snoblesse oblige

  • 2003. szeptember 25.

Snoblesse

Gaál Zsigmond-emlékkiállítás:

Snoblesse Oblige

galeri

Tüntető képekAz élete nagy részét Ajkán töltő autodidakta festő életművének szentendrei hatást tükröző festményei között kiemelkedő helyet foglalnak el kisvárosi és falusi utcaképei. A Budapesten eddig mindössze csoportos kiállításokon szereplő festő műveit önálló tárlat keretében mutatják be október 4-ig.

(Dorottya Galéria, Bp. V., Dorottya u. 8.)

100 év - 100 báb: Reprezentatív utazó kiállítás az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábgyűjteményének anyagából október 19-ig. Az 1850 és 1950 között alkotó legjelentősebb művészek munkáit mutatja be, a vásári bábjáték metamorfózis-marionettjeitől kezdve az avantgárd bábfigurákig. Csütörtöktől vasárnapig látogatható, 14.00-tól 18.00-ig.

(Bajor Gizi Színészmúzeum, Bp. XII., Stromfeld Aurél u. 16.)

Költők, írók rajzai, fotói: Kiállítás, melyen többek között Fernando Aguiar, Erdély Miklós, Esterházy Péter, Giovanni Fontana, Forgách András, Garaczi László, Allen Ginsberg, Háy János, Horgas Béla, Kassák Lajos, Kántor Péter, Kondor Béla, Ladik Katalin, Lábass Endre, Arrigo Lora-Totino, Jackson Mac Low, Nagy Ildikó Noémi, Nagy László, Nádas Péter, Örkény István, Papp Tibor, Parti Nagy Lajos, Pilinszky János, Podmaniczky Szilárd, Román György, Solymosi Bálint, Szijj Ferenc, Szkárosi Endre, Szombathy Bálint, Tamkó Sirató Károly, Tandori Dezső, Tóth Krisztina és Weöres Sándor alkotásait mutatják be október 25-ig.

(2B Galéria, Bp. III., Bécsi út 86. I. emelet, jobbra a sarokban)

Káosztól rendig: "Ez a projekt egy hároméves kísérlet volt. Egy kompakt fényképezőgépet hordtam magamnál folyamatosan, és a segítségével összeállítottam egy átfogó képet az elsősorban New York városában elvesztett kesztyűkről" - írja Major Rebecca, akinek kiállítása október 26-ig látható. Az elhagyott tárgyak-kesztyűk a kiállítás folyamán a látogatók különböző egyedi, az egyes fényképekhez fűzött kommentárjaival kiegészülve hermeneutikai csomagokká gyarapszanak.

(Ludwig Múzeum, Bp. I., Budavári Palota A épület)

Az ASA fotóstúdió kiállítása: A stúdió végzős hallgatóinak válogatott fotóiból, október 15-ig.

(K"PIA kávézó, fotóműterem, galéria, Bp. VI., Zichy J. u. 4.)

Moratórium: Kupcsik Adrián évadnyitó kiállítása még október 18-ig látható. A képeken emberek tüntetnek, táblákat cipelnek és zászlókat égetnek. Hogy miért? Mert ilyen világban élünk. Kupcsik festői módszere is igazodik témaválasztásához.A tőle eddig megszokott, leginkább számítógépes nyomatokra hasonlító, tiszta festmények után meglepetés az új sorozat.

(Deák Erika Galéria, Bp. VI., Jókai tér 1.)


dzsesszfeszt

A Magyar Jazz Ünnepe

Vagyis alternatív nevén a Budapest Jazz Fesztivál szeptember 26-án és 27-én szerveződik a főváros három helyszínén. Az egyik egy sátor a IX. kerület Közraktár u. 9-11. alatt, ahol 19.00-kor kezdődnek a koncertek, és ahol 26-án olyan nagyságok lépnek fel, mint a Black Sea Trio, Enver Izmailov (Krím - tatár), Anatoly Vapirov (BG), Szakcsi Lakatos Béla, David Yengibarian, Frank London, valamint Juhász Gábor és Palle Mikkelborg (DK). 27-én ugyanitt Winand Gábor és zenekara lemezbemutató koncertje hallható, de itt lesz a Szakcsi Lakatos Trió és a Babos Project Romani is.

Másik helyszín az Európa Hajó-kikötő a Nehru parknál (IX. kerület), ahol 23.00-kor kezdődnek a koncertek, és az első nap a László Attila Band, másnap pedig Dés László Metszetek című lemezbemutató koncertje hallható a Balázs Elemér Group és Fekete-Kovács Kornél közreműködésével.

A harmadik színhely pedig a IX. kerület Ráday utca (Szabadtéri színpad, Jaffa, Paris Texas, Time Cafe). A két nap alatt többek között a Váczi Eszter Trió, a Myrtill Jazz, a Soulblaster, a Borbély Mihály Quartet B és a Szalóky Trió hallható.

Igazán átfogó képet kaphatunk a hazai zenekarok aktuális munkájáról.


buli

Nyomás a Műcsarnokon

E hét péntektől, azaz szeptember 26-tól újra indul a Crate Soul Pressure klub sorozata: minden második hétvégén a Tilos Rádió szabad stílusú dj-válogatottja - Keyser, Shuriken, Erik Sumo (ők hárman alkotják a számos külföldi kiadónak zenéket és remixeket készítő Crate Soul Brothers formációt), valamint Lee n` Gum - táncoltat 22.00-tól hajnalig. A helyszín a Műcsarnok (Bp. XIV., Hősök tere) aljában található bisztró, a terítéken pedig a srácoktól várható szokásos zenei menü: funk, dzsessz, soul, afrobeat, latin dzsessz, boogie - régi, poros lemezek és a legújabb fekete bakelitek. A házigazdák az elkövetkező estékre hazai és külföldi vendégeket is hívnak majd a világ minden pontjáról, továbbá a tervek között szerepel fiatal képzőművészek bevonása a látványkészítésbe.


feszt

Ultrahangok Szegeden

Szeptember 28-án vasárnap, 19.00-tól folytatódik az Ultrahang Alapítvány által szervezett Ultrahang Fesztivál szegedi "vendégszereplése" az Alterra - Kortárs Előadóművészeti Központban a szegedi Régi Zsinagógában (Hajnóczy u. 12.). Az ezt megelőző háromnapos budapesti programsorozat négy fellépőjét láthatja itt a közönség. A konceptualista Thilges3 nevű bécsi triót, akik a zenét a "szociálakusztikus" legkézenfekvőbb kinyilatkoztatásaként használják: számukra ez áll a társadalmi láncolatok kezdetén és végén.

A másik fellépő, a Nicron a pécsi Porousherben kezdte zenei pályáját, de azóta jelentős átalakuláson esett át, és az egykori többtagú csapat mára egy online hangjátszóteret jelent.

A magyar-osztrák együttes, az Abstract Monarchy Quartet tagjai Franz Hautzinger, Helge Hinteregger, Kovács Zsolt és Sőrés Zsolt. Metaimprovizációs zenéjük, ambientalista játékuk egy performansz konkrétságával hat.

Az utoljára játszó, a szaxofonos múltú Magnus Granberg és a Gul 3 nevű improvizatív trió tagjaként is zenélő Henrik Olsson alkotta svéd Sheriff duó sajátos zenéje bensőséges, visszafogott atmoszférát teremt, és sokkal közelebb áll a post-rock világhoz, mint gondolnánk.

További információ és a budapesti fesztivál programja a www.fest.uh.hu honlapon.


klasszik

Előesték, utójátékok

Pénteken, szeptember 26-án 19.45-től a Zeneakadémián (Bp. VI., Liszt F. tér 8.) a világhírű fuvolista, Emmanuel Pahud játszik a Fesztiválzenekar hangversenyén. Az esemény különleges volta miatt a szervezők a rá következő két estére is kibérelték a helyszínt.

Az operaházban (Bp. VI., Andrássy út 22.) szombaton 19.00-kor kerül sor a szezon első bemutatójára - a premieren Szokolay Sándor klasszikus operájáról, a Vérnászról fújódik le a por.

A hét vége szolid vasárnap esti kamaramuzsikával zárható: ezt a Nádor Teremben (Bp. XIV., Ajtósi Dürer sor 39.) 19.00-tól Rajk Judit és a Corelli Trió szolgáltatja, az elhangzó műveket Bach, Vivaldi, Mozart és Beethoven jegyzi.

Hétfőn a szkíták utódainak zenéjével ismerkedhetünk meg: az Orosz Kulturális Intézetben (Bp. VI., Andrássy út 120.) 18.00-kor az Albán Filharmónia Férfikara ad koncertet.

Szerdán pedig eljövend a Zene Világnapja. Az Uránia Filmszínházban (Bp. VIII., Rákóczi út 21.) 19.30-tól a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok társaságában örvendhetünk, Debrecenben előadják az Aidát, az "budai Társaskörben (Bp. III., Kiskorona u. 7.) pedig 19.00-tól a helyszín tizenöt évének eseményeit idézik fel, sok zenével és irodalommal.

További klasszik a Café Momusban (www.momus.hu).


közérdekű

Csodagomba filmbuli

Felhívjuk a táncolni kész és segíteni vágyó köz figyelmét, hogy szeptember 26-án 22.00-tól reggelig Magic Mushroom Party készül az óbudai hajógyári szigeten.

