A Térey-ösztöndíjasok arra kérik a Külügyminisztériumot, hogy mégis szerepeltessék Bartók Imre szövegeit az Irodalom Éjszakája programjában

  • narancs.hu
  • 2020. január 30.

Sorköz

„Nem tartjuk elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér.”

„Nem tartjuk elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér, ezért kérjük, mégis szerepeltesse a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Irodalom Éjszakája eredeti koncepciójának megfelelően Bartók Imre szövegeit a programban” – írják közös közleményükben a Térey-ösztöndíjas írók.

A külügyminisztérium kivette Bartók Imrét az Irodalom Éjszakája programjából

Egy nappal azután, hogy visszautasította a Térey-ösztöndíjat. A külügyminisztérium kivette Bartók Imrét az Irodalom Éjszakája programjából Egy nappal azután, hogy a Jerikó épül írója visszautasította a Térey-ösztöndíjat. Múlt kedden közölte a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeum a Térey Jánosról elnevezett ösztöndíj nyerteseinek névsorát, Bartók Imre még aznap jelezte: nem fogadja el az elismerést, többek között Demeter Szilárd személye és az ösztöndíj aggályos létrejötte miatt.

Továbbá az aláírók elfogadhatatlannak tartják, hogy egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér, ezért visszautasítják a Térey János-ösztöndíjasokat ért méltatlan támadásokat és nyilvános megbélyegzésüket.

„Kiállunk a szólásszabadság, a személyes döntés és a szakmai munka autonómiája mellett!” – zárul a közlemény amelyet eddig Bartis Attila, Csender Levente, Fekete Vince, Garaczi László, Győrffy Ákos, Háy János, Hász Róbert, Kemény István, Kollár Árpád, Kürti László, Lackfi János, Lanczkor Gábor, Láng Zsolt, Lövétei Lázár László, Orcsik Roland, Szálinger Balázs, Szilasi László, Solymosi Bálint, Varró Dániel, Vörös István, Zalán Tibor írt alá.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?