ZSIFI – Budapesti Zsidó Filmfesztivál

  • 2012. november 13.

Snoblesse

Sean Penn nyugdíjba vonult goth rockerként nyomoz, a baloldali aktivista jobboldaliakkal fekszik össze, Etgar Keret animációban nyomul.


 

 

Ugyanazon a cannes-i filmfesztiválon, melyen Lars von Trier elnácizta magát (interjúnk vele itt), Sean Penn kiöregedett rocksztárt alakított, aki Amerika felé veszi az irányt, hogy felkutassa azt a náci tisztet, aki az apját Auschwitzban kínozta. Penn filmje, a Helyben vagyunk (This Must Be the Place) is ott lesz a Budapesti Zsidó Filmfesztivál bemutatói között, miként ott lesz a rendkívül népszerű izraeli író, Etgar Keret (interjúnk vele itt) írásaiból készült ausztrál animációs film, a 9.99$ is. A szerelem nevei című belga vígjátékról is sok jót lehetett már hallani; ez az a film, mely a politikai aktivizmus igen sajátos formájával ismerteti meg a közönséget – főszereplője egy fiatal és szemrevaló francia teremtés, aki baloldali aktivistaként a szexet használja arra, hogy megnyerje jobboldali vetélytársait. A fesztiválon mutatják be a Nyomokban zsidót tartalmaz elnevezésű pályázatra beérkezett, s a zsűri (Gigor Attila, Szabó Simon, Till Attila) által kiválasztott, zsidó témájú kisfilmeket. A győztes kihirdetésére a fesztivál nyitóeseményén kerül sor.

Figyelmébe ajánljuk

A szellem helye, avagy a lengyeli Apponyi-kastély - FOTÓK

Amikor a lengyeli uradalom utolsó úrnője, Esterházy Alexandra 1930-ban meghalt, egész vagyonát, a kastélyt, az uradalmat, az összes ingatlant és ingóságot a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta. Férje, gróf Apponyi Sándor öt évvel korábban hunyt el, ő közel 15 ezer dokumentumból álló könyv- és metszetgyűjteményét hagyta az Országos Széchényi Könyvtárra. Gyermekük nem született.