snoblesse oblige

  • 2004. január 22.

Snoblesse

Hair:
Snoblesse Oblige

EU

Szlovákia idejön

A csehek után ezen a sznobhéten a szlovákoké a Merlin Színház (Bp. V., Gerlóczy u. 4.) egész épülete, hogy a bEUgró rendezvénysorozat keretein belül öt napon át bemutassák országuk számunkra ismerős és kevésbé ismert arcát is. Január 28-tól február 1-jéig tart majd a knédlievéssel összekötött művelődés. A fesztivált rendhagyó módon a Rákóczi úti Szlovák Intézetben (Bp. VIII., Rákóczi út 15.) nyitják meg február 28-án, 17.00-kor, és itt állítják ki Boris Kudlicka, a kortárs szlovák szcenografikusok egyik legtehetségesebb képviselőjének opera- és balettdíszletterveit és -makettjeit.

Még ezen a napon a Merlin Színházban vendégszerepel a tavalyi év során számos nemzetközi fesztiválon díjat nyert pozsonyi Platonov előadás.

A szlovák hétvége során megcsodálhatjuk a szlovák színház sejtelmes szépségeit bemutató fotókiállítást is.

A második napon, február 29-én a Merlin vendége lesz a hazánkban kévésbé ismert Kassai Állami Színház, és a kortárs angol drámairodalom egyik legizgalmasabb darabját, Patric Marber Egymásban (Closer) című drámáját mutatja be a holland származású angol rendező, Jan-Willem van den Bosch rendezésében.

A harmadik nap a táncszínházé, a negyedik nap a drámairodalomé, a vasárnap pedig a filmvetítéseké lesz majd, és a szlovák hétvége záróakkordjaként egy nem mindennapi opera-előadást is láthat a közönség, de mindezekről részletesebben a következő héten szólunk majd. Addig is élvezzék a sörök és a vízlépcsők országának sztrapacskáját, knédlijét, kolbászos-káposztás bablevesét, illetve krumplis lángosát, mert az is lesz a konyhán a kulturális programok mellé.


tánc

Kortárs elegyek

Egy lepusztult ferencvárosi gyártelep patinás üzemcsarnokában él hét koreográfus (Berger Gyula, Hargitay Ákos, Michaela Pein, Gál Eszter, Ladjánszki Márta, Mészöly Andrea, Szabó Réka), az L1 Független Táncművészek Társulása, mint a mesében. És itt születnek a világ számos pontján sikeres táncelőadásaik is. Sajnos nem ezen a helyen, hanem az örök befogadó Mu Színházban mutatják be ezek az alkotók az elmúlt esztendőben általuk készített legjobb produkciókat a III. L1 Tánc Fesztivál keretében, január 21. és 31. között. De ne keseredjenek el, mert kilátogathatnak azért a gyárba is (L1 Táncművek, Bp. IX., Soroksári út 164.), ahol részt vehetnek Cristian Duarte brazil származású táncos, koreográfus kortárs- tánc-tanfolyamán január 28-tól 31-ig, és megtekinthetik Ladjánszki Márta, Berger Gyula és Jávorka Ádám legújabb, Pont 3 című darabjának házi bemutatóját, egy furcsa pár sorsának második fejezetét, január 26-án, 20.00-tól, Jávorka Ádám zenéjére, Pillangó jelmezeiben.

A Mu Színház (Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.) fesztiválprogramjai pedig a következők a hétre:

Január 23-án, 20.00-tól Mészöly Andrea Terítéken című vizuális kompozíciója, közben pedig Szabó Eszter Ágnes (képzőművész) Konyhanyelv című kiállítása látható.

Január 24-25-én, 20.00-tól Gál Eszter Blink című darabja fut Dóra Attila zenéjére, január 27-28-án pedig ugyanebben az időpontban Szabó Réka: Lomtalanítás című mozgás- és lélektanulmányának bemutatója két részben, a bennünk lévő szemétdombról.

Csütörtökön, január 29-én Ladjánszki Márta a T-estem című darabot táncolja el, amelyet három férfialkotó (Hudi László, Berger Gyula, Joe Alegado) koreografált az ő testére.

Január 30-án nemzetközi nap lesz, a horvát Irma Omerzo Mi-nous című intim darabja, egy távszerelem története látható két táncosra. Az utolsó napon, január 31-én pedig Hargitay Ákos, Michaela Pein, Rókás László Federico`s Road című alkotását mutatják be Fellini La Stradajának motívumaiból.

