Mario Vargas Llosa a Francia Akadémia tagja lett

  • narancs.hu
  • 2023. február 11.

Sorköz

Székfoglaló beszédében élesen bírálta Putyin rendszerét, és a demokrácia megmentőjének nevezte a regény műfaját.

Beiktatták a Francia Akadémia tagjai, a Halhatatlanok közé Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui-spanyol írót, az első nem franciául alkotó szerzőt csütörtökön Párizsban.

Vargas Llosa francia nyelven tartott beszédében az irodalom szerepét méltatta a demokrácia fenntartásában. „A regény megmenti a demokráciát, vagy vele együtt zuhan a szakadékba és tűnik el” – mondta. „Eddig nem találtam semmi hasonlót a regényhez, ami életben tartaná a jobb társadalomról szőtt álmokat, amelyben mindenkinek jut a boldogsághoz szükséges az anyagi javakból, még ha a boldogságot nehéz is most elképzelni ezekben az őrült időkben.”

Az író élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét: „Ahogy a regényekben, a kisebb itt is legyőzi az erősebbet, hiszen az ügyük igazsága sokkal meggyőzőbb, mint a másiknak, amit hatalmasabbnak kellene tartanunk.” Vargas Llosa elismerően szólt a francia irodalomról. „A francia irodalom az egész világot egy jobb világról engedte álmodozni” – húzta alá. A ceremónián I. János Károly volt spanyol király is részt vett a 86 éves szerző meghívására. 

 
Mario Vargas Llosa 2011-ben a göteborgi könyvvásáron
Fotó: Wikimedia Commons
 

Mario Vargas Llosa a neves akadémia első olyan tagja, aki nem franciául ír. A 2010-es irodalmi Nobel-díj birtokosa soha nem publikált francia nyelven, noha folyékonyan beszél franciául, mivel 1959-ben Párizsba emigrált. Ugyanakkor műveinek nagy többsége franciául is megjelent, és ő a külföldi szerzők közül elsőként került be még életében, 2016-ban a nagy klasszikusok műveit magába foglaló rangos Pléiade-kollekcióba.

Llosát 2021 novemberében választották be a Francia Akadémia tagjai közé.

Az 1635-ben, XIII. Lajos király főminisztere, Richelieu bíboros támogatásával létrehozott Francia Akadémia a legrangosabb francia kulturális intézmény, fő feladata őrködni a francia nyelv fölött és összeállítani, gondozni annak szótárát.

Negyven akadémikus alkotja, akik életük végéig az intézmény tagjai maradnak – ezért nevezik őket halhatatlanoknak –, a megüresedő helyekre a többiek választják meg az utódot a francia kultúra, és általában a társadalom arra legméltóbbnak tartott személyiségei közül.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk