Zenél az egyetem, kopasz a kutya

  • 2012. október 31.

Snoblesse

Kortörténeti rockdokumentumot vetít a Zenélő Egyetem: a Kopaszkutya a ZEN-en.


Pécsen egyetemi tanagyag lett a popzene, mert Beck Zoltán, a 30Y frontembere beindította a ZEN-nek is ejthető Zenélő Egyetemet, melynek lényege, hogy magát az alapítót is idézzük: „a ZEN nem irtja ki az életet a zenéből: nem határok közé szorítja, hanem a róla való beszédnek és ezzel együtt a hozzá kapcsolódó tevékenységeknek ad teret és lehetőséget” – még több Beck Zoli-idézetért klikkeljen a teljes interjúra. Pécsre kell tehát annak menni, aki zenélő egyetemet akar látni (hallani), és annak is Pécsre kell menni, aki az egyetemi segédanyagként sem utolsó Kopaszkutya című kortörténeti rockdokumentumot szeretné látni. Mert a ZEN okít és vetít; most épp Szomjas György 1981-es filmjét, melynek utóbb – harminc évvel az eredeti után – folytatása is született. A vetítés előtt bevezető vezeti be a nézőket a mű körüli tudnivalókba – ehhez csatlakozva álljon itt egy rövid interjúrészlet (a teljes szöveg itt) az egyik legfőbb szereplőtől:

 

Magyar Narancs: Még mindig ingerült vagy, ha „kopaszkutyázik” a közönség?

Földes László: Elveszítettem az ingerültségemet. A legutolsó turnén minden bulin eljátszottuk a Kopaszkutyát, és bejelentettünk egy hivatalos világcsúcskísérletet. Egy stopperral lemértük, hogy milyen gyorsan tudjuk eljátszani.

A vetítés ingyenes!

Figyelmébe ajánljuk

A szellem helye, avagy a lengyeli Apponyi-kastély - FOTÓK

Amikor a lengyeli uradalom utolsó úrnője, Esterházy Alexandra 1930-ban meghalt, egész vagyonát, a kastélyt, az uradalmat, az összes ingatlant és ingóságot a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta. Férje, gróf Apponyi Sándor öt évvel korábban hunyt el, ő közel 15 ezer dokumentumból álló könyv- és metszetgyűjteményét hagyta az Országos Széchényi Könyvtárra. Gyermekük nem született.