XXYYXX & Giraffage az Akváriumban

  • 2012. szeptember 27.

Snoblesse

Amerikai tinédzserek, megkapóan borult hangulatban.


Meghökkentően fiatal előadók teszik tiszteletüket nálunk hétfőn: a Toldi Klubban a Designer Drums és a Soundkitchen zeneőrült kollektívák (a friss zenékben utazó dj-brigád, illetve az új tehetségeket „bookoló” koncertszervező csapat) szervezésében XXYYXX és Giraffage lép fel élőben. Az előbbi sajátos kromoszómakombináció egy bizonyos Marcel Everettet rejt, aki csak októberben tölti be a 17-et, ennek dacára máris egy saját, mérvadó zenei fórumokon és blogokon is respektált albummal és további ígéretes remixekkel jelentkezett. Everett zenéit természetesen erősen inspirálták korunk trendi elektronikus, azon belül inkább lassúnak és megfontoltnak nevezhető tánczenéi (post-dubstep, chillwave, trap stb.), amiből az ifjú csodagyerek máris remek érzékkel rakja össze saját, rendkívül impresszív, s mint a mellékelt video is mutatja, kellemesen füstös hangulatú muzsikáit. A szintén kedves elektronikában utazó, a borult hiphopból, a dreampopból és az r&b-ből egyaránt merítő Giraffage pedig le sem tagadhatná, hogy Kaliforniából jött – ennyi kicsattanó energia és lazaság csak onnan érkezhet.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.