Tartalom

MaNcs 33. évf. 01. sz. (2021-01-07)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Közös elszánás

Kedd délután az Országházban a közös kormányzás alapelveiről írtak alá nyilatkozatot az ellenzéki összefogásban részt vevő hat párt vezetői.

A szerk.

A szerk.

Csak bátoran

Az elmúlt években gyakorlattá tett évnyitó miniszterelnöki kormányinfó idén sajnos elmarad, Orbán sajtóirodája szerint a vírushelyzet miatt.

A szerk.

A szerk.

A hajánál fogva

Az uniós politikára csavarodott közkedvelt hírportál, a Politico december 26-i cikkében arról értekezik, hogy Magyarországon a vakcinakérdés átpolitizálása rombolhatja a védőoltásokba vetett bizalmat, ezáltal veszélyeztetheti az oltási kampány sikerességét.

Publicisztika

Erdős Attila

Publicisztika

Oltásra fel!

Miért ne féljünk a Covid-vakcináktól?

Miért ne féljünk a Covid-vakcinától, és miért féljünk az oltásellenességtől?

Egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Tévelygők kalauza

Elektronikus formában jelent meg néhány napja a már-már elveszettnek hitt Akadémiai Kiadó gondozásában Nádasdy Ádám Kalauz a nyelvészi gondolkodáshoz című munkája (mersz.hu), amelyet az alábbiakban ismertetek – méltatva a mű és a szerző múlhatatlan érdemeit.

Belpol

Áljegyzőkönyvekkel tönkretehető cégek, egyesületek

Belpol

Aláírva, lepecsételve

A cégbíróságok a változásbejegyzési eljárások során nem vizsgálják a taggyűlés összehívásának szabályszerűségét, a jegyzőkönyvek valódiságát, csak azt ellenőrzik, hogy a benyújtott dokumentumok megfelelnek-e a formai előírásoknak. E joghézag miatt például egy cég vezetése szabálytalanul is simán leváltható.

Feljött az ellenzék a közvélemény-kutatások szerint

Belpol

Száz lúderő

A közös listás indulást bejelentő hat ellenzéki párt összesített támogatottsága több felmérésben is meghaladta a Fideszét. Mi áll a folyamat mögött, és milyen esélyekkel megy neki az ellenzék a következő választásnak?

Interaktív

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/01.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Rádió

Interaktív

A négy fal között

Levél-magazin a Bartókon

Két éve, amikor Bősze Ádám előző Bartók rádiós produkciójának, a Varázsboltnak az indulásáról adtunk hírt, éppen Gulyás Márta zongoraművész nyilatkozata borzolta fel a vájt fülű közönség kedélyét.

tévésmaci

Interaktív

Vágtázó medvék

Amikor Sztupa és Troché megszervezték a bendőlázadást, sok örömük nem tellett a munkában. Már ez a hülye név is, meg ahogy kezdődött.

Interaktív

Szüret 2021/01.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Sorköz

Könyv

Sorköz

Közöny és beletörődés ellen

Ladányi János: Hanyatló világok. Szubjektív tudományos önéletrajz

A magyar szociológia fenegyereke több évtizednyi kutatással a háta mögött most a tudományos önéletrajzát adta közre.

Könyv

Sorköz

Durva

Jászberényi Sándor: A varjúkirály

Amilyen sokféle értelme van a „durva” szónak az élő magyar nyelvben, legyen olyan dús értelme most esztétikailag. Mert ami szépség, érték és értelem gyanánt fölrémlik ezekből a novellákból és a címadó nagy elbeszélésből, az bizony durva.

Könyv

Sorköz

A kézi vezérlés kudarca

Ignácz Ádám: Milliók zenéje – Populáris zene és zenetudomány az államszocialista Magyarországon

Ignácz Ádám: Milliók zenéje. Populáris zene és zenetudomány az államszocialista Magyarországon – Soós Tamás recenziója

Zene

Lemez

Zene

Esti Kornél: Itt maradtam az éjszakában

Amikor a zenekar 2019 decemberében nagyszabású koncertet adott a Müpa nagytermében a Soharóza kórus és a Heureka Pop Orchestra közreműködésével, még csak annyit tudtak biztosan, hogy a repertoárt szeretnék kiadni lemezen is, olyan fontos mérföldkőnek érzik.

Lemez

Zene

Mozart: A varázsfuvola

Első pillantásra igencsak meglepőnek tűnhet, miért épp Alain Lombard 1978-as stúdiófelvételét jelentette meg most újra a Decca, hiszen A varázsfuvola tekintélyes diszkográfiájában olyan csodák képviselik e céget, mint Karl Böhm 1955-ös lemeze (az első sztereó Zauberflöte), aztán Solti meg Colin Davis albumai.

