snoblesse oblige

  • 2004. január 15.

Snoblesse

Fekete és fehér ötvenes évek:
Snoblesse Oblige

galeri

Színek uraA mára világhírű fotóriporterré lett Jürgen Schadeberg 19 éves korában, 1950-ben érkezett Dél-Afrikába. Képein az apartheid kezdetének eddig kevéssé ismert oldala, a későbbi borzalmakat még éppen megelőző évek élete bontakozik ki, a fekete és fehér társadalom különbségei és hasonlóságaik. Január 31-ig.

(Dorottya Galéria, Bp. V., Dorottya u. 8.)

Vörös és fehér: Két karakter, két hangulat, két ellentét. Színszimbolika, de nem a stendhali. A január végéig látható tárlaton Bak Imre, franyo aatoth, Győrffy László, feLugossy László, Nagy Gabriella, Nádler István, Szirtes János és Várady Róbert képei láthatók.

(Várfok Galéria, Bp. I., Várfok u. 14.)

Szemtől szemben: "...majdnem csak képek ezek, áttetszőek, átvilágíthatóak, s abban a pillanatban, mihelyt fényt kapnak hátulról, ez a sokrétegű színesség tobzódni kezd, egyre sűrűbb, egyre mélyebb lesz." Szőke Barbara üvegplasztikái február 7-ig láthatók.

(Vízivárosi Galéria, Bp. II., Kapás u. 55.)

Újszülöttek és Kakuminális Gepándia: Mikko Hallikainen és Bruno Maximus bemutatja a finn kortárs festészetet, akciót és szürrealizmust, magyar témákon keresztül, január 31-ig. Hallikainen festményein a budapesti éjszakai élet jelenik meg, Maximus, a magát hipnorealistának tartó művész pedig Budapesten töltött három hónapjának termését mutatja be, Gepándiának, egy képzeletbeli országnak az életét.

(Ateliers Pro Arts/A.P.A.! Galéria, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)


Bécs

A szent bevonulása

Ki az a Szent Sebestyén? Katonák, homoszexuálisok, pestisesek és AIDS-betegek védőszentje, erotikus szubkultúrák fétise, vamp és dandy.

Szent Sebestyén sokszínű legendája lehetőséget ad arra, hogy minden szubkultúra a saját szentjeként deklarálhassa. A bécsi Kunsthalle A Splendid Readiness For Death című tárlata ezeket a legendákat dolgozza fel kortárs művészek szemszögéből. Néhány a kiállítókból: Luigi Ontani, Kishin Shinoyama, Bavo Defurne és Eikoh Hosoe munkáiban a kínjait már-már eksztázisban megélő Szent Sebestyén motívuma köszön vissza, Kirby Dick itt látható dokumentumfilmje pedig több más munkával együtt a szado-mazochisztikus vonulatokról tanúskodik, ám Witkin védőszentje már egy törékeny figura. Meggyőződhet minderről, aki szomszédol egyet, és meglátogatja a Kunsthalle Wien épületét (Bécs, Museumsplatz 1.) február 15-ig (további info németül: www.kunsthallewien.at).


buli

A huszadik te magad légy!

Aki már ismeri a "büntetés nélkül" szlogennel ellátott jazz`n`bass bulikat, az tudja, hogy ezeken az estéken alapvetően a drum`n`bass stílus lágyabb, dzsesszes, vokális darabjait mutatják be. Így lesz ez január 16-án a Kultiplexben (Bp. IX., Kinizsi u. 28.) 22.00-tól. Ez lesz a huszadik este, amelyet jó szokás szerint egy kezdő dj, ezúttal Denee nyit meg.

A bemelegítés után a jubileumhoz méltón igazi szenzáció, a Jazzpression zenekar lép fel pontban éjfélkor Pély Barnával a mikrofonnál. A speciális műsorban drum`n`bass tempóra átdolgozott régi, klasszikus dzsesszstandardok is felbukkannak.

A koncert után Murawise és marka lép a három lemezjátszó mögé, hogy újra megmutassák a közönségnek, mit is lehet kezdeni több lemezjátszóval és keverővel azon kívül, hogy dobálják őket.


farsang

Török bugyogóban

Elkezdődik lassan a farsangi szezon. Bemelegítésként a Fonóban (Bp. XI., Sztregova u. 3.) január 16-án, 19.30-tól érdemes ellátogatni a Török farsangra, ahol nemcsak a zenész, de a házigazda szerepét is a török népzenét játszó Arasinda zenekar tölti be. A közönség török édességeket és török kávét kóstolhat az este során, amelynek legelején Ara Güler fotográfus kiállítása nyílik meg ünnepélyes keretek között. Ezt követi Karagőz és Hadzsivat, a középkori török árnyjáték-hősökről szóló, kifejezetten felnőtteknek való sikamlós előadás magyar nyelven. A bábszínház után az Arasinda következik. A koncerten egy mind ez idáig titokzatos, Törökországból érkező vendégművész is fellép.


feszt

Velő Világ

Január 17-én immár ötödik alkalommal rendezik meg az év első összművészeti buliját, a VilágVeleje Fesztivált a Gödör Klubban (Bp. V., Erzsébet tér). Az akváriumteremben fiatal művészek kiállítása látható, grafikák, szobrok, festmények várják a publikumot, míg a kávézó színpadán 20.00-tól a Trafik, az Utózenekar, a Nulladik Változat, valamint két lemezlovas lány, Nadia és Nóra zenél. A nagyszínpadon elsőként Másik János ad koncertet saját zenekarával, a Heart Rock Companyval. `ket a legendás Balaton, majd a Hiperkarma követi, amely nagy áttörést hozott második nagylemezét, az Amondót mutatja be ismét. A Colorstar is az elmúlt években vált igazán ismertté, ezen a koncerten már készülő új lemezükről is hallhatunk dalokat. A rendezvény reggel négyig, azaz kifulladásig tart. További információk: www.vilagveleje.hu


klasszik

Pannon harmónia

Csütörtökön és pénteken (január 15-16.) a Zeneakadémián (Bp. VI., Liszt F. tér 8.) 19.45-től neves Wagner-énekesek lépnek fel a Fesztiválzenekar koncertjén. A vendégek kiléte már a műsort is sejteti: a Walkür első felvonása szólal meg. A karmester Fischer Iván lesz.

Még pénteken az Olasz Intézetbe (Bp. VIII., Bródy S. u. 8.) érkeznek Pécsről a Pannon Filharmonikusok, akik 19.30-tól Hamar Zsolt irányításával két Strausstól, Johanntól és Richardtól is bemutatnak egy-egy opust, ehhez passzintják Csajkovszkij IV. szimfóniáját.

Másnap 19.30-kor a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.) lép fel a Kodály vonósnégyes, akikhez erősítésképpen Perényi Miklós gordonkaművész érkezik. Ötük áldásos tevékenysége folytán Mozart, Boccherini és Schubert egy-egy kamaradarabja hangzik el. Ugyanitt vasárnap estére a Budapesti Vonósok fizettek bérleti díjat, műsorukat vegytiszta Mozart-muzsikából állították össze.

Kedden, január 20-án a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészei érkeznek a fővárosba. A borsodi muzsikusok 19.30-tól a Zeneakadémián Schubert Befejezetlen szimfóniájával, Mozart 488-as A-dúr zongoraversenyével, valamint Mahler I. szimfóniájával teszik tiszteletüket. A karmester Kovács László, a Mozart-mű szólistája pedig Krausz Adrienne lesz (további info: www.momus.hu).


feszt

Egy és kettő

Idén is lesz szóló- meg duószemle, azaz magyar mozgásügyi megmérettetés, mégpedig a 3. Duó és 5. Szóló Tánc Fesztivál keretein belül, amelyet január 15-18. között rendeznek meg az Orkesztika Alapítvány szervezésében a Mu Színházban (Bp. XI., Kőrössy J. u. 17.).

Az idei fesztiválon egyszerre lesz látható 20 duó és 20 szóló táncalkotás, melyek kisebb, kísérleti táncdarabok, többek közt kevésbé ismert fiatal alkotóktól is. A produkciók válogatás nélkül követik egymást esténként 20.00-tól, majd a szakmai zsűri és a közönség értékeli és juttatja tovább az arra érdemeseket a május 25-én a Trafóban megrendezendő második fordulóba.

További információ: www.orkesztika.hu


tűsarok

A kerekasztal lovagnői

A nők elleni erőszak és megkülönböztetés című kerekasztal-beszélgetést január 17-én hallgathatják meg az érdeklődők 17.00-tól a Kossuth Klubban (Bp. VIII., Múzeum u. 7.). A Labrisz Leszbikus Egyesület, a NaNe, a Habeas Corpus Munkacsoport, a Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Szervezete, az Esztertáska Alapítvány, valamint a Humanista Párt Emberi Jogi Titkárságának beszélgetésébe természetesen be is lehet kapcsolódni.

A forgatókönyv szerint először a szervezetek mutatkoznak be, majd 4-5 kérdéskör megvitatására kerül sor olyan másfél órában, és ezután teheti fel kérdéseit a közönség.


országjáró

új tUristaút

Megnyitották a látogatók elől eddig a mészkőbányászat miatt elzárt bélapátfalvi Bél-kő hegyet, ahol öt kilométeres új turistautat alakítottak ki. Az ösvény a bélapátfalvi apátság román kori épülete mellől indul, és a hegy 815 méter magas tetején kialakított kilátóhelyen végződik, ahonnét páratlan kilátás nyílik bükki tájra. Az utat kb. két óra alatt lehet megtenni, és hét állomást alakítottak ki rajta, ahol eligazító táblák jelölik, hogy a területen milyen növényekkel, állatokkal találkozhat a turista.

Az ösvény bekapcsolódik a bükki turistaút-hálózatba: a hegy tetejéről a sárga háromszöggel jelölt turistaútvonalon lehet továbbhaladni a Bükk-fennsíkra, Szilvásváradra, Felsőtárkányba, Szarvaskőre.


szín

A közönséget lelövik, ugye?

Hogy a kortárs műfajokat továbbra is forszírozzuk, melegen ajánljuk az elmúlt húsz év egyik legnagyobb hatású kortárs színházi társulatának, a Tim Etchells rendező és író nevével fémjelzett, 1984-ben alakult brit Forced Entertainmentnek (Erőltetett szórakoztatás) a január 22-24. közötti, naponta 20.00-kor kezdődő vendégszereplését a Trafóban (Bp. IX., Liliom u. 41.). A First Night (Első este) című előadásuk, mint azt a címe is megelőlegezi, valami olyan szituációt teremt, mint amikor a színészek először találkoznak a közönséggel, és nem tudnak vele mit kezdeni. A színházcsinálás a társulat értelmezésében egy alapvetően természetellenes helyzet: kiállni és beszélni egy csoport ember előtt, akiket az ember nem ismer és nem is bízhat bennük. Jelen világhírű előadás a társulat e hitvallásának egyik legrelevánsabb és egyben legszórakoztatóbb megvalósulása. Metaszínháznak hívják az ilyet.


eu

A csehek már a konyhában vannak

Január 15-től veszi kezdetét a Merlin Színházban (Bp. V., Gerlóczy u. 4.) a bEUgró című uniós kulturális csatlakozási projekt, amely a csehekkel indít és négy napig tart majd.

A rendezvény hivatalos megnyitója után, 16.30-kor máris megtekintheti a közönség a PQ szíve című, Michal Selinger munkáiból rendezett fotókiállítást. Ezt követően Karel Schwarzenberg herceg, Petr Pithart, a cseh szenátus elnöke és Konrád György beszélgetését hallhatja a nagyérdemű. 18.00-tól Kristyna Lhotáková táncos-koreográfus a Vénusz Rubik-kockával című élő zenés produkciója látható, majd egy rendhagyó színházi laboratórium következik. 20.00-tól ismét Lhotákovától láthatjuk a Swan című szólóművet. A Deja Donne tánctársulat 16-án és 17-én 20.00-tól mutatja be legújabb, Ott, ahol voltunk című darabját.

A fesztiválon folyamatosan vetítik majd a cseh filmművészet klasszikusait. A második napon például Menzel-klasszikusokat. A Hóvirágünnep soha fel nem tálalt éjféli pacallevesének tiszteletére a film végére, 24.00-kor kiváló szakácsok készítik el a két ország "nemzeti ételét", a pacallevest, illetve -pörköltet.

Január 17-én Milos Forman még Csehszlovákiában elkészített filmremekeiből látható válogatás. Ugyanezen a napon 17.00-tól izgalmas beszélgetés zajlik majd Egon Bondy, Zdenko Pavelka és Tomás Mazal részvételével Közép-Európáról és az irodalomról.

Az utolsó nap, január 18. egyébként nagyrészt a gyermekeké. Kedvelt rajzfilmeket láthatnak 11.00-tól, majd 16.00-kor kezdődik a prágai Divadlo Archa bábszínház Piökanderula című előadása. 16.00-tól zenés cseh filmek lesznek műsoron, köztük a Limonádé Joe, 18.00-tól pedig a felnőtteket várja a Színház a Korláton nevű legendás prágai színház A terasz című komédiával.

A zene kedvelői se aggódjanak, mert esténként a klubban olyan előadókat hallhatnak majd, mint Jirí Stivín, az undergroundsörözők legendás harmonikása. Jim Certet, a Cesky Krumlov városából ide látogató romazenekar, a Cindzi Renta vagy a népszerű sanzonokat játszó Ta Jana z Velké Ohrady.

A totális élmény kedvéért Prága egyik legnépszerűbb kocsmájából érkeznek szakácsnők és csaposok, hogy megismertessék a cseh gasztronómia titkait, miközben akár a naganói téli olimpián világszenzációként aranyérmet szerzett cseh hokiválogatott parádés góljaiban gyönyörködhet a táplálkozó. Így fogjuk igazán csehül érezni magunkat.

Figyelmébe ajánljuk