snoblesse oblige

  • 2003. október 2.

Snoblesse

Fényképek Latabár Kálmánról:

Snoblesse Oblige

galeri

Fény- és egyéb képekVálogatás azokból a fényképekből, amelyeket a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány őriz a színészről. Megtekinthető november 2-ig mindennap 10-18 h között, valamint a teátrumbeli előadások idején.

(Millenáris Teátrum - előcsarnok, Bp. II., Fény u. 20-22.)

Búcsú, tabló, lakoma: Ételképek és a Cházár András utca 14. II. em. 1. látogatói 1985-1992 című tabló. Konkoly-Thege György kiállítása október 14-ig. A galéria ez alkalommal búcsúzik Bazovsky Katalin nevétől, s veszi fel egy hasonlóan tiszteletre méltó személy, Katalin Petrys nevét.

(K. Petrys Galéria, Bp. VIII., Horánszky utca 13.)

Hétköznapi vizuális kultúra: A hétköznapi élet helyszínei, képei, ikonjai és az otthon használati, dísz- és emléktárgyai szolgálnak kiindulási pontként a november 22-ig látható kiállításon szereplő munkáknak. A jól ismert dolgok a megszokottól eltérő módon, más médium közvetítésével vagy kis idő távlatából gyakran groteszk hatást keltenek. Az AES, Andreas Leikauf, Nemes Csaba, Sugár János és Szabó Eszter Ágnes munkái mindennapos víziók.

(Knoll Galéria, Bp. VI., Liszt Ferenc tér)

Utazás: Lengyel Orsolya grafikusművész október 25-ig tartó kiállításának címéhez híven annak az útnak a bejárására hívja képeinek nézőit, amit ő járt be a képkészítés folyamán. Az egyetemi évek fény és árnyék komplementer játékára építő litográfiáiból, mezzotintóiból választotta ki a meghatározó állomásokat.

(Fióka Art Galéria, Bp. VIII., József krt. 62.)


klasszik

Új és régi

Pénteken, október 3-án az MTA Dísztermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.) 19.30-tól Ligeti Györgyöt köszönti 80. születésnapja alkalmából a mester három szellemi tanítványa, Jeney Zoltán, Sáry László és Kondor Ádám. Tisztelgésüket a Budapesti Tomkins Énekegyüttes tolmácsolja.

Szombaton a Szentpétervár 300 éves fennállását ünneplő rendezvénysorozat keretén belül a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusa ad hangversenyt 19.30-kor a Szent István-bazilikában (Bp. V., Szent István tér 1.). Másnap, szintén 19.30-tól a zárókoncerten a Szentpétervári Filharmónia Szimfonikus Zenekarát hallgathatjuk a Zeneakadémián (Bp. VI., Liszt F. tér 8.).

Új helyszínen, a Közlekedési Múzeumban (Bp. XIV., Városligeti körút 11.) adnak hangversenyt kedden 18.00-tól a MÁV Szimfonikusok kamaraegyüttesei. A műsor lapzártáig rejtély. Szerdán a mulatozást felváltja a gyász és az emlékezés. A rádió zenekarának és énekkarának előadásában Honegger A holtak tánca című műve, majd Lendvay Kamilló Requiemjének bemutatója hangzik fel 19.30-kor a Zeneakadémián.

További klasszik a Café Momusban (www.momus.hu).


feszt

Holland-magyar dzsesszmeccs

Immár a harmadik Holland-Magyar Jazz Találkozót rendezik meg október 4-én és 5-én a Fonóban (Bp. XI., Sztregova u. 3.). Pazar lesz a program, mint általában. Az első nap 19.30-tól a Kovács Ferenc vezette Magony zenekar kezd "kortárs parasztzenével", 20.45-től játszik a holland Reijseger/Mola Sylla/Serigne Gueye Trio, majd a zongorista Michiel Braam triója. 23.15-kor pedig a Winand Gábor Group fejezi be a napot. Winand jellegzetes orgánuma sok hazai lemezfelvétel stílusát határozta meg eddig is.