A fesztivál ideje alatt Hargitay Ákos Nézetem szerint című fotókiállítása, valamint Sipos Dániel táncfotó-installációja lesz látható a Mu Színházban.


klasszik

A magyar kultúra napjai

Ha kicsit előbb kezdjük a sznobok hetét, csütörtökön, január 22-én a Matáv Szimfonikus Zenekar Bartók Concertójával és Petrovics Emil Zongoraversenyével ünnepelhetjük meg a Magyar Kultúra Napját. A 19.30-kor kezdődő zeneakadémiai (Bp. VI., Liszt F. tér 8.) koncert szólistája Bogányi Gergely, karmestere pedig Ligeti András lesz. Ugyanekkor az Olasz Intézetben (Bp. VIII., Bródy S. u. 8.) a Magyar Rádió Énekkara Strausz Kálmán vezényletével Lajtha László kórusműveit tűzi műsorára.

Január 23-án az "budai Társaskörben (Bp. III., Kiskorona u. 7.) 19.00-tól Seres Dóra és Mali Emese ad kamaraestet, előbbi fuvolán, utóbbi zongorán játszik. Mindeközben az Operában (Bp. VI., Andrássy út 22.) a walkürök lovaglásának lehetnek szem- és fültanúi a jelenlévők, ugyanis 17.00-tól a lovaglás egyik résztvevőjéről elnevezett Wagner-dalművet viszik színre.

Másnap a Nádor Teremben (Bp. XIV., Ajtósi Dürer sor 39.) 19.00-kor a Jean-Marie Leclair Trió játszik, akik franciás nevük ellenére a kora barokk olasz kamarazene rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket.

Vasárnap pedig ismét Petrovics Emil művészetében mélyülhetnek el a zenebarátok - a mestertől a Jónás könyve című oratóriumot mutatja be az énekes szólistákkal, valamint a Nemzeti Énekkarral kiegészülő Nemzeti Filharmonikus Zenekar. A kortárs darab előtt Brahms II. szimfóniája hangzik el, a Hamar Zsolt által vezényelt hangverseny 19.30-kor kezdődik a Zeneakadémián. (további info: www.momus.hu).


folk

30 éves a táncház

Három évtizeddel ezelőtt új műfaj született Magyarországon - pontosabban egy ősi műfaj támadt fel. A több ezer éves múltú énekelt verset a Sebő-együttes fedezte fel újra és honosította meg hazánkban. Ezzel párhuzamosan indult el a táncházmozgalom, melynek kiterebélyesedésében ugyancsak úttörő szerepet játszott a banda. A jubileum alkalmából ad január 24-én a Petőfi Csarnokban (Bp. XIV., Zichy Mihály út 14.) koncertet Sebestyén Márta és a Sebő- együttes, megzenésített versekkel, népzenével, valamint ismét egy színpadon szerepel a magyarországi táncházmozgalom két legendás alapítója, Sebő Ferenc és Halmos Béla.

A 19.30-kor kezdődő koncertprogramot a klasszikus felállású Sebő-együttes - Sebő Ferenc, Halmos Béla, Sebestyén Márta (Kossuth-díjas), Éri Péter (Kossuth-díjas, a Muzsikás együttes tagja), Koltay Gergely (a Kormorán együttes vezetője) és Nagy Albert -, valamint az új formáció (Sebő Ferenc, Barvich Iván, Orczi Géza, Perger László), továbbá Palya Bea és a Kárpátia zenekar adja. A koncertek után 22.45-kor kezdődő táncházban a Fonó zenekar húzza.


romazene

Jó tánchoz szól a nóta

"A Parno Graszt zenekar magját 7 muzsikus alkotja, a bővebb, 17 tagú felállásban 3 generáció 10 táncosa is részt vesz. Ha valaki vendégként tér be kis falujukba esküvőkor, keresztelőkor, temetéskor, bál idején vagy egyéb más ünnepen, azt veheti észre, hogy a falu teljes lakossága tagja a zenekarnak. A hangszerek kézről kézre járnak, és mindenki mesterien táncol. Talán éppen ezen élő tradíciók szelleme teszi koncertjeiket örömünneppé."

Folklórt teremtettek, miközben rögzítették Rávágok a zongorára című első lemezüket, amely a magyar kiadványok között az eddigi legrangosabb pozíciót érte el, a European World Music Chart 7. helyén landolt. A zajos sikerek, a telt házas turné-koncertek után a most megjelenő második, a Táncoljatok, hisz jó a nóta című albumról nem túlzás azt állítani, hogy világméretű, de legalábbis európai várakozás előzte meg. Szakértők szerint kitűnő az új lemez is, sőt. De első kézből kaphatja az információt, aki január 23-án, 20.00-kor elmegy a Fonóba (Bp. XI., Sztregova u. 3.) meghallgatni az 1987-ben Magyarország legfejletlenebb és egyben legautentikusabb megyéjében, Szabolcs-Szatmár-Beregben alakult zenekar lemezbemutató koncertjét.


galeri

Humántapéták és vászonbüfékSzabó Ágnes festőnő lázálmainak kiállítása február 6-ig tekinthető meg - kedd kivételével mindennap.

(Liget Galéria, Bp. XIV., Ajtósi Dürer sor 5.)

"Móninak mindig mindent, soha semmit": Kép, írás (beszéd), történet, perspektíva, film, művészet/történet, reklám. Válogatás Csontó Lajos 1998 és 2003 között készült, nőkkel kapcsolatos szorongásaiból február 22-ig.

(Millenáris Kiállítócsarnok, Bp. II., Fény u. 22-24.)

Földalatti: Tóth Gyula az ország egyetlen keszonfotósa, azaz a túlnyomásos munkatérben fotózó riportere, és mint ilyen az egyetlen személy, akinek közvetítésével a kívülállók megismerkedhetnek a föld alatt folyó munka látványával. Kiállításának aktualitása, hogy most zajlik a Főpolgármesteri Hivatal Főépítészi Iroda és a DBR Metró Projekt Igazgatóság által közösen kiírt tervpályázat a 4-es metróvonal első 10 állomása utasforgalmi tereinek építészeti megoldására. Február 9-ig látható.

(N&n galéria, Bp. VI., Hajós u. 39.)Humántapéták, művészi falvédők, óriásposzterek... M. Novák András retrospektív kiállítása az elmúlt 6-8 évben készült nagyméretű szabadvásznas munkákból, február 18-ig. A majd hatvanéves festőművészt a magyar történelmi múlt és jelen, a civilizáció, a nagyváros problémái foglalkoztatják. Ezek inspirálják a nagyméretű vásznak színeit és formáit.

(Ernst Múzeum, Bp. VI., Nagymező u. 8.)

Egy végtelen pult: Bruno Bourel fotográfus sorozata az egykori és jelenlegi, de mindenképpen legendás Jégbüféről, február 15-ig.

(Nyitott Műhely, Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)


film

Közérdekű vetítések

Az Országos Rádió és Televízió Testület 2004. január 23-án és 24-én Mustra címmel első alkalommal kétnapos filmfesztivált szervez az általa támogatott filmek és televíziós produkciók bemutatására.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház három termében (Bp. VIII., Rákóczi út 21.) két nap alatt közel 50 órányi, mozikban ritkán vetített vagy éppen a televíziók által csak egyszer sugárzott egyedi és kiemelkedően színvonalas alkotásokat láthat a néző. Persze ne feledjük, hogy ezen a héten már a várva várt filmszemle is elkezdődik.


irodalom

Metróvers-buli a moziban

A Versmetró nevű program keretében a 2-es metró szerelvényeiben január végéig 110 ismert és kevésbé ismert szerző verseit olvashatják az utasok a reklámfelületek helyén. A művek a litera.hu oldalra is felkerülnek hétről hétre húszasával, népszerűsítés és szavazás céljából. Ezekből a közönségnek legjobban tetsző, legtöbb szavazatot kapó 20 verset olvassák majd fel a Toldi moziban (Bp. V., Bajcsy-Zsilinszky út) január 29-én, 21.00-tól a Versmetró program záró rendezvényén. Az esten a felolvasáson kívül kis riport- és hangulatfilmeket is bemutatnak, és Keszég László, Márkos Albert (cselló), valamint dj Mango megzenésítésében elhangzik majd néhány vers is.


konc

Hajós a hajón

"Emil.RuleZ! nem egy ember, hanem legalább három. Rendszerint három. Ez ugyanis a zenekar neve. Eleinte Beatlesnek akarták hívni, de valaki mondta, hogy valami hasonló nevű már volt." (Copyright by Emil.Rulez) Így nyilatkozik magáról a zenekar, amelyet röpke két év alatt megismert az ország, és egy kis rádió közönségén keresztül az egyik legnézettebb televízióig jutottak el frontemberük, Hajós András révén. Most, január 24-én, 22.00-tól az A38 anya- és állóhajó gyomrában (Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő) mindenesetre érdemes meghallgatni melodramatikus számaikat, hátha világ körüli turnéra hívják őket, vagy Hajós elmegy Jay Lenót leváltani nyugdíjazása után, és évekig kell várnunk, amíg ismét a közelükbe kerülhetünk. A koncert után dj Infra Gandhi, a szintén nem hétköznapi lemezlovas pakolja a lemezeit.

Figyelmébe ajánljuk