.) Ponczók Béla műsorvezetőnél. A fellépőket a helyszínen válogatjuk ki, a jelentkezőknek tehát itt kell azonnal számot adniuk rátermettségükről.


parti-tár

Minden, mi fülnek-lábnak ingere

Komoly lesz a választék partifronton a napokban, hiszen a hét vége már csütörtökön elkezdődik, mikor Paul Oakenfold a Heineken dj-tehetségkutató versenyének ,,csúcsbuliján" (Pacha) lép föl - a verseny győztesével. Másnap a Hármashatár-hegyen a Sunsetkráteren a harmadik Sunset Café-lemezt mutatja be a Sunset crew, de lesznek reggae-koncertek és raszta dj-k is egy délután kezdődő happening keretében. Még mindig pénteken: az amerikai hip-hop formáció, vagyis dj Honda és a PMD live-actjére pattoghatunk a Kultiplexben. "budán a csilli-villi Home is kinyit, melyet ráadásul felújítottak, sőt kibővítettek. Szóval a nyitóhétvégét pénteken Steve Lawler kezdi, akit másnap a New York-i dj-világsztár, Roger Sanchez követ az erotikás 69 partin. Ugyanekkor a sárándi M47 is ünnepel, mégpedig hetedik születésnapját, a spanyol technóssal, Christian Valerával. Szintén spanyol techno-dj, Oscar Mulero érkezik az Üllői úti Kashmir klubba. És a végére egy drum`n`bass megmozdulás (a híres Progression Session-sorozat) a szentendrei Complexben: tavaly december óta harmadszor teszi tiszteletét nálunk LTJ Bukem és mc Conrad, igaz, most vele jön Fabio, Makoto, mc Deeizm és a magyar Marcel, akit Bukem foglalkoztat a kiadójánál, a Good Lookingnál. Minderről bővebben a party.korridor.hu oldalon érdemes tudakozódni.


akciónap

Más-világ bemutató

A Lehet Más a Világ Hálózat A világ nem eladó címmel WTO-akciónapot tart szeptember 13-án, 18.00-tól a Kultiplexben (Bp. IX., Kinizsi u. 28.) abból az alkalomból, hogy a Kereskedelmi Világszervezet Mexikóban ülésezik szeptember 6. és 13. között. Az első program: tudattágítás kisfilmekkel a WTO-ról, aztán egy nagy vitával szakértőkkel, amelynek vitaindító előadásait Pataki György (Védegylet) a világkereskedelemről, Móra Vera (ETK) a génpiszkáról, Pentz Levente (Fauna) az állatvédelemről, Schiffer András (Védegylet) a demokráciáról és Boda Zsolt (Védegylet) a közszolgáltatásokról tartja.

21.00-tól a modern és kortárs zenei gyökerekből építkező zenekar, az Ion ad koncertet Mouchtar Lucia hastáncosnő árnyékszínházával kísérve, majd a Yava, a Magura, a Narco Polo és a Hypertér zenekarok játszanak ösztönös etno-, illetve rockosabb hangzású zenéket. A hajnalt dj Minek felejthetetlen táncos szettje zárja.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.