Szerencsés flótás – Pécsen

  • 2012. október 31.

Snoblesse

Operettre váltanak – a legvidámabb ötvenes évek köszönnek vissza a modernizált operettből. Közreműködnek: Vajdai Vilmos, Fekete Ernő, a Budapest Bár csapata és még sokan mások.


A Budapest Bár nem lehet meg Fényes Szabolcs muzsikája nélkül – ezt legutóbb egy saját Fényes Szabolcs-esttel is bizonyították, de aktív részvételük a Szerencsés flótás című nu-operettben még ennél is nyíltabb beismerése a vonzalomnak. Nevezett mű a hazai operett-történet azon lapjaira tartozik, mely lapokon az ötvenes évek vidám munkás hétköznapjairól szóló zenés darabokról esik szó. Ha nem is a legfényesebb oldalak ezek, ám mai szemmel bizonyára felettébb szórakoztatóak; alighanem az új feldolgozás rendezőjét, Vajdai Vilmost és a Budapest Bár tagjait is inkább ez a nézőpont ihlette meg, amikor nekiláttak, hogy alaposan áthangszereljék Békeffy István, Szenes Iván és Fényes Szabolcs lottónyereményekben és szerelmes szívekben gazdag, mintegy fél évszázados szerzeményét. A szerzők talán rá sem ismernének édes gyermekükre, mert a Csalogány nevű budai éttermen túl nem sok maradt az eredetiből. 2012-ben Behumi Dóri, Fekete Ernő, Keresztes Tamás, Kollár László, Németh Juci, Pálos Hanna, Ujlaki Dénes és még sokan mások kacsintanak ki az ötvenes évek díszleteiből. Ha van nu-jazz és nu-metal, akkor itt a nu-operett.

Figyelmébe ajánljuk

A szellem helye, avagy a lengyeli Apponyi-kastély - FOTÓK

Amikor a lengyeli uradalom utolsó úrnője, Esterházy Alexandra 1930-ban meghalt, egész vagyonát, a kastélyt, az uradalmat, az összes ingatlant és ingóságot a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta. Férje, gróf Apponyi Sándor öt évvel korábban hunyt el, ő közel 15 ezer dokumentumból álló könyv- és metszetgyűjteményét hagyta az Országos Széchényi Könyvtárra. Gyermekük nem született.