Másnap a négy testvérből álló Bolyki Brothers kezd. Műsorukban saját szerzeményeiket és spirituáléfeldolgozásaikat adják elő. `ket követi Benjamin Herman, aki tavaly is nagy sikert aratott itt merész kompozícióival. Most kvartettjével lép a magyar közönség elé. 22.00-tól játszik az Eric Vloeimans Trio, kizárólag saját zenéket. Befejezésül pedig a Borlai Gergő vezette European Mantra következik, és féktelen energiával mindent eszik a fúziós dzsessztől a metálig.


partitár

Utolsó tánc a csillagok alatt

Pár hetes kihagyás után szerdán jelentkezik újra Nagáék, vagyis a Chi Recordings klubja, az Ablak-a-dubra, a West-Balkán után már a föld alól, a Süss Fel Napból (Bp. V., Honvéd u.- Szt. István krt. sarok), ahol új terem nyílik. Ezalatt az Astoriánál lévő Livingroomban elkezdődik a Samoa Nights, a brit dj Normannel és egy Ragga Plaza Roommal. Pénteken is indul egy klub, mégpedig a Trafóban (Bp. IX., Liliom u. 41.) a Dancehall Fever, a Love Alliance csapat szervezésében és főszereplésével. Ugyanekkor a Kultiplexben (Bp. IX., Kinizsi u. 28.) a tizenhetedik Jazz`n`basst tartják, többek között a Sadant nevű "speciális jazz`n`bass-liveacttel". Erős stílusváltás, de az időrend miatt: pénteken természetesen lesz proghouse-buli a Pachában, a brit Marcus Jamesszel az élen. Ugyanekkor táncolhatunk utoljára szabadtéri partin az idén itthon: a Rókahegyen, a Naphon nevű goapartin például a japán dj Tsuyoshi Suzukit, Gabriel le Mart (szett és live is; a Saafi Brothersből) és a hazai Kalumet liveactet hallhatjuk. Másnap a sárándi M47-ben Ben Sims és Danilo Vigorito vezényel technopartit. Szombaton pedig indul a Cinetrip Rudas-idénye is; a fürdős bulin a brit breakbeatsztár, Krufty Kuts lép föl, miközben a Kashmirban a Circus Maximus drum`n`bass-szervezőcsapat jóvoltából a brit dj Skynet és az osztrák Raw.full partiztat. Minderről bővebben: party.korridor.hu.


tűsarok

Cipő a fejbe

Október 3-án, 21.30-tól a Merlin Klubban ismét Tűsarok klub a lányok örömére. A MaNcs mellékletének cipőmustrával egybekötött lapbemutatója. Atalai Zita iparművész gyönyörű és hordhatatlan tűsarkú cipőit mutatják be a Tűsarok szerzői, miközben Karafiáth Orsolya költő a női láb megnyomorításáról szaval. A cipőtervezőt Sisso faggatja lábtörténelemről és röghöz kötésről, az estet pedig a Tranz-X duó műsora koronázza meg. Fiúk tűsarkú cipőben: Csepi és Irén szórakoztatja a közönséget. A Tűsarok itt is keresi a közönségét! Hozd el anyádat is!


felhívás

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagfelvételt hirdet fiatal képzőművészek számára. Szakirányú végzettség nem feltétel.

Korhatár: 35 év.

Jelentkezés feltételei: szakmai önéletrajz, legalább tíz műalkotás dia- vagy fotódokumentációját tartalmazó portfólió és a kitöltött jelentkezési lap beadása.

Beadás: 2003. október 31-ig, naponta 10-15 óráig a stúdióban.

Cím: Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, 1077 Budapest, Rottenbiller u. 35., tel./fax: (1) 342-5380


dzsessz

A dzsessz örömei

Október 3-án, 19.30-tól újraindul a Raiffeisen Jazz Klub az Osztrák-magyar dzsesszmonarchia sorozattal. A hazai dzsesszélet királyai, a Pege Quartet játszik a Buda Stage színháztemében (Bp. II., Tárogató út 2-4.), két neves osztrák vendégszólista, Fritz Pauer (zongora) és Ed Neumeister (harsona) közreműködésével. Bár hazánkban kevésbé ismertek, nyugodtan állíthatjuk, hogy mindketten nemzetközi hírű muzsikusok.


Bloom

Anarchista kabaré

Október 9-én és 10-én, 22.00-tól Szombathely egy kis sötét darabja látható Budapesten a Mu Színházban. Najmányi László Cabaret Noire-ját, az Adieu Monsieur Bloom című darabot adja elő a Les Fleurs du Mal társulat, amely ezúttal Ladik Katalinból és Kósa Bélából áll.

"Hogy megélhetési költségeiket és gyermekeik szanatóriumi kezelését fedezni tudják, a vaksággal küszködő James Joyce és hólyagproblémákkal kínlódó felesége, Nora Barnacle anarchistakabarét üzemeltetnek zürichi lakásuk nappali szobájában az első világháború idején... Gyilkos monológok, jelenetek, dal- és táncbetétek követik egymást a műsorban, amelynek során mindkét fellépő gyakran rosszul lesz."


szülinap

A KVB ifjúkora

Idén ősszel lett 20 éves a nagy hírű KVB (Közgáz Vizuális Brigád). Erre az alkalomra rendezvénysorozatot szerveznek, amelyre szeretettel várják aktuális és virtuális barátaikat.

Október 3-án este például az A38 állóhajó fedélzetére (Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő), ahol buli lesz. Itt a Dream Car című új lemezét mutatja be a Grencsó Surprise Kollektív, és levetítik a dj Palotairól készült Extázis 10-től 7-ig című filmet, utána pedigWeyer és Nádori zenél hajnalig.

Október 3-tól 5-ig pedig levetítik a Művész moziban a KVB vetíthető állapotban levő filmjeit. Közben 4-én,este a vetítés után a KVB új DVD-je, az Országalma és a Feri és az édes élet bemutatójára lehet koccintani.


feszt

Kalandorok ne kíméljék!

Október 3-tól 5-ig lesz Szentendrén, a város több helyszínén az V. Kis Magyar Performance és Nehéz Zenei Fesztivál, amelynek már a címe is nagy kalandot ígér, és amely rímel a szintén ebben az időpontban megrendezendő Nagy Fül Fesztiválra. A rendezvényen a műfaj legismertebb hazai és külföldi előadói szerepelnek mindennap 13.00-tól éjfélig a Színházteremben (Pátriárka u. 7.), a Barlangban (Duna korzó 11/a), a Művészet Malomban (Bogdányi u. 32.) és a Vajda Lajos Stúdió pinceműhelyben (Péter Pál u. 6.). Az Asztro Kávézó (Gőzhajó u.) pedig nonstop nyitva áll a fesztivál közönsége előtt.

Gátlástalan tisztaság, speciális bizonytalanság címmel tematikus kiállítás nyílik az első nap a Vajda pincében, amelyet St. Auby Tamás nyit meg, valamint Pesten a GAG Galériában, az Est Caféban (Liszt Ferenc tér) és a MAMÜ-ben.

A rengeteg programból csak egy kis ízelítő: Az első nap a Malomban fe Lugossy László és Szirtes János Láma című performansza, szombaton a Színházban Sugár János: "Egyirányú dizájn", majd Pop Iván- és Tudósok-koncert. Vasárnap a Vajda pincében Tomás Ruller (Szlovákia), a legendás Black Market perfomanszcsoport egyik alapítója lép fel, a színházteremben pedig többek között Balaton-koncert.


feszt

Tág hallószervek öröme

Minden eddiginél nagyobb és kiterjedtebb rendezvénnyé alakult az idén a VI. Nagy Fül Fesztivál műsora. Október 3-án kezdődik a műsor 17.00-kor a Ráday utcában, a Szabadtéri Színpadon, a Pop Iván zenekarral, majd folytatódik 18.30-tól a 4 experimentelle kísérleti színháznak is beillő parádéjával, 20.00-kor pedig Jaap Blonk az énekhanggal előállított zakatolás világhírű holland mestere koncertjével fejeződik be, aki kísérőzenekarával, a Braaxtaallal lép fel.

