Kazimierz a Mikszáth téren – Szily Kornél, Zappa kávézó

  • rés a présen
  • 2014. december 22.

Snoblesse

Január 2-án és 3-án Trafik-születésnap 20 bandával.

rés a présen: Mi a Zappa kávézó története?

Szily Kornél: Érintőlegesen 2008, ténylegesen 2010 óta csináljuk a Zappa kávézót. Székely Szabolcs barátom akkor már benne volt társtulajdonosként, rajta keresztül kerültünk be a történetbe testvéremmel, Attilával és Bényei Istvánnal közösen. Alapvetően ma egy baráti társaság kezeli, vezeti a Zappát, úgy, hogy mellette mindenkinek van „polgári” hivatása. Építész, történész, kereskedő. Egész széles a paletta. A nevet örököltük, nem akartunk változtatni rajta, ekkor már jó pár éve így volt ismert. Az Á utáni időszakban ezen a néven nyílt meg újra. Nem vagyok benne biztos, hogy jól döntöttünk, amikor a név megmaradt.

false

rap: Mennyiben van jelen az egykori kultuszhely szellemisége ma?

SZK: Bennem már csak azért is, mert akkoriban minden alkalmat kihasználtam, hogy az Á-ban lehessek. Meghatározó időszak volt. Viszont azt be kellett látni, hogy sem lehetőségünk, sem értelme nincs a régi időszakra építeni. Nem tekinthetjük magunkat szellemi örökösnek. Akiknek ma szól a Zappa, azoknak az Á – ha egyáltalán hallottak róla – már csak nosztalgia. Hozzánk az Y, sőt már a Z generáció jár. Az 1992-ben Verret által készített 3D-s al secco maradt élő abból az időszakból, amit a Szépművészeti Múzeum le is védett.

rap: Milyen elgondolás szerint igyekeztek vinni a helyet?

SZK: ’96-ban az állandó lakossági feljelentések okán zárták be az Á-t. Tudtuk, hogy az akkori éjszakai élet ide nem jöhet vissza, továbbá esélytelenek lennénk, ha a VII. kerülettel akarnánk versenyezni. Úgy döntöttünk, hogy a felső és alsó részt különbontva, más tematikával működtetjük. A pincében amolyan klasszikus befogadóhely működik, a Trafik klub. Széles skálán mozognak a koncertek, de meghatározó az industrial, experimental és progresszív zenei irányzat. A fenti részen, a Zappában a beszélgetős törzshely a meghatározó. Itt pár hónapja egy nagyon jó konyhát sikerült kialakítani Polgárfi Krisztiánnal, aki a Fiktív gasztrogalériát is vezeti.

rap: Most mire számíthat a közönség tőletek?

SZK: Decemberben indult el két sorozat, a Nézd a világot más szemével és a Privát történetek. Mindkettő lényege, hogy teljesen kötetlenül, sörözve, vacsorázva vehetünk részt úti beszámolókon vagy tematikus, zenével egybekötött estéken. A múlt héten Kirschner Péter grúz és azeri vetítése ment full házzal.

rap: Mi várható a két ünnep között?

SZK: December 22-én folytatódik a Privát sztori Szekeres Andrással, és nagyon készülünk a Trafik 4. születésnapjára, ami január 2-án és 3-án lesz 20 bandával.

rap: Milyen az ideális hely szerinted?

SZK: Krakkó régi nagy szerelmem, évente többször is elmegyek. A város Kazimierz része van tele olyan kocsmával, mulatóval, ami nagyon közel áll hozzám, és amit szívesen átültetünk a Zappába is. Akik jártak ott, azoknak a Propaganda, a Singer vagy az Alchimista ismerős nevek, évek óta egyetemisták, külföldiek, értelmiségiek törzshelyei. Koncertek, előadások vannak folyamatosan, és közben parádés a konyha is. Minden hely szerves része az ottani közösségnek. Ez a Zappa hitvallása is.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?