Vidéki Színházak Fesztiválja

  • 2012. augusztus 28.

Snoblesse

Mohácsi János boldoggá teszi Csiky Gergelyt, Silviu Purcărete kikacsint Molière-ből – több mint egy héten át zajlik a fesztivál a Tháliában.


12 vidéki színház egy-egy előadását hozza Budapestre a fesztivál, köztük például a kecskeméti Katona József Színház Mohácsi János rendezte Buborékokját, melynek láttán (a teljes írás itt) a következő végkövetkeztetést vonta le kritikusunk: „Mohácsi János rendezése láttán Csiky Gergely alighanem elégedett lenne: furtonfurt szállnak és pukkannak a buborékok.” A világhírű román rendező, Silviu Purcărete a debreceni Csokonai Színházban rendezte meg Trill Zsolt főszereplésével Molière-től a Scapin, a szemfényvesztőt. „Molière reneszánsz komédiája történhetne ma is, vagy néhány száz évvel ezelőtt. A mi előadásunk halvány utalást tesz a múlt század 50-es, 60-as éveire” – így a rendező a darabban fellelhető utalásokról. „Finom rendezői kézimunka ez” – ezt viszont már lapunk kritikusa írta méltatásképp egy tavalyi visszhangban. Lesz még Jelenetek egy házasságból Pécsről, Kabaré Békéscsabáról, Nóra Tatabányáról, Én és a kisöcsém Miskolcról és még sok minden más a Vidéki Színházak Fesztiválján.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.