"Elég pikírt hangon válaszoltam, hogy nálunk nincs Bayer Zsolt"

Sorköz

Az első magántulajdonú könyvesbolt, a pozsonyi úti Láng Téka szeptember 1-jén ünnepli 30. születésnapját. Rédei Éva mesélt az indulásról, a fennmaradásról és a személyességre alapozott üzletpolitikáról.

A kis könyvesboltokat sorra felzabálták a nagyok, ám a Pozsonyi úti Láng Téka nemcsak túlélt, de fogalommá is vált. Az első magánkönyvesbolt szeptemberben lesz 30 éves. Tulajdonosával az indulásról, a fennmaradásról és a személyességre alapozott üzletpolitikáról beszélgettünk.

MN: Eltelt harminc év, rengeteget változott a könyvszakma, a kis boltokat gyakorlatilag megették a nagy hálózatok. A Láng Tékát nem próbálták megvenni?

RÉ: Próbálták megvenni, de főleg azt mondogatták, vegyem meg a szomszéd üzletet, legyünk nagyobbak. Ha nagyobb a terület, nagyobb készletet kell finanszírozni, ami viszont nem jelenti, hogy arányosan nagyobb lesz a forgalom is. (...) A vevő persze vásárolni akar, de a hely szelleméért, a társaságért, a beszélgetésért is jön. Erre, azt hiszem, jól ráéreztem, mert ebből alakult ki mindaz, amit ma is csinálunk. Olyan közösségi tér jött létre ezen a 27 négyzetméteren, ami messze meghaladja azt, amit általában könyvesbolton értünk.

(...)

MN: Milyen könyvek kerülnek be?

RÉ: Több mint 23 ezer cím van. Országosan itt található a legnagyobb judaika könyvválaszték, ami kezdetektől a forgalom nagy részét teszi ki. Sok vevőnk van, aki kifejezetten ezért jön ide, külföldről is. A kínálat másik részét azoknak az embereknek az igényei alapján válogatom, akikkel nap mint nap elbeszélgetek. (...) Ezenkívül azt a luxust is megengedem magamnak, hogy – bizonyos értelemben akár politikailag is – szelektálok.

false

 

Fotó: Németh Dániel

MN: Például?

RÉ: Még a 90-es években történt, hogy valaki Bayer Zsolt egy könyvét kereste. Elég pikírt hangon válaszoltam, hogy nálunk nincs Bayer Zsolt, ez egy liberális könyvesbolt. A Demokrata következő számában meg is jelent, hogy ez itt egy liberális fészek, és egyéb hasonló, általuk pejoratívnak szánt jelzőkkel illettek minket.

(...)

MN: Mit tervez a 30. születésnapra?

RÉ: Kihasználva a hatalmas ismeretségi és baráti kört, rengeteg személyes tárgyat begyűjtöttem, többségében kéziratot. Heller Ági maga hozott be tárgyakat, majd másnap küldött hozzájuk írást is. Az összegyűltekből jótékonysági árverést tartunk a Heti Betevő javára a Kieselbach Galériában szeptember 8-án, délután 6 órától. Emellett könyvünk is megjelenik, amelybe olyan barátaink írtak, például Kácsor Zsolt, Péterfy Gergely, Závada Pál, és még sokan, akiknek fontos, hogy nyomot hagyjunk az utánunk következőknek. (...) Szerencsénkre szeptember 1. vasárnapra esik: egész nap lesznek programok a könyvesbolt előtt, és mindehhez 30 forintos könyvvásárt is tartunk. Lesz egy kis sátor, ahol az új könyvünket kollektíve dedikálja az összes szerzője.

A teljes interjú elolvasható a Magyar Narancs friss számában.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk