Spiró megnyitja…

  • 2014. június 3.

Snoblesse

…a kútnál a könyvhetet.
false

Reméljük, semmi összefüggés nincs aközött, hogy nyílik a könyvhét (tizenöt híján a századik) és a megnyitóhoz a katasztrófavédelem zenekara szolgáltatja a kísérőzenét. A zenélő Katasztrófavédelem után Spiró György emelkedik a Vörösmarty téri Oroszlános kútnál szólásra, és hát az utóbbi időkben nagy írónkat is inkább a katasztrófaérzet, mintsem a derű jellemezte. Nemrég így nyilatkozott a Narancsnak:

„Féltem a hazámat, tartok tőle, hogy a vezetők megint rosszul döntenek majd, és ismét rettenetes dolgok történnek. Nem győzöm hangoztatni, hogy a szomszédaink együtt erősebbek, mint mi vagyunk. Ki kell velük egyezni, békében kell élnünk velük, akkor van csak esélyünk a normális létezésre. Magyarországon hagyományosan vészesen keveset tudnak Kelet-Európáról és Európáról. Nem nagyon lehet csodálkozni azon, hogy azok az eszmék, amelyeket – különben mindig felülről – bevisznek a társadalomba, könnyen lángra kapnak.”

A teljes interjú itt olvasható, Spiró György pedig az Oroszlános kútnál tekinthető meg könyvheti nyitóbeszédmondás közben.

Figyelmébe ajánljuk