Megvette a PIM a Tandori-hagyatékot

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. december 20.

Sorköz

A múzeum, mihelyt lehet, kutathatóvá teszi a dokumentumokat.

Megvásárolta a 2019-ben elhunyt Tandori Dezső költő, író, műfordító, valamint tavaly eltávozott felesége, Tandori Ágnes író, műfordító hagyatékát a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

A számottevő mennyiségű dokumentumegyüttes az írói, költői és műfordítói életmű szinte egészét felöleli – közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

A gyűjtemény gerincét a Tandori-művek autográf és gépiratos kéziratai, mintegy hatezer darabos levelezése, relikviák, személyes használati tárgyak, rajzok és képversek, mintegy háromszáz órát kitevő hanganyag és az unikális bejegyzéseket és dedikációkat tartalmazó könyvtár fontosabb darabjai képezik.

A PIM a hétfői vásárlással vállalta, hogy a kortárs magyar irodalom egyik legmeghatározóbb egyéniségének hagyatékát teljes egészében kutathatóvá teszi.

A hagyatékról, az örökösök és a múzeum közötti tárgyalásokról és az utolsó verseskötet elkészülésének körülményeiről is szól ez az interjúnk:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk