TITÁNium Színházi Szemle

  • 2013. május 21.

Snoblesse

Andy Vajna születésnapi partija és Kafka kastélya a négynapos színházi dzsemborin.
false

Andy Vajna neve ma már nem csak A skarlát betű című Demi Moore-klasszikussal vagy Sylvester Stallone dzsungelharcosi munkásságával jelent egyet, de a magyar filmfinanszírozással is. Nyilván ezért van az, hogy Andyre gondoltak a 011-es csoport tagjai is, amikor elkészítették Quentin Tarantino Kutyaszorítóban című filmjének magyar, színpadi és meglehetősen kifacsart változatát (részben Vajna finanszírozta a Kutyaszorítóbant is – ám ez most mellékszál). A Kutyaszorítóban című produkcióban hat fiatal pesti srác azt tervezi, hogy Andy Vajna születésnapi partiján kirabolják a producer házát, és a filmtámogatási pénzzel elmenekülve új életet kezdenek egy másik országban. Hogy mire jutnak a színházasok Vajna partiján, kiderül az ifjú színházi tehetségek felfedezésére szakosodott TITÁNium Színházi Szemlén, ahol a 011-es csoport mellett még számos más produkció is megmutatja, mit tud. Műsoron: Promenád (Stereo Akt – Artus), A kastély (SZFE), Szentivánéj (Katona József Színház – Manna), Volt egyszer egy Heléné (K2 Színház), A Dohány utcai seriff (Kaposvári Egyetem – FÜGE), Hogy élnek a halak a tengerben (Táp Színház).

Figyelmébe ajánljuk

Cirkusz a keresztfán

Ismerős a helyzet, amikor a gyerek csinál valami valóban vicceset, a felnőttből kiszakad egy hangos röhögés, mire a gyerek vérszemet kapva a heves reakciótól, előadja ugyanazt újra és újra, minden körben egyre elvetemültebben?

Sok kis bukás

A Helsingborgból egyebek közt Sanghajon és Párizson át most hozzánk érkezett kollekció koncepciója valóban egyedi: a szervezők összegyűjtötték az emberiség történetének nagy bukásait.

Mezítláb

  • Kiss Annamária

Formákba rendeződik a függöny előtt gomolygó füst, amelynek „takarásában” három férfi megtámad egy fehér ruhás fiatal lányt.

Mert élnek

Mielőtt belevágnánk, képzeljük magunk elé egy pillanatra a kalocsai érseket teljes harci ornátusban.

A látó ember

A múlt szombati tusnádfürdői beszéd napi politikai útmutatásokat és bejelentéseket csupán szűk számban tartalmazott.

A beugró

Minden jel szerint megszerzi a demokraták támogatását és hamarosan hivatalos jelölt lesz. Néhány nap alatt fenekestül fordult fel az amerikai elnökválasztási kampány – a verseny újra kinyílt.

Gyanú ébredt benne

Amikor a Libri kétségbeesett munkatársa harmadszorra kérte, hogy jelöljem meg, hogy a kiadóm, a Patak Könyvek kiadványai közül melyek esnek a gyermekvédelmi törvény hatálya alá, megint eszembe jutott az, amit a nyolcvanas évek elején oly sokszor hallottam az erdélyi ismerőseimtől.