Kihirdették a Móricz- és Örkény-ösztöndíjasok névsorát

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. március 22.

Sorköz

Tizenhét fiatal író, irodalmár kap támogatást a munkájához.

Közzé tette a fiatal íróknak és irodalmároknak, valamint drámaíróknak szóló Móricz Zsigmond- és Örkény István-ösztöndíjak 2021. évi nyerteseinek névsorát a Petőfi Irodalmi Múzeum az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Móricz Zsigmond Irodalmi Alkotói Ösztöndíj a fiatal írókat, irodalmárokat segíti szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti művek létrehozásában. A meghirdetett felhívásra összesen 125 érvényes pályázat érkezett. A kuratórium két fordulóban hozott döntést a 13 nyertes – Biró István, Biró Zsombor Aurél, Élő Csenge Enikő, Gódza Csilla Boglárka, Hegedüs Veronika, Horváth Florencia Dorina, Jánoki-Kis Viktória, Kertész Dávid, Locker Dávid Mátyás, Nagy Lea, Regős Mátyás, Székely Márton Áron és Székely Zoárd – személyéről. Az első szavazási fordulóban a beérkezett pályázatok közül a kuratórium a legjobb 30-at választotta ki, majd közülük a második fordulóban 13 pályázót jelölt ki ösztöndíjasnak.

Az Örkény István drámaírói ösztöndíj célja, hogy új magyar színművek létrejöttét segítse, lehetőséget adjon fiatal pályakezdő drámaíróknak, akik eddigi irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolták vonzódásukat a műfajhoz. A pályázat szakmai lebonyolítója a PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI). A kuratórium döntésének megfelelően a 32 pályázó közül ösztöndíjban részesül Darvasi Áron Sündisznótánc, Horváth János Antal Csak egy kis munka, Kondacs Gergely Pál Bunker és Szabó Róbert Csaba Szeptember végén című pályaműve.

 

Figyelmébe ajánljuk