Az utolsó pillanatban lemondta mai müncheni megjelenését Orbán Viktor

  • narancs.hu
  • 2021. június 23.

Sport

Orbán a szerdai, sorsdöntő „szivárványos” meccs helyett inkább egy olasz posztfasisztával vacsorázik Brüsszelben.

Német sajtóértesülések (többek között a ZDF vagy a Die Welt) szerint Orbán Viktor miniszterelnök váratlanul lemondta a szerda esti müncheni Európa bajnoki csoportmeccsen való megjelenését.

Amint azt megírtuk, a magyar csapat a szombati franciák elleni bravúros 1-1-es döntetlennel életben tartotta reményeit, így van esélye a továbbjutásra. Ehhez azonban meg kell verni a németeket, ami nem lesz könnyű feladat, mert a hazaiak egyrészt a világranglista 12. helyén állnak (mi a 37. helyen), másrészt 4-2-re legyőzték azokat a portugálokat, akik minket 0-3-ra vertek az első csoportkörben. Németországnak egyébként elég a döntetlen, azaz az egy pont a továbbjutáshoz, ha viszont mi nyerjük a meccset, 4 ponttal a magyar válogatott jutna tovább.

A mérkőzésnek a továbbjutáson kívül az adott külön jelentőséget, hogy a Magyarországon elfogadott homofób törvény elleni tiltakozásul a meccs helyszínét adó Münchenben aláírásgyűjtés indult, hogy az Allianz Arénát a mérkőzés idejére szivárványszínnel világítsák ki. A kezdeményezést Markus Söder bajor kormányfő és Dieter Reiter müncheni polgármester is támogatta, az UEFA végül mégsem hagyta jóvá.

Reiter polgármester egyébként nem csak támogatója, de egyben kezdeményezője is volt az ötletnek: három társával – közöttük Aleksander Čeferin UEFA-elnökkel – együtt indította el a szivárványszínű stadionról szóló petíciót a change.org-on, melyet közel százezren írtak alá. Reiter a döntésre reagáló sajtótájékoztatóján kijelentette: szégyenteljesnek tartja a kivilágítós javaslat elutasítását, és azt mondta, „Münchenben nem hagyjuk magunkat visszatartani attól, hogy egy egyértelmű jelzést küldjünk Magyarországnak és a világnak.” A polgármester azt is bejelentette, hogy a városházát szivárványos zászlókkal lobogózzák fel, és egy, a stadionhoz közeli szélerőmű, valamint a 291 méter magas Olimpiatorony igenis szivárványszínű kivilágítást kap majd.

Az UEFA ugyanakkor ahhoz hozzájárult, hogy a német válogatott világbajnok kapusa, Manuel Neuer szivárványos csapatkapitányi karszalaggal lépjen pályára.

Az, hogy Orbán Viktor mindezek után lemondta a mérkőzésen való megjelenést, nyilván nem független a német sajtóban kiemelt figyelemmel követett kivilágítási ügytől.

A Politico értesülése szerint a magyar miniszterelnök a meccs helyett inkább Brüsszelbe repül, ahol egy „illiberális találkán” vesz részt, ahol többek között Janez Janša szlovén és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök társaságában fogadja majd a városba látogató Giorgia Meloni olasz szélsőjobboldali politikusnőt, a magát „posztfasiszta” pártnak nevező Olasz Testvérek vezetőjét.

A Telex az üggyel kapcsolatban kereste Havasi Bertalant is, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét is, aki azonban mindössze annyit válaszolt az írásban feltett kérdésre: „Orbán Viktor magánprogramjairól, ahogyan korábban, ezután sem adunk tájékoztatást a szerkesztőségeknek”.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk