A külügyminisztérium kivette Bartók Imrét az Irodalom Éjszakája programjából

  • narancs.hu
  • 2020. január 29.

Könyv

Egy nappal azután, hogy visszautasította a Térey-ösztöndíjat.

A külügyminisztérium kivette Bartók Imrét az Irodalom Éjszakája programjából

Egy nappal azután, hogy a Jerikó épül írója visszautasította a Térey-ösztöndíjat.

Múlt kedden közölte a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeum a Térey Jánosról elnevezett ösztöndíj nyerteseinek névsorát, Bartók Imre még aznap jelezte: nem fogadja el az elismerést, többek között Demeter Szilárd személye és az ösztöndíj aggályos létrejötte miatt.

Bartók – egyebek mellett a Láttam a ködnek országát és a Jerikó épül szerzője – kedden este arról írt a Facebookon, hogy január 22-én, egy nappal a bejelentése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium visszavonta részvételét az Irodalom Éjszakája programon, amin egy korábbi megállapodás szerint Magyarországot képviselte volna.

Bartók közölte azt a levelet, amiben a döntésről értesítette Nagy Gabriella.

"A Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztálya január 22-én visszavonta a jelölésed. Mint tudod, három javasolt szerző közül egy általam választott író képviselheti Magyarországot az Irodalom Éjszakáján. Én téged választottalak, megbeszéltük, küldtél anyagokat, aztán egyszer csak jött a levél.

Sem én, sem Orbók Lucie projektvezető nem értünk egyet ezzel a döntéssel, de nem tudunk mit tenni. Az indoklásukban azt írták, megváltozott a koncepciójuk.

Ez van, nem kommentálom.

Sajnálom, Imre!

Szomorú ez."

Bartók Imrével egyébként itt beszélgettünk hosszabban, a Jerikó épül megjelenése után.

false

Figyelmébe ajánljuk