A bulin, ahol a nagy Danger, Jirzij, Obi & Fungi és a Para Halu fognak zenélni, időszakos filmforgatás lesz, összesen két óra időtartamban. Fliegauf Benedek új filmjének partijeleneteit fogják itt felvenni a valósághű ábrázolás érdekében. A buli a forgatás alatt is zavartalanul folyik majd, semmi más dolga nem lesz senkinek, mint hogy jól érezze magát. A részvétellel a bulizók egyben hozzájárulnak ahhoz, hogy arcuk esetleg felismerhető lesz a filmben. A statisztálásért cserébe a belépés ingyenes.


állat

Kutyavilág és egyéb állatságok

Mindazon állatbarátok, akik fontosnak érzik, hogy minden eddiginél többet tudjanak kedvenceikről, megismerjék és betartsák a felelős állattartás hét aranyszabályát, szeptember 27-én, 10.00 és 16.00 óra között ne mulasszák el az Állatok Világnapja alkalmából megrendezendő Harmadik Állatbarát Nyílt Napot a Szent István Egyetemen (Állatorvos-tudományi Kar, Bp. VII., István u. 2.) A gyermekeknek az Állattartás hétpróbája című játékos feladatsorral lehet majd megküzdeniük, míg a felnőttek számtalan hasznos információt gyűjthetnek a kedvencek tartásával kapcsolatban. De lesznek koncertek vetélkedőkkel és állatos bemutatók is. A rendezvény ideje alatt az egyetem múzeumai és tanszékei is nyitva állnak a nagyközönség előtt.


cirkusztanoda

Felvétel indul

A Magyar Cirkusz és Varieté szakmai felügyeletében, a Hungária krt.-i művésztelepen kétéves cirkusz- és mozgásművészeti képzés indul októberben. Olyan érettségizettek jelentkezését várják, akik érdeklődnek az előadó-művészeti műfajok ötvözése iránt, vonzzák őket a "határterületek", legyenek pályakezdők vagy már gyakorló, kifejezőeszközeiket gazdagítani kívánó előadók.

A jelentkezéshez nem feltétel az artista-előképzettség, az oktatás a cirkuszi ismereteken felül különböző mozgás-, táncművészeti és dramatikus alapképzést is ad. A program felépítése szerint a hallgatók a cirkuszi készségek elsajátításával egy időben megtanulhatják azokat művészi kifejezőeszközként használni, más műfajokkal ötvözni.

A kurzus nem artistákat képez, hanem olyan szakembergárda képzését tűzte ki céljául, akik alkalmasak az alternatív és hagyományos színház, a mozgásművészetek és a cirkusz kereteinek kitágítására, az átjárhatóság megteremtésére. Bővebb információ: Timár Krisztina 06/30/931-8752.


egészség

Szív küldi szívnek szívesen

A WHF (Szív Világszövetség) nevű szervezet 2001 óta rendezi meg Szívünk Világnapját. Az esemény célja értelemszerűen az, hogy felhívja a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének fontosságára. Idén szeptember 27-én és 28-án tartják a Flora-Szívünk Világnapja a Margitszigeti Nagyréten. Tény, hogy hazánkban minden harmadik elhalálozás ezekre a betegségekre vezethető vissza.

Nyomatékosan gondoltak az idős korosztályra, a rendezvényen ezért ingyenes egészségügyi méréseket biztosítanak nekik, a szakemberek pedig a szűrések eredményének ismeretében életmód- és táplálkozási tanácsadást tartanak.

A szombati nap a sport és a zene jegyében zajlik: lesz három kilométeres "Szigeti Séta" és bochabajnokság ( golyós ügyességi játék ).

Lesznek még családi sport- és váltóversenyek, tizenegyesrúgó bajnokság, sakk és kártyacsata. Délután a Nagyréten felállított színpadon hazai sztárok szórakoztatják a nagyérdeműt, élükön Mary Zsuzsival, Fehér Adriennel, Szinetár Dórával, Koltai Róberttel, és műsort ad a fantasztikus a capella jazzegyüttes, a Bolyki Brothers is.


felhívás

Workshopra fel!

Szintén ingyenes, de ez egy workshop, és nem statisztáknak, hanem profiknak. október 4-6-án Hudi László táncos-koreográfus vezetésével workshop indul, melynek célja egy új produkció résztvevőinek a kiválasztása. A részvétel feltétele: professzionális színészi felkészültség és zenei jártasság. Jelentkezés 2003. október 2-ig a következő e-mail címen: hudiworkshop [at] hotmail [dot] com A workshoptól függetlenül egy-egy jól képzett férfi és női táncos jelentkezését is várják!

Figyelmébe ajánljuk