Vasárnap személyesen is találkozhatnak Bálint gazdával

  • narancs.hu
  • 2019. november 29.

Sorköz

100 év vagány.

Nemrég jelent meg a Bálint gazda, százéves kertész című könyv, amelyben a Bálint György Bánó Andrásnak mesélte el, hogyan élte túl a munkaszolgálatot és a mauthauseni haláltábor borzalmait; milyen következményei voltak annak, hogy kuláknak nyilvánították; mit érzett, mikor közölték vele, nincs szükség a tízezrek kedvencévé vált Kedves Húgom! címet viselő kertészeti tanácsadó rovatára. A kötetben Bálint gazda aprólékos részletességgel veszi sorra élete fontos eseményeit, miközben az átélt szenvedések és megpróbáltatások miatt soha senkit sem hibáztatott.

December elsején, vasárnap, 17 óra kezdettel Bálint György és Bánó András az Első Ünnepi Könyvvásár vendége, ahol minden bizonnyal egy csomó kulisszatitkot is megtudhatunk a könyv születéséről. Addig is olvassák el a Bálint Györggyel készült augusztusi interjúnkat.

Lelkes ember voltam

Bálint gazdaként ismeri mindenki, így szerepelt a köztévé 1981-ben induló Ablak című magazinműsorában. „Magyarország kedvenc kertésze" - ezt a címet már a Reuters adományozta neki, amikor 100. születésnapja előtt néhány nappal videóriportot közölt róla. Mi már a 100-at betöltött Bálint gazdával találkoztunk, hogy a karcsú orsók erényeitől a klímaválságon át a Fideszig sok mindenről beszélgessünk.

Figyelmébe ajánljuk