"Nem mondanám, hogy normális dolognak gondoltam volna a bankrablást"

Sorköz

A Kopasz című könyv szerzője egy amerikai börtönből hívott minket. Jövőre szabadul.

Iraki katonáskodás 20 évesen, poszt­trau­más stressz szindróma, heroinfüggőség, tízrendbeli bankrablás, 11 évnyi börtön – Nico Walker a rács mögött írt regényt az élményeiről. A Kopasz irodalmi szenzáció lett, szerzője jövőre szabadul.

Walkerrel Köves Gábor beszélgetett telefonon, 15 perces etapokban - egyszerre ennyit  engedélyez a börtön egy hívásra. Ízelítő a legfrissebb Narancsban olvasható interjúból:

Magyar Narancs: Irakból hazatérve poszttraumás stressz szindrómában szenvedett, heroinfüggő lett, végül bankokat rabolt. Az iraki tapasztalatai, a háborús élmények, a mindennapos fegyverhasználat bizonyos értelemben előképzettséget nyújtott a bankrablásokhoz?

false

Nico Walker: Azt azért nem mondanám, hogy normális dolognak gondoltam volna a bankrablást, de nem is gondoltam olyan nagyon kirívónak sem. Bizonyos értelemben sokként is ért, hogy másokat ez mennyire kiakasztott. Most, hogy ennyi börtönben töltött év után erről beszélek… Szóval, egyáltalán nem láttam át a dolog komolyságát, és igazán még most sem látom ezt olyan komolynak, különösen más dolgokhoz viszonyítva. Nem kérdés, megbántam, amit tettem, főleg, mert nem szeretek udvariatlan lenni másokhoz, nem szeretek barátságtalanul viselkedni az embe­rekkel. Büszkének biztosan nem vagyok büszke arra, amit tettem, ugyanakkor van bennem valami, ami azt mondja, hogy ez azért nem olyan nagy dolog.

MN: Mióta van börtönben?

NW: 2011. április 23. óta.

MN: Mikor szabadul?

NW: 2020 őszén. Remélem, a jövő év elején már egy átmeneti otthonban leszek.

MN: Mik a tervei?

NW: Megpróbálok írni, amilyen sokat és amilyen hosszan csak tudok. Remélem, össze tudok hozni egy könyvet, legalább még egyet. Nem tudom, az átmeneti otthonban mit kell tennem, azt hiszem, szereznem kell egy valódi állást. Lehet, hogy elhelyezkedek valahol mosogatóként. Nem tudom, mit szabad csinálnom, illetve mit nem.

Keresse a mindig izgalmas, érdekes és exkluzív információkkal megjelenő Magyar Narancsot, amely csütörtöktől kapható az újságárusoknál és előfizethet rá itt:

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.