Könyv

Nógrádi Gábor: A csere

  • Karafiáth Metta
  • 2021. január 6.

Sorköz

Adam egy tengerparti menekülttáborban él az anyjával és a kishúgával.

Apja a menekülés közben vízbe fúlt. A család élete kilátástalan, csupa lemondás és éhezés. David viszont az országot vezető diktátor széltől is óvott, elkényeztetett fiacskája, leendő trónörökös, akinek fogalma sincs, mi zajlik védett világán kívül. (Bár a könyv elképzelt helyen játszódik, kitalált szereplőkkel, ábrázolt valósága mégis túlontúl ismerős.) A két fiút egy véletlen sodorja egymás mellé, és David kalandvágyból – csupán pár órára – a lenézett migráns bőrébe kívánkozik. Innentől minden szétesik.

A regény középpontjában egy klasszikus szerepcserés szcenárió áll, 21. századi köntösben, kamaszokról, kamaszoknak, ahol a párhuzamos társadalmak között húzódó szakadék két végletben jelenik meg. Mindezt kamasz szemüvegen keresztül, a tinédzserek összes érzelmi turbulenciájával, bizalmatlanságával és sutaságával.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A Rákóczi úti villamosok nyomában

A fővárosi polgármesterválasztásra készülődve idézzük fel kilenc évvel ezelőtti cikkünket, amelyben a Rákóczi úton, a Thököly úton, a Kossuth Lajos utcán és az Erzsébet hídon futó villamosokra emlékeztünk.