Ötven évvel ezelőtt négy magyar is esélyes volt az irodalmi Nobel-díjra

  • narancs.hu
  • 2023. január 3.

Sorköz

Nyilvánosságra hozták a 1972-es jelöltek fél évszázadra titkosított listáját.

1972-ben a német Heinrich Böll nyerte az irodalmi Nobel-díjat, de a jelöltek listáján sok olyan név is megtalálható, akik évekkel később kapták meg az elismerést. Ötven évvel ezelőtt ráadásul kimondottan sok, összesen négy magyar szerző is szerepelt az esélyesek között – írja a Könyves Magazin.

Az irodalmi Nobel esetében soha nem hirdetnek ki hosszú vagy szűkített listákat, a jelöltek névsorát ugyanis ötven évre titkosítják. A Nobel-archívum azonban minden év elején közzéteszi azoknak a névsorát, akik korábban jelöltek voltak. Igaz, legkorábban így is csak 2073 elején tudhatjuk majd meg, hogy a tavalyi évben kik közül választhatott a svéd királyi akadémia, amikor is végül Annie Ernaux lett a díjazott.

Az 1972-es jelöltek között ott volt Joseph Heller, Jorge Luis Borges és Friedrich Dürrenmatt is, de több olyan szerző neve is feltűnik a most közzétett listán, akik későbbi években kapták meg az elismerést. Ilyen például Nadine Gordimer (1991.), Günter Grass (1999.), V.S. Naipaul (2001.) és Doris Lessing (2007.) is.

Természetesen a mi szempontunkból mindig az a legizgalmasabb, hogy az adott évben milyen magyar szerzők voltak a jelöltek között. Az utóbbi években például kiderült, hogy Illyés Gyula többször is esélyes volt az irodalmi Nobel-díjra, és ez 1972-ben sem volt másként.

Sőt, ebben az évben kimondottan sok, összesen négy magyar szerző, Illyés Gyula, Juhász Ferenc, Mécs László és Weöres Sándor neve is szerepelt a listán.

Utóbbi kettő egyébként szintén nem először került fel a Nobel listára: Mécs Lászlót ugyanis már 1969-ben és 1970-ben is jelölték a díjra, Weöres Sándor neve pedig az 1970-es és az 1971-es jelöltek között egyaránt megtalálható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk