Könyv

Közöny és beletörődés ellen

Ladányi János: Hanyatló világok. Szubjektív tudományos önéletrajz

  • Örkény Antal
  • 2021.01.06 21:00

Sorköz

A magyar szociológia fenegyereke több évtizednyi kutatással a háta mögött most a tudományos önéletrajzát adta közre.

Egy ilyen mű esetében mindig az a legérdekesebb kérdés, hogy a szerző személyén túlmutatva mi újat tud mondani az olvasónak. Most ez nem kérdés, e munka igazi érdeme ugyanis az, hogy Ladányi János a saját élete és szakmai karrierje végiggondolásával a magyar szociológia elmúlt ötven évének sajátos történetét is bemutatja, alulnézetből. A szerző egyetemi tanulmányai egybeestek a magyar szociológia 60-as évektől számított újjászületésével, első kutatásai a kádári szocializmus úgynevezett „konszolidált” korszakának a lenyomatai. A rendszerváltást a negyvenes éveiben éli meg és tudományos életpályájának második korszaka már az 1989 utáni időszakra esik.

Ladányi erős morális indíttatású és elkötelezettségű tudományos érdeklődése már a kezdetektől a társadalom peremére szorultak, a kiszolgáltatottak, a mélyszegénységben élők, az etnikai alapon kirekesztettek, a gettólakók sorsára irányult. Kezdetben ösztönösen, később érett kutatóként egyre tudatosabban. Briliáns terepkutatásaival ezeknek az embe­reknek akart hangot adni, hogy a társadalom hallja meg, hogy felelősséggel tartozik százezrek vagy milliók elviselhetetlen, emberhez méltatlan életkörülményeiért. Ha kellett, tudósként, máskor civil aktivistaként próbált tenni valamit a sorsukra hagyottakért; tudósként a szociológia széleskörű eszköztárával vizsgálva és bemutatva a méltatlan életkörülményeket, civil állampolgárként pedig – akár indulattal is – tiltakozott a társadalmi és politikai közönyösség és a beletörődés ellen.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.