Libri irodalmi díj 2020: „A nyertesek kihirdetése idén is a kortárs magyar irodalom ünnepe lesz"

  • narancs.hu
  • 2020. május 12.

Sorköz

A körülmények ellenére.

Május 13-án ötödik alkalommal hirdetik ki a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj győztesét, ám most az ismert okokból elmarad a díjkiosztó gálaest. Legalábbis, ami valóságos helyszínt illeti.

Ennek ellenére a gála nem marad el, mi több, a Libri azt ígéri, hogy „a nyertesek kihirdetése idén is a kortárs magyar irodalom ünnepe lesz”.

Mindez úgy válik „virtuálisan valóságossá”, hogy az esemény Facebook-oldalán, az esti díjátadó előtt a döntős könyvekből vett részletekkel, felolvasásokkal várják az érdeklődóket.

false

Egyelőre annyit tudunk, hogy a szavazás lezárult. A Libri irodalmi díj nevezési kritériumainak 2019-ben összesen 179 könyv felelt meg, a lista 51 kiadó könyveiből állt össze. Erről a listáról választotta ki kedvenceit a Libri által felkért szakmai bizottság. 2020 februárjában 180 neves közéleti személyiség voksolt kedvenc könyveire, amelyeknek jó szívvel adná át idén a Libri irodalmi díjakat. Az így kialakult tízes listából az öttagú szakmai zsűri és a közönség választotta ki azt a két könyvet, amelyek holnap megkapják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

A tíz könyv a következő volt: Babarczy Eszter: A mérgezett nő; Barnás Ferenc: Életünk végéig; Bodor Ádám: Sehol; Darvasi László: Magyar sellő; Grecsó Krisztián: Vera; Láng Zsolt: Bolyai; Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt; Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint; Tóth Krisztina: Fehér farkas; Závada Pál: Hajó a ködben.

Figyelmébe ajánljuk