Újra végigfesztiválozzuk a nyarat – Müller Péter Sziámi dalszerző

  • rés a présen
  • 2016. július 22.

Snoblesse

Július 26-án Kapolcson játszik a Müller Péter Sziámi AndFriends.

rés a présen: Most épp hány projektben vagy benne?

Müller Péter Sziámi: A Müller Péter Sziámi AndFriends játssza a saját termést, és elvétve kortárs kedvenceket másoktól is. Ezzel a zenekarral készült el a Leonard Cohen legjobb dalai magyarul című program és a Baltazár Színház Dalműhelyének koncert- és lemezanyaga is. Rendszeresen fellépek duóban az AndFriends gitáros-zeneszerzőjével, Kirschner Péterrel (Felevad Duó), Szakcsi Lakatos Bélával (Pianissimo! Duó) és Darvas Ferenccel (Péntek & Robinson Duó). Nincs prioritás – illetve maga a dalszerzés a prioritás.

false

rap: Mi hívta életre az AndFriends zenekart?

MPSZ: 2009-ben váratlanul meghalt Gasner János barátom, a Sziámi másik (zenész) fele. Akkor megfogadtam, hogy többé nem lesz Sziámi nevű zenekar, és arra se igazán mertem gondolni, hogy valaha még körém gyűlik egy állandó formáció. A Sziget Fesztiválon viszont alapítóként hagyományosan enyém a záróbuli a magyar színpadon, amire mindig más barátokat hívtam meg zenélni. Négy éve történt, hogy hátranéztem éneklés közben, és két dolgot láttam: a barátaimat és egy jól együtt szóló zenekart. Akkor épp úgy tűnt, hogy Menyhárt Jenő hosszú időre külföldre távozik, szünetel az Európa Kiadó, és felajánlottam Kirschner Péternek, akivel akkor már pár éve együtt zenéltünk az Isolated projektben, hogy ha van kedve, állandósítsuk a társaságot. Azóta együtt vagyunk, kisebb változásokkal, kiváló munkakedvvel és váratlan, örvendetes sikerrel. A név a Sziget angol nyelvű műsorfüzetéből (Müller Péter Sziámi And Friends) szilárdult meg.

rap: Úgy tűnik, hogy népszerű lett a csapat. Mi a titka?

MPSZ: A rendkívüli tagok, meg a koncertek, ahol egyszerre van jelen az alterhagyomány java, ugyanakkor a váratlan hangvételű, költőien és durván fogalmazott, táncolható dalok, amelyek egy része számukra új, másik része agyonhallgatott, archív bulianyag, de mégis aktuálisnak érzi a közönség. A sikerrel kapcsolatban nem voltak elvárásaim, de örülök, ha újra végigfesztiválozzuk a nyarat, végigklubozzuk a hűvösebb hónapokat.

rap: Merre koncerteztek nyáron?

MPSZ: Július 23-án Tihanyban, az ArtPlaccon, majd 26-án Kapolcson. Augusztus 3-án a nyár pesti csúcseseménye következik, a Kobuci Kiss Lacival, Bárdos Ági és Farkas Zoli (ex-Kontroll) „Most mi van?” nevű duójával, a Pintér Társulat színészeivel, Szekeres Andrással és egy-egy kedves énekes halottal (Prince, Bowie, Lemmy). Utána 5-én Győr, 6-án Ördögkatlan, 12-én Zamárdi, Party Fészek, 13-án az Őrségben a Leonard Cohen-program a Hétrét Fesztiválon, 16-án pedig a szokásos Sziget-záró, amelyen a Massza és a Junkie Jack Flash lesznek a meghívott vendégeink. Szeptemberre a Gödörben érlelődik egy most még titkos speciálesemény, 24-én a Spinozában, 29-én pedig Szentesen duózunk Szakcsival. 22-én a Baltazár Színház új, Zsófia utcai épületében, Aquincumban indul a Csütörtököt mondunk című Baltazár-koncertsorozat, itt is számítok az AndFriends-beli baj- és örömtársakra.

rap: Mikor találkozhatunk veled más műfajokban?

MPSZ: A Művészetek Völgyében szinte napi vendég leszek Taliándörögdön, a Wartburg Templomkertben július 24-én, fél 6-kor a Song 4U-val adunk elő sanzonokat, 27-én a Palinta Társulattal és Veres Andival a gyerekverseimből született Mi a jeled? lesz műsoron, 30-án délben pedig főzök ott a nagyérdeműnek. Előtte, 29-én még vendégeskedem egyet Bárdos Deák Ági és Zámbó Öcsikéék Kontroll- és Bizottság-dalokat felelevenítő műsorában.

rap: Mi a hosszú táv?

MPSZ: A dalokra koncentrálok. A magamnak meg a másoknak írtakra. Lassan összeáll az AndFriends következő lemezének anyaga, és közben születnek a dalok sok különböző korú énekesnek Odett-től a lassan 90 éves Békés Italáig. Dolgozom Bérczesi Robival is, rendszeresen vendégeskedünk egymás koncertjein. Jávori Fegyával (Budapest Klezmer Band) a Levis Strauss életéről szóló zenés darab dalait írjuk. Aztán ott van még a Baltazár Színház, a másik fő munkahelyem, és szívem csücske. Velük nagyon sok fellépésünk lesz ősszel, és készül az új darab. A két éve született Somnakaj című, cigány témájú „sorsmusicalemnek” sok előadása lesz Pesten és vidéken, s megszületett az angol verzió is, mert komoly nemzetközi produceri érdeklődés van. Nemsokára befejezzük Máté fiammal és Domonkos Péter barátommal a Leonard Cohen-interjúkötet fordítását.

Figyelmébe ajánljuk