Ötven évvel ezelőtt négy magyar is esélyes volt az irodalmi Nobel-díjra

  • narancs.hu
  • 2023. január 3.

Sorköz

Nyilvánosságra hozták a 1972-es jelöltek fél évszázadra titkosított listáját.

1972-ben a német Heinrich Böll nyerte az irodalmi Nobel-díjat, de a jelöltek listáján sok olyan név is megtalálható, akik évekkel később kapták meg az elismerést. Ötven évvel ezelőtt ráadásul kimondottan sok, összesen négy magyar szerző is szerepelt az esélyesek között – írja a Könyves Magazin.

Az irodalmi Nobel esetében soha nem hirdetnek ki hosszú vagy szűkített listákat, a jelöltek névsorát ugyanis ötven évre titkosítják. A Nobel-archívum azonban minden év elején közzéteszi azoknak a névsorát, akik korábban jelöltek voltak. Igaz, legkorábban így is csak 2073 elején tudhatjuk majd meg, hogy a tavalyi évben kik közül választhatott a svéd királyi akadémia, amikor is végül Annie Ernaux lett a díjazott.

Az 1972-es jelöltek között ott volt Joseph Heller, Jorge Luis Borges és Friedrich Dürrenmatt is, de több olyan szerző neve is feltűnik a most közzétett listán, akik későbbi években kapták meg az elismerést. Ilyen például Nadine Gordimer (1991.), Günter Grass (1999.), V.S. Naipaul (2001.) és Doris Lessing (2007.) is.

Természetesen a mi szempontunkból mindig az a legizgalmasabb, hogy az adott évben milyen magyar szerzők voltak a jelöltek között. Az utóbbi években például kiderült, hogy Illyés Gyula többször is esélyes volt az irodalmi Nobel-díjra, és ez 1972-ben sem volt másként.

Sőt, ebben az évben kimondottan sok, összesen négy magyar szerző, Illyés Gyula, Juhász Ferenc, Mécs László és Weöres Sándor neve is szerepelt a listán.

Utóbbi kettő egyébként szintén nem először került fel a Nobel listára: Mécs Lászlót ugyanis már 1969-ben és 1970-ben is jelölték a díjra, Weöres Sándor neve pedig az 1970-es és az 1971-es jelöltek között egyaránt megtalálható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.