Tasnádi hideg szíve

  • 2015. február 12.

Snoblesse

Wilhelm Hauff–Tasnádi István: A hideg szív – bemutató előadás.
false

Mi alapján döntöd el, hogy drámaíróként elvállalsz-e egy felkérést? – kérdeztük anno Tasnádi István drámaírótól (a teljes interjú itt), és ezt a választ kaptuk:

„Az esetek 90 százalékában adaptációkra kérnek fel, kevés olyan kérés érkezik, hogy írj egy drámát a társulatunknak. Hogy vállalom-e, az attól függ, hogy eszembe jut-e róla valami egyedi ötlet, egy szemszög, egy megszólalás, amit személyesen én tudok hozzáadni. Nem tudom elképzelni, hogy olyasmivel dolgozzak, ami nem inspirál. Hála az égnek, most még megtehetem, hogy ne vállaljak el mindent.”

Tasnádi ezúttal az 1800-as évek elejének meseírójához, A kis Mukk és A gólyakalifa története című mesék szerzőjéhez, Wilhelm Hauffhoz fordult ihletért, illetve meséért. A kortárs magyar drámaíró a biedermeier német meseíró A hideg szív című történetét dolgozta át.

A mese hőse Munk Péter, a szegény szénégető, aki gazdagságra és megbecsülésre vágyik. Először a jóságos Üvegmanótól vár segítséget, aki meg is ígéri, hogy teljesíti három kívánságát. De ő haszontalanságokat kér, eljátssza szerencséjét. Ezután a hatalmas óriáshoz, Hollandiás Miskához fordul, de nagy árat kell fizetnie a vagyonért cserébe. Péter eladja szívét, és ezzel minden megváltozik...

Figyelmébe ajánljuk