Október 4-én, szombaton 17.00-kor ugyanitt az Ijon, Temesvári Balázs biodark zenekara kezd, a Tudósok folytatják és Szentpétervár legrégibb kultusz underground zenekara a N.O.M. üti pofon a közízlést.

Másnap Najmányi László emberi és természeti hangokra, valamint elektronikus hangszerekre komponált művével kezdődik a nap, majd 18.30-tól a Creutzfeldt-Jacob Sindicate következik. 20.00-tól Franci Blaskovic, Isztria és Dalmácia legmarkánsabb zenészegyénisége és zenekara játszik turbóavantgárd rockot.

A közeli Piccolo Színházban (Bp. IX., Török Pál u. 3.), október 3-án, 18.30-tól Kada, Szombathy Bálint és Tóth Gábor performerek, valamint a Trottel Stereodream Experience műsora lesz látható és hallható. Másnap ugyanitt 17.00-tól a miskolci Ápolók zenekar, a szigetvári Persona Non Grata és a holland Harry den Hartog verklidiszkója következik. Vasárnap, 17.30-tól Szkárosi Endre, a Brains és a kecskeméti Üzgin Üver lesz műsoron.

A fesztiválon filmvetítések is lesznek a Gershwin teremben (Török Pál utca 3.), valamint Autonóm zóna címmel Nagy Fül Bónusz Parti készül október 3-án, 20.30-kor a Mu Színházban (Bp. XI., Kőrösy J. utca 17.). Másnap ugyanitt Interzone, Fineartmusic és a szlovén Puha Terrorizmus Akciócsoport filmjei.


feszt

Nem zörög a hárfa

A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivált évente rendezik meg Vigh Andrea hárfaművész művészeti vezetésével, és már tradíciónak tekinthető, hogy fellépnek a világ vezető hárfaművészei. Idén az ötödik fesztiválra Susanne Mildonian látogat ide Belgiumból, David Watkins Nagy-Britanniából, Marielle Nordmann Franciaországból és Jana Bousková Csehországból. A fesztivál a nyitókoncerttel veszi kezdetét október 5-én, vasárnap 19.00-kor a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében, amelyen Susanne Mildonian és David Watkins játszik, többek között a brit művész két művét, valamint Johann Christian Bach egyik concertójának átiratát. A művészek a többi napon szólókoncerteket adnak, valamint kurzust tartanak az Európából érkező hárfás diákoknak, akik egyben versenyeznek is egymással. Október 13-án, a fesztivál utolsó napján a legjobb versenyzőket hallhatjuk majd.


szín

Rendkívüli audiovizuális kaland

Hogy milyen hangokat lehet kicsalni lassan forgó kerekekből, óriáskörzőkből, szamurájkardokból, lampionokból, és az emberi hanggal elegyítve hogyan lesz ebből lenyűgöző, különös muzsika? Ezt mutatja be október 3-án és 4-én, 20.00-tól a francia Compagnie au cul du loup. Fantasztikus, zenés, táncos és képzőművészeti utazást ígér a társulat, amely a művészek által megálmodott és kifejlesztett hangtárgyakkal dolgozik.

Dominique Montain énekesnő, táncosnő, zeneszerző, Henri Ogier látványtervező, zenész, kortárs lantművész és Quentin Ogier színész, énekes, zeneszerző 1997-ben alapította, első előadása a most látható Mousson volt. A darab egy távoli, a szélsőséges időjárási viszonyok és az iparosítás által feldúlt ázsiai vidéken játszódik.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.