Lemez

Zene

Billie – The Original Sound­track

A világ legnagyobb jazzénekese – állítja James Erskine rendező egész estés dokumentumfilmjének előzetese, és csak egy Billie Holiday-ről (1915–1959) szóló film trailerében fordulhat elő ilyen szereplőlista: Tony Bennett, Count Basie, Charles Mingus és az FBI-kopók, akik rászálltak.

Koncert

Zene

Bűnbeesés előtt

A teremtés online a Müpából

Mi marad A teremtés újévi tradíciójából a közönség – valamint Fischer Ádám – kényszerű távollétében? – merült fel sokakban a borúlátó kérdés, amikor végképp bizonyossá vált, hogy mégsem a hagyomány megteremtője és éltetője fogja vezényelni 2021 első Müpa-koncertjét.

Zene

Föl-földobott hajók

Krulik Zoltán zenész – Makám együttes

A Makám együttes novemberben a Müpában mutatta volna be Ady-dalait, de le kellett mondania, mert a ze­ne­karvezető Krulik Zoltán kórházba került. Most már túl van rajta, otthon vette fel a telefont, és közben egy új lemeze is kijött… Jobbára Ady-dalokkal, megint.

mi a kotta?

Zene

Pitaval

Klasszikus zenei programajánló a 2021/01. hétre

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Vettem egy diktafont”

Gát János író, galerista Reigl Juditról

Csillapíthatatlanul szomjazzák a végtelent címmel jelent meg Gát János Reigl Judittal folytatott beszélgetéseiből írt könyve, amelyet a világhírű festő utolsó rajzaival illusztrált. Ez adta az alkalmat, hogy Reigl New York-i galeristájával és jó barátjával a nemrég elhunyt művészre emlékezzünk.

Tudomány

Az elektrosokk-terápia napjainkban

Tudomány

Az elektrosokk-terápia napjainkban

Bár a gyökerei a múlt század harmincas éveire nyúlnak vissza, még ma is ez a súlyos depressziós esetek leghatékonyabb gyógymódja. Hivatalosan elektrokonvulzív kezelésnek nevezik.

Gasztro

étel, kihordó

Gasztro

Drum Cafe – Lángos és Gulyásbár

Ha a következő néhány évet valami csoda folytán különösebb megrázkódtatások nélkül vészeljük át, biztosan jön majd egy ifjú filmrendező, aki Volt egyszer egy bulinegyed címmel forgat nosztalgikus hangvételű dokumentumfilmet.

Mikrofilm

Tévésorozat

Mikrofilm

Könnyek völgye

Az elmúlt években megbízható rendszerességgel bukkant fel egy-egy erős, eredeti nézőpontú izraeli háborús film a Foxtrott-tól a Libanonon és a Libanoni keringőn át a Beaufort-ig.

Film

Mikrofilm

The Prom

A végzős bál

Egy musical bemutatója után a két fő Broadway-sztár saját kiválóságától eltelten nyilatkozik, hogy az ők jelentős, tömegekre gyakorolt befolyásuk mennyire nagy felelősséget ró rájuk, ezért a hozzájuk hasonló kiemelkedő tehetségű és ezért méltán népszerű celebeknek kötelességük kiállni a… miért is? Igen, a jogokért, na.

Animációs film

Mikrofilm

Wolfwalkers

Legendák, hagyományok és babonák szövetébe ágyazott mély és megható tanmese párját ritkító animációval – az ír folklórtrilógia záródarabja, a Wolfwalkers ott folytatja, ahol elődei abbahagyták.

Film

Mikrofilm

Szondával elmegy

Thomas Vinterberg: Még egy kört mindenkinek

A Zoomon kiosztott Európai Filmdíjak szerint ez 2020 legjobb európai filmje, amelynek elkészítésére a dán filmgyártás olyan szuperhősei szövetkeztek, mint T. Vinterberg rendező, T. Lindholm forgatókönyvíró és M. Mikkelsen filmcsillag.

Tévé/Film

Mikrofilm

Ölni és ölelni

A peplum útja a mai tévésorozatokig

A kisebb nemzeti filmgyártók amerikai blockbusterekkel folytatott versengése nem ma kezdődött (bár izgalmas új fejlemény, hogy a Net­flixhez hasonló nagy streamingszolgáltatók lelkesen támogatják a kimondottan bizonyos országokhoz és nyelvekhez igazított tartalmak gyártását).