Politikai botrány lett Novak Djokovic ügyéből

  • narancs.hu
  • 2022. január 6.

Sport

A világelső szerb teniszező nem tudja igazolni, hogy védett a vírustól, nem engedték belépni Ausztráliába. Fellebbezett, kiáll mellette a szerb államelnök is.

Fél napig váratták a határőrök az Australian Open teniszversenyre érkezett Novak Djokovicot a melbourne-i repülőtéren, aztán megmondták neki, hogy nem léphet be Ausztráliába, mert a nála lévő orvosi igazolások nem megfelelőek – írta meg  többek közt a 444 szerdán késő este.

Az Australian Open január 17-én kezdődik, nem mindegy, indulhat-e rajta a világranglistát vezető 34 éves szerb teniszező, vagy nem. 

Ausztráliába a koronavírussal kapcsolatos szabályok alapján csak oltottak léphetnek be – az ország 16 éven felüli lakosságának már 90 százaléka oltott –, illetve olyanok, akik megfelelő orvosi papírokkal igazolják, hogy e szabály alól mentesülhetnek.

A tenisztorna résztvevői közül 25-en – köztük Djokovic is – kaptak olyan orvosi engedélyt, amely alapján elvileg az oltottság igazolása nélkül is részt vehetnek a rendezvényen. A szerb sportoló nem árulta el, milyen alapon kapta ezt az engedélyt, feltételezik, úgy, hogy az utóbbi hat hónapban valamikor átesett a fertőzésen, így oltás nélkül is védettnek minősül – írja a HVG.

Ausztráliában felháborodás fogadta Djokovic engedélyét, trükközésnek gondolják, ami történik.  Most, hogy mégsem mehetett be, arra hivatkoztak a hatóságok, hogy nem jó kérelmet adott be, arra nem lehet kiadni orvosi igazolásra hivatkozó vízumot.

Felszólították, hagyja el az országot, de az ügyvédei fellebbezni próbáltak a döntés ellen.

Egyelőre az országban van, hétfőre azonban várhatóan kiderül, elfogadják-e a fellebbezést, vagy tényleg haza kell térnie a teniszezőnek.

A huzavona miatt az ausztráliai szerb közösség tagjai tüntettek a szálloda előtt, ahol Djokovic tartózkodik. Édesapja, Srdjan Djokovic pedig azt kérte fia tisztelőitől, hogy ha idő előtt kell hazajönnie, tüntessenek az „igazságtalanság” miatt, és mert bűnözőként kezelik a fiát.

Aleksandar Vucic szerb államfő is Facebook-bejegyzést szentelt az esetnek, azt írta, „Szerbia minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy harcoljon Novak Djokovicért és az igazságért (...) Egész Szerbia Djokoviccsal van, s harcolunk azért, hogy minél hamarabb véget érjen a világ legjobb teniszezőjének a zaklatása”. Vajdaság Autonóm Tartomány kormányfője, Igor Mirovic pedig azt kérte, szervezzenek tüntetést Ausztrália belgrádi nagykövetsége elé a történtek miatt.

A történet háttere, hogy Djokovic eddigi nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy oltásellenes, és még egy vakcinát sem vett fel. A járvány kitörésekor ő is, felesége is osztott meg olyan videókat, amelyek szerint az 5G-hálózatok a felelősek a pandémiáért.

„Személy szerint ellenzem az oltást, és nem szeretném, ha valaki arra kényszerítene, hogy csak akkor utazhassak, ha be vagyok oltva" – ezt írta tavalyelőtt áprilisban. „Nem vagyok szakértő, ugyanakkor jogom van arra, hogy eldöntsem, mi a legjobb a saját szervezetem számára. Folytatom a kutatásokat, nyitott maradok, hiszen mindannyiunk számára fontos ez a kérdés” – írta később. Aztán szervezője volt egy bajnokságnak, ahol több versenyző, köztük ő és felesége is elkapta a fertőzést. 

Az Australian Openen eddig kilencszer végzett az első helyen Novak Djokovic.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk