45 ezren rajtoltak a Berlin Maratonon, köztük a világrekorder

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 25.

Sport

Eliud Kipchoge megdöntötte négy évvel ezelőtti világrekordját.

45 ezren rajtoltak vasárnap délelőtt 9 órától a Berlin Maratonon, a világ egyik legrangosabb maratonfutó versenyén.

A szabadidősportolókat és profi futókat együtt, nyolc különböző gyorsasági szintnek megfelelő szektorban indították 9 órától. 

A magyar Sport 2 tévé élőben közvetítette a versenyt.

A Berlin Maratonon négy év után ismét részt vett Eliud Kipchoge kenyai hosszútávfutó, aki 2018-ban szintén Berlinben állította be a világcsúcsot, 2 óra 1 perc 39 másodperc alatt ért célba.

A kenyai atléta most megjavította a korábbi rekordot. Új világcsúcsa: 2:01:09.

 

Kipchoge egyébként 2019-ben a lélektani határt jelentő 2 órán belül teljesítette a klasszikus távot: 1 óra 59 perc 40 másodperc alatt, Bécsben, de a Nemzetközi Atlétikai Szövetség nem hitelesítette a rekordot, mert nem nyílt versenyen állította be a futó.

Berlini maraton

 
Kipchoge saját négy évvel ezelőtti rekordját javította meg. MTI/EPA/Filip Singer
 

 A Runners World azt írta a verseny előtt, a Berlin Maraton az időjárás és a pálya miatt is alkalmas arra, hogy világcsúcs szülessen.

A versenyen magyarok is indultak, köztük a Suhanj Alapítvány sportolói, három mozgássérült sportoló handbike kategóriában, három látássérült futó hét kísérő által segítve, egy végtaghiányos futó és nyolc Suhangyal, vagyis adománygyűjtő sportoló.

 

A Berlin Maratont 1974-ben Horst Milde pék alapította, és ő is rendezte egy ideig. Az első versenyen 244-en értek célba, közöttük tíz nő. A férfiaknál a legjobb időeredmény 2:44:53 volt, a női mezőnyben 3:22:01. Az alapító ma már nem vesz részt a szervezésben, most a fia, Mark Milde a versenyigazgató. A helyi maraton történetében is jelentős esemény volt a német újraegyesítés, mert a verseny útvonalát módosították, átvezették Kelet-Berlinbe is.

A leadkép Filip Singer felvétele (MTI/EPA)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk