snoblesse oblige

  • 2003. szeptember 18.

Snoblesse

Szürrealizmus a roma képzőművészetben:

Szürrealizmus a roma képzőművészetben:

Snoblesse Oblige

galeri

Szürrealista osztálytalálkozóPintér Sándor festőművész retrosprektív kiállítása szeptember 25-ig.

(Balázs János Galéria, Bp. VIII., Tavaszmező u. 8.)

"Fény-árnyék-árnyak-áttűnések": A kiállítás már csak szeptember 22-ig tekinthető meg, és naponta 20.00 -21.00 között a szobrokhoz kapcsolódva kísérleti filmek vetítése és elektronikus zene egészíti ki a tárlatot, amelynek résztvevői: Gábor Éva Mária és Szilágyi Bernadett (szobrászművész), Kosina László frissen diplomázott (szobrászművész), Englert András (főiskolai hallgató), Batta Barna elektronikus zene és Pál Gábor (kísérleti film).

(A Millenáris Parkban, szabadtéren, a C épület előtt, Bp. II., Fény u. 20-22.)

IN OUT Budapest: Válogatás a prágai IN OUT - A Digitális Kép Nemzetközi Fesztiválja 2003 rendezvény anyagából október 12-ig.

A Trafó teraszán bemutatott vetítések és a galériában látható videoalkotások a legújabb művészeti technikákat alkalmazó műveket szeretnék megismertetni a közönséggel. Az alkalmazott technikákon túl a témául választott metropolis-fogalom kapcsolja össze az alkotásokat.

A galériában a nyitva tartási idő alatt folyamatosak a vetítések.

A kültéri bemutatók 8 alkalommal (szept. 16-20., szept. 24., 27., 30.) 20.00 és 22.00 óra között lesznek.

(Trafó Galéria, Bp. IX., Liliom u. 41.)

Osztálytalálkozó: A Török Pál Utcai Képzőművészeti Gimnázium 1966-os végzős osztályának munkáiból. A tíz évvel ezelőtt a Rákos-hegyi Erdős Renée Házban rendezett kiállítás után most ismét lehetőség nyílik a közös megjelenésre, és egyúttal a közös emlékezésre a tragikus körülmények között elveszített barátokra.

(Vízivárosi Galéria, Bp. II., Kapás u. 55.)

Nagybánya évszázada (a XX. század): "Jelen kiállítás, mely Nagybánya száz esztendejébe ad betekintést, természetesen nem törekedhetett teljességre; egy szegmentum csupán": "hangulatokat, sajátos ízeket, különös atmoszférát felidéző tárlat." A tárlat megnyitója szeptember 20-án, 17.00-kor lesz. Köszöntőt mond: Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, a kiállítást megnyitja: Hann Ferenc Munkácsy-díjas művészettörténész, akadémikus. Közreműködik: Bokor György (fagott). Nyitva november 2-ig.

(MűvészetMalom, Szentendre, Bogdányi u. 32.)


folk

Jobban járja, mint emez

Jó, ha táncos lábbal kelnek a folkrajongók szeptember 20-án, mert a Táncház Egyesület tizennegyedik alkalommal rendezi meg az Országos Szezonnyitó Táncházi Mulatságot, az ősztől tavaszig tartó táncházi évad nyitóeseményét a Fővárosi Művelődési Házban (Bp. XI., Fehérvári út 45.). A rendezvényen négy helyszínen több mint húsz fellépő várja a látogatókat.

A körteremben és a galérián 20.00-tól hagyományos táncház működik. Itt a zenekarok félóránként váltják egymást.

A színházteremben 21.30-kor kezdődik a program a százhalombattai Forrás Táncegyüttes tréfás műsorával, 22.30-tól pedig Potta Géza prímás (Abaúj, Szlovákia) mutatja be Születtem mint prímás című albumát. 23.30-kor Szomjas György premier előtt álló Vagabond című filmjének werkjét vetítik.

Az est 19.00-ra meghirdetett nyilvános fórumának témája a Millenniumi Városközpontban épülő kulturális tömb. Természetesen a gyermekprogramok sem maradnak el: 16.00-tól szüreti mulatozás, Kőketánc, játszóház és Kolompos táncház lesz.


tánc

Dupla vagy semmi

Az évaddal újra kezdődnek a Duplex estek is a Mu Színházban (Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.). Két társulat mutatkozik be. Szeptember 25-én és 26-án 20.00-tól az új Lenyomat társulat mutatja be a Tánc című darabot, amely Grencsó István és Gál Eszter színpadi találkozásának eredménye.

A szünet után pedig a Tánceánia társulat, az első súlyosan kommunikációgátolt (mozgás- és beszédsérült) emberekből álló magyar társulás adja elő a Fény-űzők című produkcióját. Bóta Ildikó és Potoczky Gábor táncolnak. Az előadótér asszisztenciával és mechanikus kerekes székkel közelíthető meg.


feszt

Ügyeskedő tüzeskedők

Szeptember 19-21-én olyan esemény lesz nálunk, amily eddig még nem volt. Ekkor rendezik meg ugyanis az I. Nemzetközi Zsonglőrtalálkozót a Millenárison (Bp. II., Fény u. 20-22.). Persze manapság már minden partin láthatunk ügyes labdahajigálókat, és minden fesztiválon hozzászokhattunk a tüzeskedők káprázatos előadásaihoz, de olyan, hogy csak róluk van szó folyamatosan, három napig, még nem volt. A három napon nostop nyílt órák lesznek, és 20-án, pénteken egy ingyenes tüzes show a tó körül, 20-án pedig egy nagy gála várja a kíváncsi tömeget. Bővebb info: www.zsonglor.hu


konc

Cigányzene dzsessznyelven

A Roma Zeneszerzők Sorozat keretében szeptember 25-én, 20.00-tól a Trio Acoustic játszik a Roma Parlament Sarasate koncerttermében (Bp. VIII., Tavaszmező u. 6.)

Az 1994-ben alakult zenekar alapítói az Oláh fivérek, Oláh Zoltán (zongora) és Oláh Péter (bőgő). A zenekar tagja még az esten is játszó Jeszenszky György (dobok).

A modern mainstream dzsesszt játszó együttes első lemeze 1995-ben jelent meg Autumn Leaves Live in Dabas címmel, majd ezt követte 1996-ban az All of you című. Mindkét hangfelvétel nagy sikert aratott a nemzetközi lemezpiacon, különösen Japánban. Ez év elején a Roma Parlament nyújtott segítséget a trió új lemezének felvételeihez. A Gipsy Eyes gyors ritmusú, groove-os, egyéni hangzású album. A koncerten a Trio Acoustic az új lemez anyagát mutatja be.


szín

Fából faragott társulat

A Derevo Tanzteater nevű, Drezdában élő szentpétervári társulat neve nem ismeretlen a magyar közönség előtt. Legutóbb idén márciusban arattak sikert a Merlinben Once... (Egyszer volt...) című sírós-nevetős bohócjátékukkal. A társulat legfrissebb munkája, az Islands in the Stream (Szigetek a sodrásban) a tengerről, az életről, a magányról, a barátságról és a szerelemről mesél - most is szavak nélkül, csak a mozgás, a gesztusok erejével, az orosz zeneszerző, Roman Dubinnikov hipnotikus hangzásvilágával. Nem kell megijedni, jegy biztosan akad, mert szeptember 23-tól 27-ig mindennap látható lesz az előadás. De azután sem ér véget a mulatság, mert azon kívül, hogy esetleg össze lehet futni a különös színészekkel, az előadások után mindennap zenés évadnyitó lesz a hazai underground dj-színtér kiválóságaival.

Az első nap, 23-án Abrak a dubra címmel Palotai és Titusz teszi meg lemeztétjeit, másnap Red Laila Arabica Bootlegs a program Titusszal és az egyipromi Madával, majd csütörtökön Keiser és Shuriken csinnbumm cirkusza következik, dzsessz-funk-soul-latin-bossa hangulatban.


klasszik

Hazai ízek

Szombaton, 19.30-kor a Zeneakadémián (Bp. VI., Liszt F. tér 8.) az érett profizmus párosul az ifjonti lelkesedéssel - Marton Éva és a Danubia Ifjúsági Zenekar játszik Mahler- és Liszt-műveket, vezényel Héja Domonkos.

Vasárnap matiné, de nem a gyerekeknek! Szintén a Zeneakadémián 11.00-tól Schiff András előadásában hallgathatunk Haydn-, Beethoven- és Schubert-szonátákat.

A Matáv Szimfonikus Zenekar a magyar igazság jegyében háromszor adja elő e heti műsorát. Rachmaninov Paganini-rapszódiája és Mendelssohn "Olasz" szimfóniája mellett Puccini ritkán hallható Szimfonikus Capriccióját Ligeti György vezényli, zongorán David Tong működik közre.

A dátumok: kedden és szerdán 19.30-kor a Zeneakadémián, csütörtökön pedig 18.00-kor az MTA Dísztermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.).

Kedden, 19.30-kor a Magyar Rádió 6-os stúdiójában (Bp. VIII., Pollack Mihály tér 8.) a Magyar Rádió Énekkara és Gyermekkórusa Csemiczky Miklós műveiből ad hangversenyt.

Csütörtökön, 19.30-kor a Zeneakadémián a Budapesti Zenei Hetek nyitó hangversenyén a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Bartók-hangversenyén a Húsz magyar népdalt Kocsis Zoltán átdolgozásában hallhatjuk, majd két rapszódia után Bartók talán legnépszerűbb szimfonikus műve, a Concerto szólal meg.

További klasszik a Café Momusban (www.momus.hu).


parti-tár

Kövér brékek, beatboxok

Paul Arnold állja a szavát. A londoni Chew the Fat! klubsorozat mindenese nyáron vendégeskedett itt először, és az akkor bejelentett rendszeres magyarországi túrák második epizódjára szeptember 20-án, szombaton kerül sor. A Broken Beats United keretében Arnold mester mellett dj Friendly (ugyancsak Fat! Rec.) lép fel az Olof Palme-ház egyik termében, míg a Nowsound Roomban dj Flight (Metalheadz) és mc Chickaboo produkálja magát, kiegészülve persze magyar szaktársaikkal. Szintén szombaton, az A38 hajón (Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő) Szájhős Fesztivál, a főszerepben dj Skeletrik, Killa Kela, a műfaj legnagyobbja és mc Diccon, no meg a hazai hip-hopperek: Mango, Ozon, Future, Busa és Polskie. Ezen a fesztiválon olyan fellépők lesznek, akik kimondottan csak a szájukkal képezik a hangokat, melyek aztán összeállnak különböző műfajú (reggae, drum`n` bass, trip-hop, trance, techno) zenékké. A Soroksári úti Studio4 eközben az Earthdance nevű psytrance-megmozdulásnak ad helyet, itt az Eskimo (Phantasm Rec.) és a Dynamic (Phonokol Rec.) liveact, valamint dj Storm (Phantasm) lesz a különleges hallanivaló. Végezetül Siófokon Flört-záróbuli Paul Davisszel és Matt Jacksonnal, a Pacha Bárban meg James Flavour emeli az I Love Deep fantázianevű rendezvény fényét (bővebb infó: party.korridor.hu).


tánc

Szép a rút

Hogy elegáns legyen az évkezdés, a svájci Compagnie Drift érkezik a Trafóba (Bp. IX., Liliom u. 41.) szeptember 18-án és 19-én. Finom humorral és iróniával átszőtt táncszínházi előadásuk, a középkor hangulatát idéző Heidenspass & Höllenangst (Pogány mulatság és pokoli félelem) 20.00-kor kezdődik mind a két estén.

"A színpadon felbukkanó figurák a katedrálisok kőfaragásait vagy a régi daloskönyvek illusztrációit juttatják eszünkbe, és a részeg komédiázás és a halálfélelem között húzódó érzelmi skála minden fokát bejárják. A szépség egybeolvad a rútsággal, a fogyatékosságok bűvöletébe vonva minket. A félelmet a gyönyörtől csak egy hajszál választja el."


könyv

Olvasson csillaggyerekekről!

A Kláris Könyvkiadó tavaly decemberben indította el az Alétheia-sorozatot, mely Georg Kühlewind (Székely György) műveit jelenteti meg. Az első kötet, a Csillaggyerekek Vekerdy Tamás előszavával harmadjára van nyomdában, és hamarosan kapható lesz.

A felmerülő kérdésekre való tekintettel a kiadó egynapos olvasói műhelyt szervez Csillaggyerekek címmel szeptember 21-én, 10.00-tól a Pesthidegkúti Waldorf Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Gimnáziumban (Bp. II., Kossuth u. 15-17.), amelyre szeretettel vár minden érdeklődőt, aki szeretné a szerzővel közösen értelmezni a műben felvetett kérdéseket.

A műhelymunkán való részvétel alapfeltétele, hogy ismerjék a könyvet a résztvevők.

Georg Kühlewind az előző napon, szeptember 20-án, 10.00-tól ugyanebben az iskolában egy nyilvános gyógypedagógiai témájú előadást tart Új szemlélet a gyógypedagógiába címmel. Az előadás után kötetlen beszélgetésre kerül sor.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.