Az utolsó pillanatban lemondta mai müncheni megjelenését Orbán Viktor

  • narancs.hu
  • 2021.06.23 10:46

Sport

Orbán a szerdai, sorsdöntő „szivárványos” meccs helyett inkább egy olasz posztfasisztával vacsorázik Brüsszelben.

Német sajtóértesülések (többek között a ZDF vagy a Die Welt) szerint Orbán Viktor miniszterelnök váratlanul lemondta a szerda esti müncheni Európa bajnoki csoportmeccsen való megjelenését.

Amint azt megírtuk, a magyar csapat a szombati franciák elleni bravúros 1-1-es döntetlennel életben tartotta reményeit, így van esélye a továbbjutásra. Ehhez azonban meg kell verni a németeket, ami nem lesz könnyű feladat, mert a hazaiak egyrészt a világranglista 12. helyén állnak (mi a 37. helyen), másrészt 4-2-re legyőzték azokat a portugálokat, akik minket 0-3-ra vertek az első csoportkörben. Németországnak egyébként elég a döntetlen, azaz az egy pont a továbbjutáshoz, ha viszont mi nyerjük a meccset, 4 ponttal a magyar válogatott jutna tovább.

A mérkőzésnek a továbbjutáson kívül az adott külön jelentőséget, hogy a Magyarországon elfogadott homofób törvény elleni tiltakozásul a meccs helyszínét adó Münchenben aláírásgyűjtés indult, hogy az Allianz Arénát a mérkőzés idejére szivárványszínnel világítsák ki. A kezdeményezést Markus Söder bajor kormányfő és Dieter Reiter müncheni polgármester is támogatta, az UEFA végül mégsem hagyta jóvá.

Reiter polgármester egyébként nem csak támogatója, de egyben kezdeményezője is volt az ötletnek: három társával – közöttük Aleksander Čeferin UEFA-elnökkel – együtt indította el a szivárványszínű stadionról szóló petíciót a change.org-on, melyet közel százezren írtak alá. Reiter a döntésre reagáló sajtótájékoztatóján kijelentette: szégyenteljesnek tartja a kivilágítós javaslat elutasítását, és azt mondta, „Münchenben nem hagyjuk magunkat visszatartani attól, hogy egy egyértelmű jelzést küldjünk Magyarországnak és a világnak.” A polgármester azt is bejelentette, hogy a városházát szivárványos zászlókkal lobogózzák fel, és egy, a stadionhoz közeli szélerőmű, valamint a 291 méter magas Olimpiatorony igenis szivárványszínű kivilágítást kap majd.

Az UEFA ugyanakkor ahhoz hozzájárult, hogy a német válogatott világbajnok kapusa, Manuel Neuer szivárványos csapatkapitányi karszalaggal lépjen pályára.

Az, hogy Orbán Viktor mindezek után lemondta a mérkőzésen való megjelenést, nyilván nem független a német sajtóban kiemelt figyelemmel követett kivilágítási ügytől.

A Politico értesülése szerint a magyar miniszterelnök a meccs helyett inkább Brüsszelbe repül, ahol egy „illiberális találkán” vesz részt, ahol többek között Janez Janša szlovén és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök társaságában fogadja majd a városba látogató Giorgia Meloni olasz szélsőjobboldali politikusnőt, a magát „posztfasiszta” pártnak nevező Olasz Testvérek vezetőjét.

A Telex az üggyel kapcsolatban kereste Havasi Bertalant is, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét is, aki azonban mindössze annyit válaszolt az írásban feltett kérdésre: „Orbán Viktor magánprogramjairól, ahogyan korábban, ezután sem adunk tájékoztatást a szerkesztőségeknek”.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

Itt mindenki figyel

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

Nem szentírás

  • Balogh Magdolna

A szerző eddig kilenc történelmi tárgyú könyvet jelentetett meg, amelyek közül a legsikeresebb a 2017-ben Goncourt-díjjal kitüntetett, a nemzetközi kritika által is egekbe dicsért Napirend, amelyben Hitlernek a második világháborút előkészítő tárgyalássorozatát írja meg egy afféle fekete komédiában. 

A hetedik napon

A neves olasz részecskefizikus jókor volt jó helyen: ott lehetett a genfi részecskefizikai központ, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) Kompakt Müon Szolenoid (CMS) kísérleti programjában, ahol például a sötét anyagot alkotó egzotikus részecskék, extra dimenziók és a nevezetes Higgs-bozon után kutattak a fizikusok.

A nemlét sűrűsége

  • Radics Viktória

Fantasztikusan érdekes Lanczkor Gábor új könyve. Műfaját tekintve talán a „prózaversek” megjelölés áll legközelebb e több mint kétszáz szövegdarabhoz; én temetőjáró könyvnek nevezem a Sarjerdőt, poétikailag pedig a norvég Edvard Grieg Lyriske stykker (Lyric Pieces) című, tíz könyvbe sorolt, naplófolyamot képező zongoradarabjaihoz közelítem; ezek negyven év termését tartalmazzák szépen összekomponálva a 19. század második feléből. Ahogy a szóló zongorafutamok, úgy a Sarjerdő is egészében érvényes.

Emígy

Önéletrajzi ember – Szerb Antal találóan és evidens módon így jellemezte Goethét (egyszersmind Saint-Simon herceget és Proustot), s ez a megfogalmazás okvetlenül ráillik Granasztói Pálra (1908–1985) is.

Tárgyversek során

  • Domsa Zsófia

„Meg akarom neked mutatni a világot, a maga valóságában, ahogy itt van a szemünk előtt, folyamatosan. Csak így tudom én magam is felfedezni” – írja Knaus­gård a születendő lányának szóló levélben, amelyet a könyvben háromszor húsz rövid esszé követ.