Könyv

Catherine Gilbert Murdock: Fiú könyve

  • Karafiáth Metta
  • 2020. november 12.

Sorköz

Az amerikai szerző magyar nyelven elsőként megjelent ifjúsági regénye a 14. századba repít vissza, ahol a hátán éktelenkedő púpja miatt sokat gúnyolt Fiú (csak így, egyszerűen) és a zarándok Secundus útján száguldhatunk végig.

A Fiú nem csupán az állatokkal képes beszélgetni, hanem úgy sétál a fák tetején, mint a legkönnyebb kismadár, azonban semmi másra nem vágyik, mint arra, hogy elfogadják, hogy olyan legyen, mint a többi fiú. Ezért is szegődik a mogorva, titokzatos ereklyevadászaton járó Secundus szolgálatába. Hogy őt mi hajtja, csak lassan sejlik fel, mint ahogy kettejük személyiségét is fokozatosan ismerjük meg, hogy aztán a forgószélszerűen zajló események sodrában lassan megértsük és meg is szeressük őket. A regény felénél pedig olyan váratlan, megrázó és izgalmas csavar következik, amitől végképp a történet rabjává válunk, és közösen szurkolunk, hogy a hősök Rómában, Szent Péter sírjánál elérjék céljukat.

A mind gyorsabb iramú regényben a belső viaskodások, a jó és a rossz harca mellett korhű díszletek között kalandozunk szárazföldön és tengeren, elveszett lelkekkel és a pestisjárvány utáni lepusztult világgal találkozva. A narratíva és a Fiú belső monológjai letisztultak, őszinték, olykor finom humorral átszőttek. Vérbeli kalandregény ez pikareszk elemekkel, de minden izgalom mellett a Fiú belső útja, lelki érésének leirata varázsolja különleges olvasói kalanddá a történetet.

 

Fordította: Müller Máté, Müller Lili Berill, Müller Péter Sziámi. Manó Könyvek, 2020, 270 oldal, 3699 Ft

 

Figyelmébe ajánljuk